null Beeld

'Blind getrouwd': twee blije bruiden over hun gearrangeerde huwelijk

Twee jaar geleden, toen VTM de eerste reeks van ‘Blind getrouwd’ maakte, verklaarde iedereen de kandidaten nog gek. Wie trouwt nu met een wildvreemde? Hoe wanhopig kun je zijn? En ook: zo werkt liefde toch niet? Met wat gematch op papier door seksuologen en relatietherapeuten? Maar voor ons zitten twee stralende bruiden. Voor Veerle en Evelien bleek hun zorgvuldig uitgekozen bruidegom de ware jakob. Of in dit geval: de ware Nick en Nicolas.

Hanne Van Tendeloo

'Toen ik hem zag staan in het gemeentehuis, was mijn eerste gedachte: 'Oef, het is een knappe gast''

Om het nieuwe seizoen van ‘Blind getrouwd’ aan te kondigen mochten de vorige acht deelnemers van VTM op weekend naar de Ardennen. Daar konden ze bijpraten rond de kerstboom. Onder het oog van de camera’s, dat spreekt.

undefined

EVELIEN (30) «De eerste uren was het weer even wennen aan die camera’s. Ik weet nog goed hoe intensief die vijf weken filmen vorig jaar waren.»

HUMO Hoe erg hebben jullie het voorbije jaar de anonimiteit gemist?

VEERLE (36) «Nick en ik worden vaak herkend, maar dat stoort niet. Als ik bij de dokter in de wachtkamer zit, voel ik wel dat iedereen zich zit af te vragen: ‘Waarom zit zij hier?’ Niet leuk. In een shoppingcenter vind ik het ook vervelend.»

EVELIEN «Op café stoort het me minder. Mensen stellen altijd dezelfde vraag: ‘Nog altijd gelukkig getrouwd?’ Op een rommelmarkt vroeg een oudere meneer onlangs aan Nicolas en mij of we geen vrouw kenden voor hem. Via de zoekertjes in de krant had hij geen succes (lacht).»

HUMO Stellen wildvreemden jullie ook vragen over jullie seksleven?

VEERLE «Zelden. Het zijn eerder journalisten die daarnaar hengelen (lacht).»

HUMO Zoals een artikel uit de vakpers jou citeerde, Veerle: ‘Twee keer per week seks? Daar zitten wij flink boven!’

EVELIEN «O jee, daar gaan we weer.»

VEERLE «Zo’n kop boven een artikel is niet wat ik wil delen met de wereld. Nick en ik willen tonen hoe gelukkig we zijn. En dat ‘Blind getrouwd’ echt wel werkt.»

EVELIEN «Vlaanderen heeft geen zaken met wat er in ons bed gebeurt.»

HUMO Of met eventuele zwangerschappen?

VEERLE (lacht) «Precies.»

EVELIEN «Iedereen zit daar nu met de loep op, maar Nicolas en ik kennen elkaar nog maar een jaar. Stellen mensen zulke vragen ook aan een gewoon koppel dat pas een jaar samen is

HUMO Heeft VTM al plannen voor wanneer de eerste ‘Blind getrouwd’-baby een feit is?

EVELIEN «Helemaal niet. We zijn getrouwd dankzij VTM, maar verder bepalen we alles zelf. Over baby’s heb ik niks gelezen in het contract. Tenzij ik de kleine lettertjes heb gemist (lacht).

»Vooraf wisten we wel dat je liefdesleven in de openbaarheid wordt gegooid als je meedoet aan ‘Blind getrouwd’. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar voor ons was het experiment het belangrijkst.»

HUMO Geloven jullie nu rotsvast in de wetenschappelijke aanpak van de liefde?

VEERLE «Natuurlijk!»

EVELIEN «Honderden vragen hebben we beantwoord, wekenlang. Over onze jeugd, over hoe we zouden reageren in bepaalde situaties. Je kon het zo gek niet bedenken.»

