null Beeld

Biodiversiteit in België

Eerst het verrassende goeie nieuws: honing van bijen in Brussel is smakelijker dan honing van bijen op het platteland. Dan het slechte nieuws: er sterven hoe langer hoe meer diersoorten uit in ons land. Over dat onderwerp - de biodiversiteit in België - maakte Dirk Draulans een tweedelige documentaire.

Sven Spoormakers

Draulans zelf was druk bezig de biodiversiteit te verhogen mits voortplantingsoefeningen, dus vroegen wij een specialist hoe het nu zat met de beestjes in België.

Marc Peeters (expert biodiversiteit van het Museum voor Natuurwetenschappen) «De Europese Unie had zich als doel gesteld tegen 2010 de terugloop van de biodiversiteit in Europa te stoppen, maar dat zal niet lukken - de vraag is zelfs of we erin geslaagd zijn om die neergang nog maar af te remmen.»


HUMO Welke diersoorten zijn de laatste jaren bij ons verdwenen?

Peeters «Vooral gespecialiseerde soorten hebben het moeilijk - dieren die een unieke habitat nodig hebben. Als er aan die habitat wordt geknoeid, verdwijnen ze.

»De tuimelaar in de Noordzee, bijvoorbeeld, is de laatste decennia niet meer gesignaleerd omdat er door de industriële visserij op kabeljauw en schol simpelweg te weinig voedsel te vinden is.

»Hetzelfde voor de geelbuikvuurpad: die leeft in zompige gronden als natuurlijke overstromingsgebieden, maar doordat die stukken grond nu bebouwd worden of akkerland geworden zijn, is die habitat verdwenen. En de pad dus ook.»


HUMO Ook de populaties van 'gewone' dieren als mussen en vlinders gaan achteruit, wat volgens experts een groter probleem is dan het uitsterven van enkele diersoorten.

Peeters «Uiteindelijk draait het allemaal om ecologische evenwichten, en hoe die verstoord worden. Neem nu de everzwijnen: die waren in Vlaanderen zo goed als verdwenen, er zijn vervolgens beschermingsmaatregelen genomen en de populatie herleefde. Maar er is geen enkel roofdier meer dat op het everzwijn jaagt, en nu zijn er dus plots te veel in plaats van te weinig.»


HUMO Exotische diersoorten die verwilderen vormen ook een probleem voor het natuurlijke evenwicht.

Peeters «Ja. De halsbandparkiet is daar een goed voorbeeld van: in 1974 zijn er in het Brusselse Melipark een tiental losgelaten, en nu vliegen er duizenden koppeltjes rond, tot ver in de Brusselse rand. Probleem: zij nemen de nestplaatsen van inheemse vogels als de Vlaamse gaai of de specht in.

»Ander voorbeeld: de brulkikker. Dat is een heel groot beest dat er fantastisch uitziet in een vijver, dus die dieren zijn bij hopen verkocht in tuincentra. Maar intussen is de Nete- en Zennevallei vergéven van de brulkikkers. En wat erger is: die beesten vreten àlles - vissen, andere kikkers, kleine zoogdieren... Brulkikkers zijn een ramp voor het ecologisch evenwicht.»


HUMO Toch blijken er ook diersoorten terug te keren. De slechtvalk, bijvoorbeeld.

Peeters «Dat is een gevolg van een intensieve campagne om nestkasten te plaatsen op hoge zendmasten en torens. Zelfs in Brussel hebben we nu een koppeltje dat elk jaar broedt in een nestkast op de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele!»


HUMO Wilde dieren in Brussel?!

Peeters «Ja, we moeten eens afstappen van het verouderde idee dat de stad slecht is voor de biodiversiteit. Kijk naar de bijen. Op het platteland hebben die het nu zelfs moeilijker, want in de stad vinden ze vreemd genoeg een grotere verscheidenheid aan planten en bloemen, en in de stad worden geen pesticiden gebruikt. De honing van stadsbijen is tegenwoordig ook smakelijker dan die van plattelandsbijen.»


HUMO Kunnen wij iets doen aan die tanende biodiversiteit?

Peeters «Iedereen kan helpen. Hang een nestkast in de tuin. Plant een haag. Eet groenten van biologische landbouw, en koop geen aardbeien in de winter. En surf eens naar www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234