null Beeld

Bill Clinton & James Patterson - President vermist

James Patterson is geen thrillerschrijver, maar een thrillerbedrijf. Om zijn vermogen van honderden miljoenen dollars vaak genoeg aan te spekken met de verkoop van een nieuwe bestseller doet de productiefste Amerikaanse auteur regelmatig een beroep op ‘coauteurs’ die een door hem bedacht scenario uitschrijven volgens zijn richtlijnen.

Sam De Wilde

Hun eerste versie wordt vervolgens door de maestro geredigeerd en afgewerkt. Om die reden wordt James Patterson weleens smalend de Henry Ford, of zelfs de McDonald’s, van de misdaadschrijverij genoemd. Maar wie zijn wij om te oordelen over ’s mans businessplan? Niemand noemt Pieter Paul Rubens de McDonald’s van de Vlaamse schilderkunst, hoewel hij in zijn atelier net zo goed anderen in zijn plaats liet schilderen om meer opdrachten te kunnen aannemen. Bovendien is Pattersons medeschrijver deze keer niemand minder dan voormalig president Bill Clinton.

De pittige pageturner die de krasse zeventigers samen schreven, laat zich verkopen als het perfecte huwelijk van James Pattersons vakmanschap en Bill Clintons expertise. En wat die expertise nu ook weer precies inhield, wordt in het eerste hoofdstuk meteen duidelijk. Daarin dreigt presidentiële hoofdfiguur Jonathan Lincoln Duncan uit zijn ambt ontzet te worden. Niet omdat hij, zoals Bill, zijn kwakje achterliet op de jurk van een stagiaire en daarover loog, maar wel omdat hij gebeld zou hebben met een terrorist — een vergelijkbaar vergrijp in hedendaags Amerika. Wat daarop volgt, is een kloeke thriller die achterkamerpolitiek mengt met terreurdreiging, en een actieheld opvoert die de Harrison Ford uit Wolfgang Petersens ‘Air Force One’ in herinnering brengt.

null Beeld

De beloofde inkijk in de leefwereld van een Amerikaanse president valt ietwat mager uit. Dat de leider van de Verenigde Staten dagelijks moeilijke beslissingen moet nemen die gevolgen hebben voor zijn land en de rest van de wereld, viel enigszins te verwachten. Clinton en Patterson verrassen wél met hun griezelig geloofwaardige beeld van de mogelijke gevolgen van een grootschalige cyberaanval. In een voor Patterson ongebruikelijk exposé van een vijftal pagina’s confronteren beide heren hun lezers halverwege ‘President vermist’ met een overtuigend en angstaanjagend plaatje van de manier waarop onze afhankelijkheid van het wereldwijde web ons kwetsbaar maakt. Het is genoeg om de sjoemelsoftware waarmee Mark Zuckerberg en consoorten onze privacy te lijf gaan even te doen vergeten.

Zowel voor terroristen als voor de schrijvers die hen bedenken is er overigens een bijkomend voordeel aan cyberterreur die de Verenigde Staten viseert: ze treft zowel Democraten als Republikeinen. Aan een zakenman als Patterson hoef je niet te vertellen dat zowel linkse ratten als rechtse rakkers weleens een boek kopen en hij houdt beide partijen tevreden met het patriottisme dat hen traditioneel verbindt. En van Bill Clinton, die met zijn ‘Third Way’-filosofie al tijdens zijn politieke loopbaan de verbinding zocht tussen een doorgedraaide vrijemarkteconomie en een betaalbare verzorgingsstaat, hoeft het ook niet te verbazen dat hij met ‘President vermist’ resoluut het politieke midden zoekt door een president te presenteren die even hard met links als met rechts uithaalt wanneer het erop aankomt. De aandoenlijk oprechte oproep tot eenheid die Clinton via een slotspeech in de mond van zijn fictieve president legt, is hoe dan ook een sneer naar de man die in de vorige presidentsverkiezingen Clintons echtgenote van het hoogste ambt hield.

De kans dat de op verdeeldheid terende Donald Trump binnenkort de Nobelprijs voor de Vrede krijgt is ongeveer even groot als de kans dat Bill Clinton die voor de Literatuur krijgt met ‘President vermist’, maar doe uzelf een plezier: geef een geheel nieuwe betekenis aan ‘in de koffer duiken met president Clinton’ en neem deze ideale vakantielectuur mee op reis.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234