null Beeld

Billen Bloot: de tandarts

Gehoord van een collega. Nog niet zo lang geleden verklapte een tandarts hem, onderwijl druk in de weer met boor en vijl, het verschil tussen domme en slimme tandartsen. Dom waren zij die dertig procent in het zwart deden, slim zij die zoals hij vijftig procent zwart draaiden. Bijkomende vragen kon die collega niet stellen - probeer maar eens, met een zuigende snorkel in je verdoofde waffel. Maar een obsessie was geboren: Billen Bloot moest en zou een tandarts in de biechtstoel krijgen.

Erik Raspoet

Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan: als het over geldzaken ging, hielden de kandidaten de kaken stevig op elkaar. Maar zie: net toen we aan opgeven dachten, hapten los van elkaar twee tandartsen toe. Rudy D. beoefent zijn vak in een onooglijk dorp, François B. heeft zijn kabinet in de grootstad. Eerstgenoemde verplaatst zich met een Citroën Berlingo, laatstgenoemde koestert een BMW Cabrio: het zegt veel over het contrast tussen de twee. Toch moeten ze ooit dezelfde, voor veel gewone stervelingen volstrekt onbegrijpelijke aandrang hebben gevoeld.

HUMO Wie wil nu zijn brood verdienen door hele dagen in opengesperde monden te staan rommelen?

undefined

Rudy D. «Tandarts was niet mijn eerste keuze. Ik heb een paar jaar geneeskunde gestudeerd, maar door een iets te actieve deelname aan het Leuvense nachtleven schoot dat weinig op. Na vier jaar ben ik naar tandheelkunde overgestapt. Die opleiding duurde minder lang, en ik kon een flink aantal vrijstellingen meenemen.»

François B. «Noem mij ook maar een late roeping. Ik heb eerst een diploma psychologie behaald. Na enkele jaren als kaderlid bij een multinational begon het te knagen: ik wilde zelfstandig zijn en met mijn handen werken. Tandheelkunde kwam aan beide wensen tegemoet. Ik heb van de ene dag op de andere ontslag genomen en me opnieuw aan de universiteit ingeschreven.»

HUMO Was het vooruitzicht op een riant inkomen een drijfveer?

undefined

François B. «Nee, want dan was ik beter bij die multinational gebleven. Af en toe kom ik collega's uit die periode tegen, generatiegenoten die zonder uitzondering goed hebben geboerd. Sommigen zijn al op hun vijfenvijftigste met pensioen gegaan, terwijl ze toch nog met een dikke auto rijden en een huis kunnen bouwen. Dat zit er voor een tandarts niet in. Het is een fijn beroep waar je mensen mee kan helpen en waar je comfortabel van kan leven. Maar rijk worden? Ik beklaag collega's die er met die bedoeling aan begonnen zijn.»

Rudy D. «In Leuven zaten heel wat kinderen van tandartsen. Die hadden thuis wel gezien dat vaderlief goed verdiende, en het is zoals in de politiek: als zoon of dochter ván ligt de drempel altijd een stuk lager. Maar die voorkennis kan ook ontradend werken. Mijn kinderen hebben er niet over gepiekerd: ze zien vooral de nadelen van een vrij beroep. En ze zijn niet de enigen: er dreigt een groot tekort aan tandartsen.»

HUMO O ja?

undefined

Rudy D. «De cijfers zijn rampzalig. Ik ben destijds met honderdveertig tandartsen afgestudeerd. Wie gaat hen vervangen als die er binnenkort allemaal mee ophouden? Tegenwoordig leveren de drie grote universiteiten samen nog hoop en al dertig tandartsen per jaar af. En dan heb ik het nog niet over de vervrouwelijking van het beroep.»

François B. «Heel wat afgestudeerde jonge vrouwen aarzelen om als zelfstandige te beginnen. Stel dat ze morgen de man van hun leven tegenkomen, een carrièrejager die voor zijn werk naar het buitenland moet. Wat moeten ze dan met het kabinet waarin ze zo zwaar geïnvesteerd hebben? Want je vestigen is duur: met minder dan 125.000 euro kom je er tegenwoordig niet meer.»

U vindt het volledige artikel vanaf dinsdag 23 februari in Humo 3625


Auw!

Bekijk de allerleukste tandartsfilmpjes met onder andere de kleine David na een tandartsbezoek ('Is this real life?') en Steve Martin met 'The Dentist Song'

Naar de tandartsfilmpjes

De tandarts

Na de tandarts

Een zevenjarige krijgt hilarische woede- en paniekaanvallen omdat zijn tandartsverdoving nog niet is uitgewerkt: 'Is this real life? Why is this happening? Is this gonna be forever?'

De tandarts

The Dentist Song

uit de film 'Little Shop of Horrors' met Steve Martin

De tandarts

The Carol Burnett Show

Sketch uit 'The Carol Burnett Show' met Harvey Korman and Tim Conway

De tandarts

Ferrero Rocher

It's that good

De tandarts

Mad TV: Lorraine goes to the dentist

'Could you not drive that like a hobby horse?'

De tandarts

The Painless Dentist Song

door Allan Sherman

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234