null Beeld

Boef, de koning van de Nederlandse straatrap: 'Ik zocht mijn eigen pad. En voor ik het wist, was ik 21 en had ik drie keer in de gevangenis gezeten'

De Nederlands-Algerijnse rapper Boef is overal. Een fenomeen op radio, tv en YouTube. Met de hit ‘Habiba’ brak hij Spotify-records bij het leven. In april kwamen zestien van de twintig songs in de Nederlandse hitparade uit zijn debuutplaat ‘Slaaptekort’. Boef heet voluit Sofiane Boussaadia. ‘Maar noem me maar gewoon Boef, man.’

Frederick Vandromme

'Of ik in de gevangenis iets heb bij- of afgeleerd? Daar zijn de Nederlandse gevangenissen te lief voor. Het zijn net hotels, met je eigen bed, je eigen tv en koelkast'

Boef is geboren in Frankrijk, maar opgegroeid in Alkmaar. Hij supportert voor Feyenoord en zijn beste vrienden heten Jopie, Racist en Koevoet. Boef is 24, en nu al toe aan zijn tweede publieke carrière. Vorig jaar was hij in Nederland al berucht als ‘treitervlogger’. Op zijn YouTube-kanaal bericht hij, ter entertainment van honderdduizenden volgers en fans, al lang over eigen ervaringen en tegenslagen. Af en toe richtte hij zich daarbij tot de agenten die hem het leven zuur maakten. Eén keer ging hij hen, smartphone in de aanslag, lastigvallen op hun werkplek. Een andere keer, na een verlengd weekend in de gevangenis: ‘Deze flikkers laten me zo lang vastzitten. Onschuldig! Tegen de recherche zei ik: ik heb seks met je dochter, man. Maar het ís ook zo: ik neuk haar echt.’ Hij werd neergehaald in de pers, maar zag zelf hoe hij steeds populairder werd.

Maar: die Boef is nu weg, opgeborgen, gerehabiliteerd. Boef 2.0 haalt alleen nog uit in zijn raps. Dat doet hij binnenkort onder meer op Afro Latino in Bree, zijn festivaldebuut, en eind augustus op Pukkelpop.

HUMO Hoe raar is het om dezer dagen Boef te zijn?

Boef «Jongen, je hebt geen idee. Het is allemaal opgeblazen. Mijn leven is een film geworden. Echt: een film. Onlangs was ik in Dubai om een optreden te geven. Op een jacht! Tussendoor ging ik de zee in op een jetski, ik draaide me om en zag al die gebouwen, alle boten, het strand, en ik dacht: ‘Kijk nou naar jezelf, man. Wat jij bereikt hebt door te rappen!’ Vroeger wou ik net zo weinig mogelijk opvallen, nu kent iedereen me. Voor iemand die zijn school niet heeft afgemaakt, geen diploma’s heeft, is het prachtig dat ik mijn dromen kan najagen door iets te doen wat ik leuk vind.

»Ook mooi: dat het allemaal in 2017 is gebeurd. Zeventien is al lang mijn geluksgetal.»

HUMO Je bent betrokken bij alle aspecten van je carrière. Merchandising, marketing, video’s, artwork... De meeste mensen zijn al blij met één uitgesproken talent.

Boef «Ik krijg hulp van anderen, maar ik wil van niemand afhankelijk zijn. Als alles gaat zoals ik het in mijn hoofd heb zitten, loopt het 9 op de 10 keer goed. En áls er iets fout gaat, wil ik dat het mijn eigen schuld is. Als ik met de gebakken peren zit, moeten het eigen peren zijn.»

HUMO Waar ben je níét goed in?

Boef «Boekhouden. En geduld. Ik ben een druk persoon. Niet eens druk in gedrag, maar: druk in de kop. Als ik te lang op één plek moet wachten, word ik boos.

»Ik wou nog zeggen: net omdat ik zoveel zélf heb gedaan, kan ik zo trots zijn op mijn debuutalbum. Nu al platina, trouwens. Afzonderlijk hebben alle tracks minimaal goud gehaald. ‘Habiba’ is dubbel platina. Behalve mijzelf ken ik niemand die straatrap naar dit niveau heeft getild. Luister naar mijn teksten: die zijn rauw, echt van de straat. De meeste rappers die het maken zijn veel commerciëler. Maar ik weet ook: omdat straatrap populairder wordt, is het voor jongens als mij gemakkelijker om mee te doen.»

HUMO Wie zijn die jongens ‘als mij’?

