null Beeld

Bob Mould: 'Ik had nood aan positivisme in mijn leven'

Bob Mould, de voormalige frontman van Hüsker Dü en Sugar, komt naar Het Depot in Leuven en brengt mee: twee muzikanten en één nieuwe plaat, die ‘Sunshine Rock’ heet. Even ernstig: zo’n titel kan in het geval van Bob Mould toch alleen maar sarcastisch bedoeld zijn?

Bob Mould (lachje) «Je bent niet de enige die dat denkt. Maar nee, ik meen het. ’t Heeft te maken met mijn twee vorige soloplaten, ‘Beauty & Ruin’ en ‘Patch the Sky’. Geen toonbeelden van optimisme, want ik heb mijn vader verloren toen ik de eerste aan het schrijven was, en mijn moeder toen ik net aan de tweede was begonnen. Halverwege 2017 heb ik besloten dat mijn volgende plaat een baken van positiviteit zou zijn. Ik had nood aan positivisme in mijn leven – uit lijfsbehoud, denk ik. Om mezelf moed te geven plakte ik her en der zelfs kleine post-its op met boodschappen als ‘Sunshine!’, ‘Wees optimistisch!’ en ‘Denk positief!’ En het werkte. Dat ik in Berlijn woonde, had er ongetwijfeld ook mee te maken.»

HUMO Hoezo?

Mould «In Berlijn kan ik mezelf zijn, meer nog dan in mijn thuisstad San Francisco. Daarom heb ik er samen met mijn partner bijna drie jaar een appartement gehuurd. Ik heb er eerst het titelnummer geschreven, en daarna de rest van de plaat. Een Duitse journalist zei me onlangs: ‘Daar moet je Bob Mould voor heten, om naar Berlijn te komen en er je vrólijke plaat te maken.’ Hij had een punt (lacht).»

HUMO U had nochtans een goede reden om niet vrolijk te zijn: in september 2017 is uw Hüsker Dü-kompaan Grant Hart overleden.

Mould «Dat was heel erg, inderdaad. Ik wist al lang dat Grant zwaar ziek was, maar ik vond én vind troost in de wetenschap dat hij goed omringd was. Oh well, kanker is niet oké: laten we het daar maar op houden. Een vrolijker onderwerp, alsjeblieft?»

HUMO Op ‘Sunshine Rock’ staat een cover van ‘Send Me a Postcard’, van de Nederlandse sixtiesgroep Shocking Blue. Uw idee?

Mould «Ja, die song staat al jaren op de playlist die we een halfuur vóór ieder optreden afspelen. ’t Is het eerste nummer van ‘Sunshine Rock’ dat ik heb ingezongen, en de manier waarop – luid, direct, rauw – beviel iedereen zo goed dat ik ook de rest van de plaat op die manier heb opgenomen. Volgens mij is het voor het eerst sinds ‘Black Sheets of Rain’, nu bijna dertig jaar geleden, dat ik zo klink. Dat is ook de enige gelijkenis: ‘Black Sheets’ is… geen vrolijke plaat.»

HUMO Ik hoop voor u dat u gelukkig blijft, meneer Mould. Maar ik zal niet ontkennen dat ik al erg veel te danken heb gehad aan de ongelukkige en de kwaaie Bob Mould.

Mould «Maak je geen zorgen: in Leuven zullen we zeker ook een paar kwaaie ouwe songs spelen.»


Op dinsdag 12 maart speelt Bob Mould in Het Depot in Leuven.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234