VEERLE «Hoe meer vragen ik kreeg, hoe geruster ik me voelde. Ik zag het als een bewijs dat de experts het heel serieus namen. Nog nooit in mijn leven moest iemand zoveel over me weten. Heel interessant allemaal, ook omdat je jezelf een paar keer tegenkomt terwijl je over die vragen zit te tobben.»

EVELIEN «Dat had ik ook tijdens de gesprekken met experts Alexander Witpas, Margo Van Landeghem en Sybille Vanweehaeghe. Ik kreeg niet het gevoel dat ik de liefde totaal verkeerd aanpakte, maar ik ben wel gaan inzien dat ik nogal heftig ben in relaties.

»Als ik merk dat mijn partner over iets tobt, dan zal ik ernaar vragen. Wimpelt hij me af, dan durfde ik daar vroeger nogal heftig op te reageren, en ging ik trekken en sleuren tot het eruit kwam. Toen de dag van mijn huwelijk naderde, heb ik een paar keer gedacht: ‘Alsjeblieft, laat het iemand zijn die graag communiceert.’»

HUMO Je gebeden werden verhoord, Nicolas heeft het hart op de tong.

EVELIEN «Bij Nicolas hoef ik niet te trekken en te sleuren, hij gooit alles er spontaan uit. Hij is absoluut niet bang om zijn gevoelens te uiten. Nu weet ik dat ik al die tijd gewoon een prater nodig had.»

HUMO Is meedoen met ‘Blind getrouwd’ een vorm van therapie?

VEERLE «De psychologische omkadering wordt heel ernstig genomen. Niet alleen tijdens, maar ook na het programma. Ik had niet meegedaan als dat niet zo was geweest.

»Mijn zus had me ingeschreven. Eerst was ik niet overtuigd, maar toen ze ons op de eerste infodag uitlegden hoe ze te werk gingen, had ik meteen een goed gevoel. Ik had het eerste seizoen ook gevolgd. Eerst dacht ik: ‘Waar komen ze nu mee af?’ Maar ik zag hoe het met Stijn en Nuria is gelopen, dat was zo mooi.»

EVELIEN «Bij hen was het allesbehalve liefde op het eerste gezicht, maar toch zijn ze heel snel naar elkaar toe gegroeid.»

HUMO In dat eerste seizoen zaten ook Daisy en Geert, die het op sociale media hard te verduren kregen. Hij omdat hij in de supermarkt de steeltjes van mandarijntjes trok vóór hij ze woog, zij omdat ze meer voor de cameraman voelde dan voor Geert.

VEERLE «Ik heb altijd in het achterhoofd gehouden dat het ook voor mij misschien niet zou lukken.»

EVELIEN «Maar met de rest – ‘Wat zal iedereen over mij zeggen?’ – ben je op dat moment niet bezig.»

VEERLE «Het draait om het huwelijk, al de rest is bijzaak.»

EVELIEN «Als ik het had kunnen doen zonder camera’s, dan graag. Maar die optie was er niet. Ik had me wel voorgenomen om mezelf te zijn en die camera’s zoveel mogelijk te vergeten, om het experiment alle kansen te geven.»

HUMO Jullie werden meteen de grote kanshebbers om zonder scheiding te eindigen. Deelneemster Tine liet iets te ongezouten weten dat ze niet zo gelukkig was met haar match. Dat zinde sommige kijkers niet.

EVELIEN «We wisten wel dat mensen erg hard kunnen zijn op sociale media, maar je kunt je daar nooit echt op voorbereiden.

