null Beeld

Blokken for Life

In de laatste ‘Blokken For Life’ van het seizoen, vanavond op Eén, neemt politiek journaliste en ‘Slimste mens’-alumna Linda De Win het op tegen voormalig eerste minister Yves Leterme.

Noud Jansen

Wij kijken zeker, al was het maar om te zien of Ben Crabbé zich aan een heerlijk flauw woordgrapje over Letermes nieuwe job waagt (genre: ‘En, meneer Leterme, of mag ik Yves zeggen: u hebt er zeker wel eentje op gedronken toen u vernam dat u adjunct-secretaris-generaal van de OESO werd? Een glaasje, euhm, ouzo misschien?’).

Linda De Win «De opnames vonden plaats op één van Letermes laatste dagen als premier, toen beslist werd wie in de nieuwe regering zou zitten. Vóór de opnames was hij praktisch de hele tijd aan het bellen, en na afloop moest hij er meteen weer vandoor. Nu, die telefoontjes waren wel interessant om te volgen, want hij had het over wie minister ging worden. Achteraf bleek het niet allemaal juist te zijn – er zal bij die onderhandelingen nog hard gebikkeld zijn (lacht).»

HUMO Eerlijk zeggen: hoe reageerde u toen u vernam dat uw tegenspeler in ‘Blokken For Life’ Yves Leterme heette?

De Win «Waarom niet, hè? Ik wilde graag eens meedoen omdat 'Music For Life' me na aan het hart ligt. En ik beschouw het als een eer dat ik het tegen hem mocht opnemen.»

HUMO U weet toch dat hij u ooit als ‘onbekwaam en pretentieus’ en ‘een onvoorstelbare trut’ omschreef in één van de beruchte sms’jes naar zijn minnares in Brasschaat?

De Win «Ach, ik zal 'm toen net een lastige vraag hebben gesteld. Hoe zeggen ze dat weer: wie niet tegen de hitte kan, moet uit de keuken blijven. Ik ben dat al lang vergeten. »Echt waar, ik ga Yves Leterme nog missen. Minstens één op de twee keren dat ik hem aansprak, was hij beschikbaar voor een interview: ‘t valt nog te bezien of dat bij Di Rupo ook het geval zal zijn. In Wallonië bestaat er geen tv-programma zoals ‘Villa politica’, dus Franstalige politici zijn het niet gewend om meteen een microfoon onder hun neus geduwd te krijgen wanneer ze de wandelgangen van het parlement betreden. En van Paul Magnette (minister van Overheidsbedrijven, Ontwikkelingssamenwerking en Wetenschapsbeleid, red.) heb ik vernomen dat Di Rupo erg bang is om nuancefoutjes te maken wanneer hij uit de losse pols op vragen in het Nederlands moet antwoorden, wegens zijn beperkte kennis van onze taal. Hij bereidt een interview liever goed voor, zeker als het in het Nederlands is, terwijl ons programma het vooral van improvisatie moet hebben.»

HUMO Vertel eens: hoe is ‘Blokken For Life’ verlopen?

De Win «Ik ga natuurlijk niet vertellen wie gewonnen heeft, want anders is de verrassing eraf. Maar ik had me misschien toch beter moeten voorbereiden (lacht).»

HUMO Beheerst u het spelletje Tetris een beetje?

De Win «Ab-so-luut niet, het bleek een stuk moeilijker te zijn dan ik had verwacht.»

HUMO Kortom: u heeft er een kubistisch stilleven à la Georges Braque van gemaakt?

De Win «Zo mag je ’t wel omschrijven, ja.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234