null Beeld

Bob Dylan - Christmas in the Heart

Kameraad Riguelle zei het vorige week al in de krant: bij de minste beweging van Bob Dylan die niet in hun kraam past, schreeuwen de fans van het eerste uur moord en brand. Dat gebeurde diep in de sixties, toen hij voor het eerst een elektrische gitaar tevoorschijn haalde; een decennium later, toen hij een paar platen lang door de Heer bezeten bleek te zijn; en onlangs weer, toen bekend raakte dat hij amper zes maanden na 'Together Through Life' een kerstplaat zou uitbrengen.

Dylan die een kerstplaat maakt met geen enkel eigen nummer erop, dat kón niet, zelfs al beloofde Bob de volledige opbrengst aan het World Food Programme te schenken. Dylan-fans, ik moet ze niet.

Dylan-liefhebbers daarentegen, die de man altijd zijn vreemde kronkels hebben gegund, hebben er een te koesteren plaatje bij. Nee, dit heeft hij nooit eerder gedaan, en ja, hij heeft veel betere platen gemaakt, maar 'Christmas from the Heart' is een godsgeschenkje om op kerstavond 'A Christmas Gift for You from Phil Spector', 'The Beach Boys Christmas Album' en 'Elvis' Christmas Album' af te lossen. En wedden dat ze langer meegaat?

Het personeel is grotendeels hetzelfde als op 'Together Through Life': de geweldige Tony Garnier op bas, David Hidalgo van Los Lobos met al zijn vakmanschap op gitaar, accordeon, viool en mandoline, Dylans alter ego Jack Frost als schaduw aan de knoppen, en de geweldige Mixed Voice Singers die te gepasten tijde de sfeer van de middernachtmis oproepen. Straks zijn er worstenbroodjes.

Openingstrack 'Here Comes Santa Claus' lijkt te zijn vooruitgestuurd om de non-believers tot ver voorbij de horizon te jagen. Een soortement polka-kinderliedje, inclusief rinkelende rendierbelletjes, waarbij die gekke, krassende stem van Dylan geen klein beetje uit de toon valt. Alle kindertjes bang? Goed zo.

Song nummer twee, 'Do You Hear What I Hear?', is meteen een homerun: een wat banale vredestekst, parmantig begeleid door paradedrums, krijgt in de mond van Dylan veel meer gewicht dan schrijvers Baker en Regney ooit bedoeld hadden. Bij veel songs op 'Christmas from the Heart' duurt het even voor je doorheen de banaliteit van het onderwerp stoot, maar wie wacht tot de geur van pannenkoeken en glühwein is opgetrokken heeft een heerlijk warme, nostalgische plaat in handen. De swing van 'Winter Wonderland' - met Dylan op de slee! - is na vijf beurten onweerstaanbaar, en de wel heel onnozele 'Pa-ra-pa-pa-pams' in 'Little Drummer Boy' krijgen door het bevlogen gospelwerk van de Mixed Voice Singers toch het nodige sérieux.

Om even terug te komen op onze eerdere vraag: heeft Dylan dit ooit eerder gedaan? Eigenlijk heeft hij nooit iets ánders gedaan. Altijd heeft hij universele liedjes gezongen. Liedjes die al eeuwen meegaan, of als hij ze zelf schreef: liedjes voor de eeuwigheid. Vandaag is het thema Kerstmis: so what? Mag Bob ook eens een conceptplaat opnemen?

Uiteraard vat hij het zelf weer het best samen in 'The Christmas Song', het mooiste liedje van de plaat: 'Chestnuts roasting on an open fire / Jack Frost (!) nipping on your nose / Yuletide carols being sung by a choir / And folks dressed up like Eskimos (…) And so I'm offering this simple phrase / To kids from one to ninety-two / Although its been said many times, many ways / A very Merry Christmas to you'. Nee, niemand heeft ooit zo mooi 'Merry Christmas' tegen ons gezegd.

Geen vier sterren dan? Omdat het niet alle dagen kerst is. Maar dankzij 'Christmas in the Heart' kijken wij nu al uit naar die van 2010. Breng je dan een allerlaatste meesterwerkje voor ons mee, Bob? Tot het zover is zingen wij van pa-ra-pa-pa-pam tot ver na Kerstmis met je mee. Hij moest het weten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234