»Alles wat ze over mij schreven, heb ik gelezen. Ik móést dat weten. Het viel goed mee, van het begin af was iedereen vertederd door Nicolas en mij. Ik heb nooit de neiging gevoeld om te reageren op berichten. Alleen als ze op Tine begonnen te vitten, moest ik me inhouden om niet te antwoorden: ‘Jullie weten niet hoe moeilijk het is!’ Mensen vergeten dat het tv is: je ziet maar een fractie van alle uren die ze filmen.»

undefined

'Als onze kinderen straks vragen hoe papa en mama elkaar hebben leren kennen, dan kan ik een dvd in hun handjes duwen: 'Kijk hier maar naar, schatjes'''


Mannen met bagage

HUMO Hoe groot is de kans dat jullie je echtgenoten zonder dit experiment waren tegengekomen?

VEERLE «Nul. Nick en ik hebben veel gemeen: we zijn sportief – ik doe aan yoga en hij squasht – en we gaan uit naar dezelfde soort plekken, alleen lagen die wel in een andere regio. Hadden we dichter bij elkaar gewoond, dan waren we elkaar misschien wel tegengekomen. Maar het is moeilijk om te zeggen of ik hem had aangesproken in een discotheek of op café. Misschien wel, want Nick is een vlotte prater.»

EVELIEN «Toen ik Nicolas zag staan in het gemeentehuis, was mijn eerste gedachte: ‘Oef, het is een knappe gast.’ Maar of ik op café op hem was afgestapt? Ik weet het niet. We zouden elkaar sowieso nooit zijn tegengekomen, want ik hou niet van gamen en ook niet van metalconcerten. Ik ga liever salsadansen in een latinobar.

»Onze werelden lagen mijlenver uit elkaar. Dat hebben de experts ons na ons huwelijk ook meteen verteld: ‘Jullie houden van totaal andere dingen, maar toch geloven we in de combinatie.’ En kijk, de voorbije zomer is Nicolas een heel weekend met mij naar een afro-latinofestival geweest. Hij is totaal geen natuurmens, maar nu gaat hij met plezier wandelen in het bos. Hij heeft zelfs al in een tent geslapen. En ik weet intussen alles over gamen. Ik heb nu zelfs een ‘League of Legends’-account. Wie had dat ooit durven denken? (lacht)»

HUMO Allebei water bij de wijn doen: is dat de magische formule?

EVELIEN «Geen van ons beiden heeft het gevoel dat we onszelf niet mogen zijn. We leren allebei iets nieuws kennen, en als we iets maar niks vinden, zeggen we dat eerlijk. De basis moet goed zitten: kunnen praten, empathie tonen, dezelfde dingen willen in het leven. Ik zal nooit een metalfan worden, maar daarmee valt of staat onze relatie niet.»

undefined

null Beeld

'Ik vond het zo mooi dat Nicolas op ons huwelijksfeest samen met mij een potje stond te huilen' Evelien


HUMO Hoe pakten jullie het vroeger aan om dates te versieren?

VEERLE «Dat gebeurde meestal via gemeenschappelijke vrienden.»

EVELIEN «Ik leerde weleens iemand kennen als ik uitging, maar dat deed ik steeds minder. Rond mij begon iedereen aan trouwen en kinderen. Ik ging wel nog af en toe dansen in een latinobar, maar daar liep ik ook geen mannen tegen het lijf met wie ik thuis kon komen (lacht).»

HUMO Hebben jullie dating-sites of Tinder geprobeerd?

VEERLE «Ja, maar dat heeft niet gewerkt voor mij. Ik was 34 toen ik trouwde met Nick en ik voelde mijn klok al een paar jaar tikken. Ik wist wat voor een man ik wilde, maar die kwam ik maar niet tegen.

»Het aanbod aan potentiële partners op datingsites en -apps is enorm. Ik had de indruk dat de meesten niet veel moeite deden om elkaar echt te leren kennen en te kijken of je bij elkaar past. Waarom zou je? De volgende kandidaat staat al klaar.»

EVELIEN «Ik heb een tijdje veel gedatet. Ik wilde zoveel mogelijk mensen leren kennen. Zelfs als ik merkte dat iemand me wel zag zitten, ging ik toch nog op date met anderen. Dat kwam omdat ik bang was: ‘Hij ziet me nu wel zitten, maar zal dat over een paar maanden nog zo zijn?’

