null Beeld

Bob Vanhee & Julien Van Remoortere - Onze dagen in Congo

Op 30 juni 2010 zal het precies vijftig jaar geleden zijn dat Congo onafhankelijk werd. Die vijftigste verjaardag is net even belangrijk als de negenenveertigste en de eenenvijftigste, maar omdat onze media nu eenmaal van nullen houden zwelt er sinds januari een Congostroom van boeken, exposities en tv-programma's aan.

Het is nog maar de vraag of het publiek daarop wil meevaren, want Congo is altijd een zaak van relatief weinig Belgen geweest. Heel bijzondere Belgen, dat zeker wel: van de hardste en meest stoutmoedige durfkapitalisten tot de meest onbaatzuchtige missionarissen. De geschiedenis van hun zeer on-Belgische levens is nog maar héél oppervlakkig bestudeerd.

De vzw Afrika-Getuigenissen registreert sinds een paar jaar herinneringen van landgenoten die een deel van hun leven in Congo doorbrachten.

'Onze dagen in Congo' (Lannoo) bundelt zeventien van die getuigenissen. Maar dit is ruw materiaal waar de uitgever een kaftje omheen geslagen heeft.

Op één oude koloniale kaart na krijgt de lezer geen enkel instrument om de vertelde levens in een context te plaatsen. Feiten en namen struikelen over mekaar.

Op pagina 34 vertelt iemand met veel aplomb dat er in Congo geen 'facteurs' waren, maar pagina 61 wordt voor de helft gevuld met een foto van een Congolese 'brievenbesteller'.

Ingewikkelde historische episodes zoals de Katangese secessie, duiken terloops op, maar wie er niet op zijn minst de grote lijnen van kent is verloren. De vertellers blijken die zelf overigens niet goed te kennen. Een uitgever die rijk genoeg is om een deel van de Nederlandse markt in te palmen, zou misschien ook eens een paar centen kunnen uitgeven aan de eindredactie van zijn boeken.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234