null Beeld

Björk: de opera!

Zandzakjes in de aanslag: als Björk uit haar oevers treedt, staat het meteen overal blank. Er is ineens een nieuwe plaat (zie p. 154), vanaf maart een expo in het MoMA in New York, en begin februari kunt u in De Munt naar ‘Medúlla’ gaan kijken, een opera naar de gelijknamige plaat van Björk uit 2004. Zolang ú het maar droog houdt.

Frederick Vandromme

HUMO Wat is het idee, en hoe komt een mens erop?

Sjaron Minailo (regisseur) «Tot nog toe heb ik altijd gebruikgemaakt van muziek die niet voor het theater is gecomponeerd. Maar al bij de release vond ik ‘Medúlla’ een ontzettend mooie plaat. Bovendien bevat hij amper instrumenten en is-ie haast volledig vocaal gecomponeerd. Prima dus voor een bewerking tot opera.

»Het is ook een zeer interessante plaat. Zelf noemt Björk het haar meest politieke; het was destijds een reactie op de wereldwijde wij-tegen-zij-verdeeldheid na 9/11. Het woord ‘medúlla’ betekent ‘merg’. In een erg gepolariseerde wereld ging zij op zoek naar de kern, naar het verbindende element tussen alle mensen en culturen. Zeer inspirerend om daar als operaregisseur mee aan de slag te gaan.»

HUMO Timing is alles. Niet alleen heeft Björk net een nieuwe plaat uit, we bevinden ons wéér in een periode van polarisering. Tof!

Minailo «Het is vooral jámmer dat de timing goed zit. Nu vindt één en ander bij ons plaats, maar wereldwijd is de clash of civilizations al lang gaande. Sinds eind jaren 90, en zeker sinds 2001, maken we elk jaar minstens één grote terroristische aanslag mee.»

HUMO Wat vindt Björk van jouw versie van ‘Medúlla’?

Minailo «Ik heb haar helaas nog niet gesproken, maar ze heeft met enthousiasme op het plan gereageerd, heeft men mij verteld. Haar voorwaarde was dat we niet alleen klassieke stemmen en zangers zouden gebruiken, zodat de rijkdom van de verschillende stemtechnieken op plaat ook in de opera zou zitten. Vanzelfsprekend geen probleem: dat was één van de redenen waarom we de voorstelling überhaupt wilden maken.»

HUMO Op de website van De Munt is er een nieuwe categorie voor ‘Medúlla’ gecreëerd: de ‘intergenerationele opera’.

Minailo «Bij De Munt maken ze elk jaar een project met hun twee kinderkoren; vorig jaar was dat het erg mooie ‘Sindbad’, dit jaar ‘Medúlla’. In combinatie met die koren wilde ik zelf graag met oudere zangers werken. (Twijfelt) ‘Oud’ is een moeilijk woord. Laten we zeggen: sowieso ouder dan 55.»

HUMO Die zijn goedkoper?

Minailo «Van zangers tussen de 30 en de 50 zegt men dat ze in hun topperiode zitten. Nu vind ik dat we het woord ‘top’ in deze neoliberale tijden veel te vaak gebruiken: topzangers, topacteurs, topatleten, topbakkers, top-top-top... Het is een obsessie met een kleine groep mensen, alle anderen worden minder belangrijk geacht. Oudere performers met veel ervaring en het gevoel niets meer te bewijzen te hebben, hebben net een veel inspirerender energie. Hun lichaam kent hun beroep zo goed dat ze er geen moeite meer voor hoeven te doen. Plaats hen tegenover de kinderen, wier lichaam nog geen herinneringen heeft, en er komt vanzelf een erg spannende confrontatie van.»


'Medúlla' speelt van woensdag 4 tot zondag 8 februari in De Munt in Brussel.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234