null Beeld

Billen Bloot: Belgen over hun geld

'De controles zijn verscherpt, maar er wordt nog altijd flink in het zwart verdiend - in mijn geval 20 tot 25 procent van de omzet.' Billen Bloot, Belgen over hun geld.

Redactie

'Een riant inkomen is het beste recept voor geluk,' schreef Jane Austen bijna twee eeuwen geleden al. En gelijk had ze, als we tenminste de BV's mochten geloven die in 1996 hun loonbriefje prijsgaven in Humo's onverbiddelijke Billen Bloot-enquête (Johan Museeuw: 'Later leef ik voor de lol'). Zou de gemiddelde BV nog altijd goed in de slappe was zitten? Who cares! Veel interessanter vonden wij de vraag hoe het de kleine Vlaamse middenstander in dit tijdsgewricht vergaat. Billen Bloot 2008, eerste bedrijf: de kapper.

Een kapsalon in een Vlaamse centrumstad. Aan de wastafel zit een gesoigneerde dame te genieten. Hoofd in de hals, warm water over het bolletje, Patricks masserende vingertoppen op haar kruin: er zijn minder aangename manieren om de werkweek te beginnen. Even verderop slaat vader Romain een praatje met een rimpelig besje, terwijl hij haar dunne slierten spierwit haar tot een luchtige permanent boetseert, vormvast tot windkracht zeven. Amper twee koppen te kappen: het is een kalme maandagochtend. Romain en Patrick kunnen de zaak wel een uurtje overlaten aan de meisjes, die hun kappersdiploma per slot van rekening ook niet gestolen hebben. We trekken ons terug in de beslotenheid van de keuken, want we zullen het hebben over een heikel onderwerp: zwart geld.

HUMO Het is maandag, sinds mensenheugenis de sluitingsdag van de kappers. Wat is er van die traditie geworden?

Romain «De tijden zijn veranderd. Vroeger was maandag de dag om een bijscholing te volgen of de beurzen af te lopen. 's Avonds gingen we uit, meestal naar de Brusselse Nieuwstraat - in de Sinatra en de Showboot zat het vol coiffeurs. Een halfuurtje slaap, een stevige kop koffie en ik stond 's ochtends weer paraat.

»Ik was de eerste in deze stad die op maandag is beginnen te werken. Het blijft de kalmste dag van de week, maar als groot salon kun je het niet meer maken om er een hele dag tussenuit te knijpen.»

HUMO Patrick, stond het in de sterren geschreven dat je het voorbeeld van je vader zou volgen?

Patrick «Absoluut niet. Ik ben haast opgegroeid in de zaak van onze pa, maar op mijn twintigste wist ik nog niet hoe je een schaar vasthoudt.

»Na mijn studie handelsingenieur aan de VUB ben ik in het bedrijfsleven gerold. Ik had een goede baan en een leuk salaris, maar na een jaar of zeven begon ik me slecht in m'n vel te voelen. Net toen ging pa's salon failliet. Ik heb met de curator onderhandeld over een doorstart, maar dat kon alleen als we een bvba oprichtten, met mij als manager. Zo ben ik bij de stiel betrokken geraakt: ik deed de papieren, pa beredderde het salon.

»Tijdens een vakantie met mijn vriendin heb ik de knoop doorgehakt: ik wilde niet langer alleen de financiën doen. Wassen, brushen, knippen, kleuren: dát was mijn roeping. Ik dacht dat pa een toeval zou krijgen - al die jaren aan de unief, allemaal voor niets! Maar hij reageerde net erg enthousiast: hij schreef me onmiddellijk in voor een spoedcursus bij Pivot Point, zowat de duurste en meest prestigieuze kappersschool van de Benelux. 't Was afzien - mijn medestudenten hadden minstens een jaar beroepservaring - maar gelukkig begrepen de lesgevers mijn situatie. Als de anderen naar huis waren, kreeg ik bijles.»

(Erik Raspoet)

undefined


U vindt het volledige artikel in Humo 3516

undefined


Forumvraag: Zwart geld...

In 2003 was er in ons land al ruim 50 miljard euro zwart geld in omloop. Kent u mensen die de fiscus gewiekst om de tuin leiden, of bent u zélf zo iemand? Deel uw verhalen en tips met andere Humo-lezers op het forum

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234