null Beeld

'Bobbejaan': de laatste nieuwe plaat van Bobbejaan Schoepen (83)

Op 16 mei wordt Bobbejaan drieëntachtig, en een dag later ligt er een nieuwe cd van hem in de winkel. Begin deze eeuw overwon hij kanker; de voorbije jaren kreeg hij twee hersenbloedingen en brak hij zes ribben, en hij is pas een week terug uit het ziekenhuis, waar hij behandeld werd voor ouderdomskwalen.

Redactie

In 2005 sprak Humo met Bobbejaan Schoepen. Boven het stuk stond in blokletters: 'Het laatste interview'. We zijn drie jaar verder, op 16 mei wordt Bobbejaan drieëntachtig, en een dag later ligt er een nieuwe cd van hem in de winkel. Begin deze eeuw overwon hij kanker; de voorbije jaren kreeg hij twee hersenbloedingen en brak hij zes ribben, en hij is pas een week terug uit het ziekenhuis, waar hij behandeld werd voor ouderdomskwalen. Maar toch ontvangt hij ons in Bobbejaanland, samen met zijn zoon Tom en zijn vrouw Josée. Sommige cowboys zijn taaier dan andere.

''Ik voel me als Eddy Merckx die weer de Tour de France rijdt''

De cd, simpelweg 'Bobbejaan' genoemd, heeft alles om de artiest Bobbejaan Schoepen in ere te herstellen. Ze werd opgenomen in de studio bij hem thuis, met uitstekend volk als Lars Van Bambost, Karel De Backer, Sjang Coenen, Fritz Sunderman en Geoffrey Burton, en met gastvocalen van Geike Arnaert, Axelle Red en Daan Stuyven. Het idee om Bobbejaan weer te laten zingen kwam van de Belgische Sam Philips: platenbaas Firmin Michiels. Zoon Tom Schoepen nam de logistieke rompslomp voor zijn rekening, Dominique Vantomme deed de productie en de steun, ziel en catering kwam van Bobbejaans vrouw Josée. Vandaag serveert ze cake.


Tom Schoepen «De release is perfect getimed: zestig jaar na zijn allereerste plaat. In maart, april 1948 heeft mijn vader tijdens het proces van Neurenberg de Amerikaanse troepen vermaakt. Later dat jaar verscheen zijn eerste plaat, 'De jodelende fluiter', begeleid door Django Reinhardt nota bene.»


HUMO En nu neemt hij weer een plaat op met het kruim van de Belgische muzikanten.

Tom «En uiteindelijk nog relatief snel. De opnames zijn een paar keer uitgesteld vanwege medische perikelen. Vorig jaar is hij dan nog twee keer gevallen: vier gebroken ribben en een longontsteking erbovenop.»


Bobbejaan Schoepen «Zes.»


Tom «Wablief pa?»


Bobbejaan «Zes gebroken ribben.»


Tom «Juist, zes.»


Bobbejaan «Er zit te weinig zout in mijn bloed, te weinig natrium. Daardoor heb ik last van evenwichtsstoornissen. Gisteren, ik slenter door de woonkamer en ineens: bám tegen de grond, als een patattenzak.»


Tom «Vandaag is hij erg moe, maar hij heeft ook dagen dat hij behoorlijk fit is. Een paar weken geleden hebben we hier de clip voor 'Le temps des cerises' opgenomen met Geike, en dat ging heel goed. We hebben toen nog met de auto door het park gereden.»


HUMO De plaat is hier in deze ruimte opgenomen, vlak naast de woonkamer?

Tom «Zo konden we opnemen wanneer pa zich goed voelde: hij hoefde maar de vijf meter van de woonkamer naar hier te stappen en we konden beginnen. Pa doorgaans in zijn badjas. Typisch (lacht)


HUMO Was het van meet af aan duidelijk welke gasten er zouden meedoen?

Tom «Nee, 't is allemaal erg spontaan gegaan. Axelle Red is er bijvoorbeeld pas in december bijgekomen, toen de opnames eigenlijk al achter de rug waren.»

undefined

Bobbejaan en Geike Arnaert: 'Le temps de cerises'

undefined

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234