Bingo

En zo komen we bij het grootste mirakel in de filmwereld sinds Sylvester Stallone zich in ‘Cop Land’ liet kennen als een briljante karakteracteur – en dat mirakel is dat we ‘Bingo’, de verfilming van een blijspel van het Echt Antwaarps Teater, een geslaagdere komedie kunnen noemen dan de jongste worp van Señor Almodóvar.

En wel hierom: tijdens déze screening hebben we tenminste twee keer kunnen lachen. Al is lachen misschien een iets te eufemistische omschrijving voor het geamuseerd in het haar krabben waarop we onszelf betrapten op het moment dat Pierre (Ruud De Ridder) en Claire (Nicole Laurent) tot de ontdekking komen dat hun übermarginale nieuwe buren, Hilda (Anke Frédérick) en de Swa (Sven De Ridder), zonder voorafgaandelijke toestemming een poortje in de gemeenschappelijke haag hebben aangebracht.

En wanneer Pierre zich onder het mompelen van ‘Zondag. Zalig wat genieten van klassieke muziek!’ behaaglijk uitstrekt in zijn fauteuil voelden we zowaar hoe onze mondhoeken zich - in afwachting van de oorverdovende technodreun waarvan je gewoon wéét dat de Swa hem binnen de vier seconden door de haag zal jagen - lichtelijk omhoog krulden. En wie weet - als we nét iets meer hadden kunnen begrijpen van de merkwaardige cultuurtaal die de acteurs voortdurend hanteren, met dialogen die ongeveer klinken als ‘Dadokinigekend?!’ ‘Warumdoededategemaai?’ en ‘Dazonzestaalniezenne!’, dan hadden we misschien nog veel méér kunnen grinniken.

Wil dit nu allemaal zeggen dat we ons straks een maxi-abonnement van het Echt Antwaarps Teater gaan aanschaffen? Neen, sorry. Vonden wij de grappen in ‘Bingo’ over het algemeen mottig en flauw, en de beeldvoering van regisseur Rudi Van Den Bossche onwaarschijnlijk geesteloos? That’s a bingooooooo!

Maar de simpele plot verzuipt tenminste niet in de vulgariteiten, de acteurs beheersen hun idioom even goed als hun vak, en die Anke Frédérick beweegt zich door het decor met de aanstekelijke opgewektheid van een Antwerpse Cameron Diaz. Heeft iemand haar nummer?

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234