null Beeld

Bijzonder baswonder Lyenn: 'Ik ben de anti-Axl'

Lyenn is het alter ego van Frederic Lyenn Jacques, een multi-instrumentalist en improvisatiekunstenaar pur sang die u kent van Dans Dans en de Mark Lanegan Band. Het nieuwe, fraaie ‘Slow Healer’ is helemaal van hemzelf: verstilde muziek vol repetitieve klanken en mistroostige teksten; muziek die tot stand komt in het moment. We bellen Frederic Fred voor intimi en Humo-journalisten – op in zijn woonplaats Brussel.

Vincent Cardinaal

HUMO Dag Fred, je klinkt wat bedremmeld. Zijn ze wel lief voor je daar?

Frederic Jacques (lacht) «Ah, ja, ik ben zopas in de zon gaan lunchen, dat was fijn. Praten over mijn muziek vind ik geen onprettige bezigheid, overigens. Ik formuleer soms alleen wat associatiever dan een ander, misschien. (Gestommel op de achtergrond) Ik krijg hier een mazout in handen gedrukt. Nu ben ik er helemaal klaar voor.»

HUMO Dat is mooi. Waarom zweer jij bij improvisatie?

Jacques «Het gaat, om het gewichtig te stellen, om de natuur van de emotie. Ieder stuk muziek dat ik speel, komt recht uit mijn gevoel. Ik begin simpelweg te spelen en te zingen – ook al heb ik af en toe teksten op voorhand. Ik wil het direct brengen, zo kom je wat mij betreft het dichtst bij de kern van wat je wilt vertellen. Wát ik precies wil brengen, dat weet ik paradoxaal genoeg vaak niet voor ik eraan begin. Maar ik vóél het wel.»

HUMO De Nederlandse luitspeler Jozef van Wissem zei me een keer dat improvisatie ten onrechte een geleerd tintje heeft. Voor hem is het basaal als een kindertekening.

Jacques «Voilà. Daar heb ik echt niets aan toe te voegen.»

undefined

null Beeld

''Slow Healer' verschijnt op 29 april bij V2 Records'

HUMO Alleen op zoek naar de emotie is een ding, hoe nodig je daar dan anderen bij uit? Voor ‘Slow Healer’ had je onder meer de IJslandse celliste Gyda Valtysdottir (uit de groep Mùm) en de vermaarde gitarist Shahzad Ismaily te gast in de studio.

Jacques «Het zijn gelijkgestemde zielen. Zo kan ik erop vertrouwen dat alles mooi samenvalt.»

HUMO Daar zeg je wat: ik hoor de improvisatie niet af aan je plaat – ze klinkt zo precies als een klok.

Jacques «Toch heb ik voornamelijk eerste takes gebruikt. Maar bij improvisatie komt veel concentratie kijken, en als het gevoel juist is, dan brengt het je altijd wel ergens.»

HUMO Hoe weet je eigenlijk wanneer het af is? Of moet ik me ‘Chinese Democracy’-achtige sessies voorstellen?

Jacques (grinnikt) «Ik ben de anti-Axl, vriend. Geef mij die budgetten en ik lever tien platen. Het is voor mij nooit af.»

HUMO Je speelt ook bas in de groep van Mark Lanegan. Zie je dat als vakantie, vrij van je eigen zoektocht?

Jacques (stellig) «Ik speel geen noot zonder emotie, dat kan ik simpelweg niet. Ik engageer me altijd. Mark is een zeer genereuze bandleider. Hij staat ons toe om af en toe onze eigen gang te gaan, om af te wijken van de plaat. Een lieve gast, ondanks zijn nukkige imago.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234