null Beeld

Binnenkort op uw tv: minder publieke omroepen, meer commerciële zenders

Er gebeurt iets op tv! Binnenkort krijgt u er niet alleen een aantal nieuwe digitale én twee analoge zenders bij, maar als het van Telenet afhangt, zullen er ook een paar zenders van de kabel verdwijnen.

Jan Lippens


Telenet is verreweg de belangrijkste tv-distributeur in Vlaanderen, met 2,4 miljoen analoge kabelabonnees en 716.000 digitale abonnees. Vorige week kondigde grote baas Duco Sickinghe aan dat het aanbod van analoge zenders wordt 'herbekeken'. Enkele buitenlandse publieke omroepen zouden moeten plaatsmaken voor commerciële zenders. Welke buitenlandse zenders dat zijn, daar krijgen we voorlopig geen duidelijk antwoord op.
Jan De Graeve (Telenet) «Al onze contracten met buitenlandse zenders lopen af. We gaan die evalueren en dan beslissen. We hebben een dubbele doelstelling voor ogen: het analoge aanbod voor de Vlaamse kijkers verrijken met zenders die zich richten op Vlamingen, en het digitale aanbod voor anderstaligen verruimen.»
In de sector zoemt het gerucht dat BBC en de Nederlandse omroepen zouden sneuvelen. Dat zou betekenen dat de 2,4 miljoen analoge Telenet-abonnees niet langer kunnen kijken naar programma's als 'Pauw & Witteman', 'Mooi! Weer De Leeuw', 'De wereld draait door', 'Nova', 'Studio Sport', 'Match of the Day', 'Friday Night with Jonathan Ross', 'Have I Got News for you', 'Newsnight', 'Never Mind the Buzzcocks' enzovoort enzoverder.
De Graeve «Hola: er is nog helemaal niets beslist. Er lopen op dit ogenblik alleen onderhandelingen met de Duitse en de Italiaanse publieke zenders. Niet met de BBC of Nederland, maar: die zijn wél heel sterk gezakt in kijkersaantallen sinds de komst van vtm. Vergeet niet dat negentig procent van de mensen naar Vlaamse zenders kijkt.»
In de sector vermoeden sommigen dat Telenet de rollen wil omdraaien. Vroeger moesten kabelmaatschappijen betalen om prestigieuze zenders als BBC te mógen uitzenden, nu zouden ze hen daar geld voor kunnen vragen - en commerciële zenders zouden daar wel eens méér voor over kunnen hebben. Telenet wil ook zoveel mogelijk analoge abonnees de overstap naar zijn digitale aanbod laten zetten. Het scenario zou dus wel eens kunnen zijn: bied de betere buitenlandse zenders voortaan alleen nog digitaal aan - dan móéten de liefhebbers van de betere buitenlandse tv wel kiezen voor digitale tv.
De Graeve «De digitale penetratie (het percentage digitale kijkers, red.) wordt steeds groter. Het kantelpunt is bereikt. Een aantal zenders merkt dat hun kijkers steeds vaker voor digitale tv kiezen: die zenders zullen wellicht zélf de stap naar digitale uitzendingen zetten en dus niet langer analoog te bekijken zijn. Wat de BBC betreft: we hebben heel goede banden met hen, en binnenkort starten we met de ondertiteling van BBC Prime.»
Voor de duidelijkheid: BBC Prime, dat in lusvorm een selectie van populaire BBC-programma's uitzendt, is alleen digitaal te bekijken.
Hoe dan ook komen er, ten vroegste in het najaar, twee nieuwe Vlaamse commerciële zenders op de kabel. Voor die twee plaatsjes zijn er meerdere kandidaten - onder andere EXQI, de zender van het Vlaamse Alfacam.
De Graeve «We leven in een competitieve wereld, dus houden we een zogenaamde beauty contest tussen de kandidaten. We zullen hun hele programmering bekijken, en zij zullen moeten aantonen dat hun programma's aansluiten bij de verwachtingen van de Vlaamse kijker.»
Voorlopige conclusie: analoge kijkers zullen straks vooral Vlaamse zenders krijgen. Wie nog naar een buitenlandse publieke zender wil kijken, zal wellicht een digitaal abonnement moeten nemen.
Binnenkort op uw tv: minder publieke omroepen, meer commerciële zenders (2)

Acht

In het immer uitdijende digitale aanbod duikt vanaf maandag 18 mei Acht op, een wat atypisch commercieel kanaal dat bij Telenet, BelgacomTV en Numericable in het basispakket zal zitten (dus zonder extra kosten). Acht is een zender van Concentra Media, de uitgever van o.a. Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.


Vincent Loozen (programmadirecteur) «We willen een commerciële kwaliteitszender uitbouwen naar het voorbeeld van het Britse FX, het Zweedse TV6 of Cult TV in Italië. Bij ons hoef je geen domme spelletjes, realitysoaps, talentenjachten of andere vullis te verwachten. Wij mikken op liefhebbers van de betere series, comedy, muziek en spraakmakende reportages.»


HUMO En wat schaft de digibox?

Loozen «HBO wordt zowat onze hofleverancier. We starten met een mix van steengoeie klassiekers en series die hier nog niet te zien waren: 'The Wire', 'The Sopranos', 'Curb Your Enthousiasm', 'Carnivàle', maar ook de politiecomedy 'Reno 911', de scherpe sitcom 'Lucky Louie' en 'Shameless', een Britse dramareeks. 'Flight of the Conchords', een comedyserie rond een Nieuw-Zeelands folkduo dat het in New York probeert te maken, is hier ook nog nooit vertoond. En het programmaschema wordt nog elke dag aangevuld.»


HUMO Jullie werken samen met VBS, het online tv-kanaal.

Loozen «Ja, van hen zenden we 's avonds laat onder andere 'Vice-Night' uit, een nogal hip en ook wel controversieel lifestylemagazine voor een jonger publiek. Ze brengen items over de jacht op radioactieve everzwijnen in Tsjernobyl, maar evengoed reportages vanuit het repetitiehok van bekende groepen - ook Belgische bands als The Black Box Revelation krijgen 'Vice'-reporters op bezoek.»


HUMO Geen eigen producties?

Loozen «In de zomer beginnen we met een ludieke talkshow met wat bekend volk, maar veel kan ik daar helaas nog niet over zeggen. Hoe dan ook doen we het rustig aan met eigen producties, want die zijn peperduur. We beginnen bescheiden en proberen langzaam maar zeker het publiek te veroveren dat genoeg heeft van het overaanbod aan wegwerp-tv.»


Gunk TV

Van een ietwat andere orde is Gunk TV, sinds 1 mei te zien op Telenet Digital TV. Gunk (spreek uit junk) was vroeger al te zien op VT4, maar is nu een heus 'gamers- en entertainmentkanaal'. 'Stoer, stout en eerlijk' en 'Weg met saaie televisie' zijn de motto's; bekende gezichten zijn o.a. zangeres Katrine en Maurice Engelen van Praga Khan. Wie een voorsmaakje wil kan online de trailers bekijken - bijvoorbeeld van 'AssTv', dat beelden van wiebelende, in strakke slipjes gestoken vrouwenkonten brengt. Een zwaar Antwerps accent is een voorwaarde om als presentator/-trice te mogen opdraven. Het - nou ja - brein achter Gunk TV is Frank Molnar, de zelfverklaarde televisiepersoonlijkheid die zijn carrière begon als deelnemer van de eerste reeks van 'Big Brother'. Voor de liefhebbers.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234