»Mijn vorige relaties duurden nooit lang – vier maanden was mijn record – en het was altijd de ander die er een punt achter zette. Misschien wilde ik te veel? Of misschien was ik te confronterend? Ik heb nogal de neiging de ander een spiegel voor te houden. Ik viel ook altijd op mannen met wat bagage. Ik maande hen dan aan om hun leven aan te pakken, maar dat wilden die net niet.»

Humo Ben je met een gehavend hart aan ‘Blind getrouwd’ begonnen?

EVELIEN «Ja. Ik geloofde niet meer dat een man me niet in de steek zou laten. Daarom heeft het een tijdje geduurd voor ik durfde toe te geven dat het echt goed zat tussen Nicolas en mij en dat ik verliefd was. Ik wilde mezelf beschermen, omdat ik dacht: ‘Als zelfs de wetenschappelijke aanpak niet werkt, wat rest me dan nog?’

»Mijn vriendinnen vonden dat ‘Blind getrouwd’ iets voor mij was. Eerst twijfelde ik – ‘Zot! Op tv!’ – maar op den duur dacht ik: ‘Waarom niet?’ De mannen die zich inschreven, waren tenslotte ook echt op zoek naar een langdurige relatie. Dat weet je op Tinder nooit.»

VEERLE «Ik moet mijn zus heel dankbaar zijn dat ze de stap voor mij heeft gezet, want zelf had ik het niet gedaan. Mijn familie wist hoe graag ik een relatie wilde. Ik was er stilaan van overtuigd dat een gezin en huisje-boompje-beestje niet voor mij waren weggelegd. Misschien was ik er te hard op gefocust? De liefde kun je niet forceren, hè.»

HUMO Op jullie huwelijk konden jullie echtgenoten hun enthousiasme moeilijk verbergen. Jullie waren voorzichtiger.

VEERLE «Door ouder te worden ben ik gaan beseffen dat je eerst moet kijken of je wel bij elkaar past. Ik had al lange relaties gehad – de langste heeft elf jaar geduurd – en ik was een paar keer gekwetst. Ik wist hoe diep je kunt gaan.

»Voor Nick mocht het misschien wat sneller gaan, maar hij begreep meteen dat ik ruimte nodig had. Hij heeft stapje voor stapje toenadering gezocht. Uiteindelijk is het allemaal toch snel gegaan: toen we na ons huwelijksfeest naar de luchthaven reden, zijn we beginnen te babbelen en we zijn niet meer gestopt.»

HUMO Op wat voor mannen vallen jullie?

EVELIEN «Ik val vooral níét op macho’s. Toen de experts vroegen wat mijn dealbreakers waren, was ik duidelijk: ‘Geen macho’s en geen rokers.’

»Omdat ik al zo vaak was gekwetst, wilde ik wel meteen duidelijkheid van mijn match: ‘Is het ja of is het nee?’ Nicolas schoot redelijk snel uit de startblokken, maar we hebben daar goed over kunnen praten. Zijn enthousiasme kwam vooral door onzekerheid.»

VEERLE «Bij mij was lengte een dealbreaker: ik ben 1 meter 82 en ik wilde geen kleinere man. Ze hebben geluisterd, Nick is 5 centimeter groter dan ik.»

EVELIEN «Ik val vooral op mannen die kunnen tonen wat ze voelen. Ik vond het zo mooi dat Nicolas op ons huwelijksfeest samen met mij een potje stond te huilen. Een andere man zou dan op tilt slaan, maar hij vond dat heel normaal. Ik zag meteen potentieel. (Vertederd) Ik heb zo’n schone man gekregen.»

VEERLE «Ik ben gevallen voor Nicks zorgzame, beschermende kantje. Door alles wat ik heb meegemaakt, stond ik erg sterk in mijn schoenen toen we trouwden. Dat is nog altijd zo, maar ik heb geleerd dat ik niet meer alles alleen moet doen. Ik neem een helpende hand van Nick graag aan. Misschien is dat de levensles die ‘Blind getrouwd’ me heeft geleerd.»

