null Beeld

Blokken: Kris Soret

Weinigen zijn zo diep doorgedrongen in de Vlaamse televisiequiz als Kris Soret. Hij verleende zijn medewerking aan onder meer de 'IQ-kwis', 'De denksportkampioen', 'Tien voor taal', 'Atlas', 'De pappenheimers' en 'De premiejagers', maar bovenal verdiende hij zijn strepen bij 'Blokken'. Daar slaagt hij er niet alleen in om als het wat mysterieuze jurylid voortdurend in de schaduw van Ben Crabbé te blijven (op zich al een dagtaak), maar als eindredacteur superviseert hij ook iedereen die, bezoldigd, vragen bedenkt voor het programma.

Frederick Vandromme

Dat doet hij al zeventien jaar, en in die tijd heeft er zich een zeer merkwaardige evolutie voltrokken, vertelt hij.

Kris Soret «Eerst en vooral, opdat we geen appelen met peren vergelijken: er is natuurlijk altijd al een groot verschil geweest tussen pakweg de 'IQ-kwis' en 'Blokken'. De 'IQ-kwis' was er voor, laten we zeggen, de blokbeesten.

»Bij 'Blokken' stellen we vragen die zowel de kandidaten als de mensen thuis vrij gemakkelijk kunnen beantwoorden, of waarvan ze achteraf op zijn minst het gevoel hebben: 'Dat had ik móéten weten!'

»Wel: wat dat soort vragen betreft valt er duidelijk een grote verschuiving op te tekenen. Twintig jaar geleden konden wij bijvoorbeeld perfect voorspellen dat 99% van onze kandidaten de hoofdstad van Hongarije zou kennen. Nu is dat allesbehalve zeker; van de schoolgaande jeugd wordt veel minder verwacht dat ze lijstjes met hoofdsteden uit het hoofd leren.

»Destijds kon je ook nog makkelijk vragen stellen over klassieke muziek: nu heb je erg veel jongeren die daar echt niets van afweten. En ik heb de tijd meegemaakt dat je een kandidaat makkelijk kon vragen naar schrijvers die dat jaar op de shortlist van de AKO Literatuurprijs stonden - nu kan je hoogstens naar de winnaar polsen, en dan moet je eigenlijk nog zijn voornaam in de vraagstelling verwerken.»


HUMO Bedoel je dat het onderwijs te wensen overlaat, of gewoon dat de interessesfeer aan het verschuiven is?

Soret «Geen van beide. Wat ik bedoel is dat de kenniscanon - die zaken waarvan het waarschijnlijk is dat de meeste mensen ze weten - veel minder vast omlijnd is dan vroeger. Dat komt volgens mij vooral omdat de manier waarop mensen aan hun kennis komen enorm veranderd is.

»Vroeger was er maar één televisiezender, dus wist je zeker dat je buren de avond ervoor net hetzelfde programma gezien hadden als jij. Door de kabel, de mogelijkheid om programma's in uitgesteld relais te bekijken en vooral door het internet is dat helemaal omgeslagen. En daarom is het ook een stuk moeilijker geworden om te zeggen: dit zijn vragen die iedereen zou moeten kunnen beantwoorden.

»We moeten de definitie van algemene kennis voortdurend bijstellen. Twintig jaar geleden werd een kandidaat nog min of meer geacht de belangrijke ministers bij naam te kennen; nu vraag je maar beter naar ministers die onlangs op tv of in de actualiteit zijn geweest - Pieter De Crem bijvoorbeeld.

»En zelfs wie nooit naar 2BE kijkt, heeft wel 'ns gehoord van 'Benidorm Bastards'. Vroeger was dat ondenkbaar: als je iets niet gezien had, kende je het doorgaans ook niet. Punt. Soaps werken ook altijd: over 'Familie' en 'Thuis' kan iederéén wel een vraag beantwoorden.»


HUMO Vind je dat het spijtig dat het minder makkelijk is geworden om de algemene kennis af te bakenen?

Soret «Nee, ik vind dat net enorm boeiend! De vragenmakers sakkeren wel eens, natuurlijk. 'Wat boeit de mensen? Wat lezen ze, wat weten ze? Waarover praten ze op de trein en bij de bakker?' Constant de vinger aan de pols houden, het is niet altijd even gemakkelijk.»


HUMO Schuift het dan tenminste een beetje goed?

Soret «Vragenmakers die voor 'Blokken' werken, worden naar mijn gevoel goed betaald, ja. Maar wij zijn dan ook enorm veeleisend. Er bestaan quizzen waar vragenmakers geen bronnen hoeven op te geven aan hun eindredacteur; ik eis er bij elke vraag minstens twéé.

»En Wikipedia hoort daar niet bij: dat beschouw ik hoogstens als een inspiratiebron, niet als een betrouwbare plaats om iets te checken. 'Blokken' is daarin een uitzondering, volgens mij.»


HUMO Andere quizprogramma's maken al eens vaker een uitglijer?

Soret «Ik kan zo direct geen recent voorbeeld geven, maar ik herinner me dat ik een tijd geleden in een quiz de vraag 'Wat is de hoofdstad van Ivoorkust?' zag passeren. Het antwoord dat van de kandidaten verwacht werd, was 'Abidjan'.

»Wel, de vragenmaker moet thuis met een erg oude encyclopedie gezeten hebben - zo'n boekwerk van dertig delen verváng je natuurlijk niet zo snel - want ondertussen had dat land al acht jaar een andere hoofdstad (lacht). En in 'Waagstuk' werd soms ook onzin verteld, hoor.

»Ik bedenk plots dat er nóg een evolutie op te tekenen valt: vroeger werden de kandidaten uitsluitend op kennis geselecteerd, nu wordt ook getest of ze goed en vlot overkomen en een verhaal te vertellen hebben. Maar goed: bij 'Blokken' primeert de kennis nog altijd op de rest. Er zijn quizprogramma's waarover het omgekeerde te beweren valt.»


HUMO Wordt er ook soms puur op basis van het uiterlijk geselecteerd?

Soret «Nee. Dat kun je op televisie ook gewoon zíén, denk ik (lacht).»

Bekijk een 'Blokken'-parodie door Chris Vanden Durpel:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234