HUMO De vier deelnemers die hun huwelijk zagen stranden, konden hun hart achteraf een beetje ophalen aan de amoureuze aanbiedingen die ze kregen. Kregen jullie oneerbare voorstellen?

EVELIEN «Eén keer is er iemand een brief in onze brievenbus komen stoppen, met daarin alle redenen waarom hij een betere partij was dan Nicolas: ‘Ik kom niet uit Antwerpen. Van mij mag je wél mijn kat blijven zeggen in plaats van onze kat...’ Ik vond dat wel lief en schattig – je moet lef hebben om zoiets te doen. Maar helaas, zijn brief ligt bij het oud papier (lacht).»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik ben 1 meter 82 en ik wilde geen kleinere man. Ze hebben geluisterd, Nick is 5 centimeter groter dan ik' Veerle


Gescheiden ouders

HUMO Hoe groot is de druk om jullie huwelijk te doen slagen?

EVELIEN «Ik ben nooit bezig geweest met de vraag: ‘Wat als dit eindigt in een scheiding?’ Ook niet toen ik onze huwelijksakte ondertekende. Soms vergeet ik zelfs dat we blind getrouwd zijn. Pas als anderen erover beginnen, besef ik dat weer. Het zou erg zijn als we onszelf nu druk zouden opleggen, terwijl we er sinds het begin zo goed in geslaagd zijn die te negeren.»

HUMO Enkele burgemeesters lieten weten dat ze geen huwelijken van ‘Blind getrouwd’-koppels willen voltrekken. Zelfs minister Koen Geens had kritiek: ‘Het huwelijk is geen wetenschappelijk experiment of een test in een tv-programma.’

VEERLE «Jammer. Ik had best iemand op de traditionele manier willen ontmoeten en later trouwen, maar dat is niet gelukt. Waarom zou iemand mij dan de kans afnemen het op deze manier te doen?»

EVELIEN «Die burgemeesters hebben een ouderwetse kijk op het huwelijk. Niets zo mooi als het huwelijk, maar in deze tijd is het al lang niet meer zo ongenaakbaar. Soms wordt het zelfs wat te veel opgehemeld, vind ik. Wat maakt het uit dat wij elkaar niet kenden vóór onze trouwdag? Er zijn vast meer mensen ongelukkig getrouwd met iemand die ze al vijftien jaar kennen, dan wij met onze partner die we nog nooit hadden gezien. Wij doen echt geen afbreuk aan het huwelijk.

»Ik geloof wel dat het experiment nooit had gewerkt, als ze ons een simpel samenlevingscontract hadden laten tekenen. Dat er een echte huwelijksakte bij hoort, is noodzakelijk om te weten dat de ander het net zo ernstig neemt als jij. In de Australische versie van ‘Blind getrouwd’ – Nicolas had voor ons huwelijk alle afleveringen van ‘Married at First Sight’ bestudeerd – trouwen de koppels niet echt. Dat merk je: lang niet zoveel koppels blijven samen.»

VEERLE «Nick en ik komen allebei uit een gescheiden gezin. Ik was 10 toen mijn ouders uit elkaar gingen, en dat heeft een grote impact gehad. Nick begrijpt dat volkomen, hij weet wat het is. Geen van ons beiden wil dat onze kinderen hetzelfde moeten meemaken.»

EVELIEN «Nicolas’ ouders zijn ook gescheiden. Hij zegt zelf: ‘Trouwen doe ik maar één keer.’ Ik weet dat hij zal vechten voor ons huwelijk.

»Als onze kinderen straks vragen hoe papa en mama elkaar hebben leren kennen, dan kan ik hun een dvd in de handjes duwen: ‘Kijk hier maar naar, schatjes.’ Wie kan dat zeggen? (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234