Boef «In de achterstandswijken van Nederland en België wonen veel jongens die het moeilijker hebben dan gemiddeld. Heel veel. Niet dat we hen zielig moeten vinden: voor iedereen zijn kansen weggelegd. Veel jongens maken de verkeerde keuze, maar dat is hun eigen schuld.

»Als klein jochie had ik niets. Elke dag zag ik mensen om me heen met dingen die ik ook wou. Mijn ouders hadden een baantje waar ze maar net van rondkwamen. Wie wil overleven, moet slim zijn. En wie slim is, ziet dat deze wereld draait rond succes. Rond: een product leveren dat veel mensen willen kopen. Je moet dus eerst je klanten analyseren, proberen uit te zoeken wat zij willen, en daarna moet je dat leveren. Dat geldt voor alles en iedereen. Voor iemand die koffie maakt, maar ook voor een rapper. Ik ben een businessman. Ik wil mijn doelgroep zoveel mogelijk uitbreiden.»

HUMO Hoe doe je dat: de wensen van je fans analyseren?

Boef «Ga je mij nou om mijn geheimen vragen, vriend? Dat soort vragen beantwoord ik niet.»

HUMO Je bent arm opgegroeid, nu stroomt het geld binnen. Geef je een deel van je inkomen weg?

Boef «Elke week spaar ik ongeveer 20.000 euro in een glazen pot. Iedereen mag langskomen om er iets uit te nemen.»

HUMO Echt?

Boef (lacht) «Natúúrlijk niet! Wat denk je dat ik ben? Een bank?

»Ik help mijn ouders: dat is normaal. En vrienden, wanneer ze in de problemen zitten. Maar ze moeten niet denken: ‘Boef is hier, bingo!’ Toen Boef niks had, zag hij ook niemand als een bingo-persoon. Ik heb het zelf moeten doen. Soms vragen vrienden: ‘Luister, ik wil een paar flessen halen, dan de club in, en daarna op hotel: mag ik duizend euro van je?’ (Blaast) Ja, dikke lul, vriend!»

HUMO Rijpe peren lokken wespen. Heb je sinds het succes het gevoel dat je geïmiteerd wordt? Alleen al op Twitter zie ik minstens tien andere rappers die zichzelf nu ook Boef noemen, of een variant daarop.

Boef «In het begin maakte me dat boos. Mijn stijl, mijn marketingtechnieken, de manier waarop ik mijn fans benader: alles doen ze na. Mensen zien mijn succes en denken: ‘Als ik net hetzelfde doe als Boef, zal ik ook rijk en succesvol worden.’ (Rolt de ogen) Bijzonder is juist: doen wat niemand anders doet. Maar ik heb het een plaats gegeven. Ik beschouw alle imitatie nu als een compliment. De fans weten toch wie eerst was.»

HUMO Zelf ben je fan van Eminem, las ik?

Boef «Vróéger. Nu luister ik niet meer naar zijn muziek.»

HUMO Hoe ben je met rappen begonnen? Ik bedoel: hoe gaat dat technisch in zijn werk? Deed je je idolen na voor de spiegel?

Boef «In mijn kindertijd woonde ik twee jaar in Amerika, en in die tijd kreeg ik een discman cadeau. Daarin zat een cd van Eminem: ‘8 Mile’. Ik heb ook de bijbehorende film gezien, en toen is mijn fascinatie voor rap begonnen. Compleet omvergeblazen door de rapbattlescènes: echt stoer, echt vet. En terug in Nederland hoorde ik Brainpower – ‘Dansplaat’ was toen een hit – en gingen mijn ogen helemaal open. ‘Hè, rappen kan ook in het Nederlands! Het bestaat. Mensen doen het!’ Het was ook de tijd van Lange Frans en Baas B.

»Op mijn 12de rapte ik teksten van Ali B na op het schoolplein; tegen mijn klasgenootjes zei ik dat het mijn eigen teksten waren (lachje). Niet lang daarna begon ik echt zelf te schrijven. Ik wou trouwens meedoen aan het Eurovisiesongfestival voor kinderen, maar uiteindelijk heb ik me toch niet aangemeld. Hoe had ik dat moeten doen? Je moest een track opsturen, maar ik had geen studio, ik had niets. Ik had alleen een liedje op papier, de beat eronder haalde ik van het internet... Een jaar later wou ik wéér meedoen, maar toen was ik volgens de regels al te oud.

»Tegen mijn 16de kon ik goed rappen. Ik liet het horen aan de jongens op de pleintjes, en een vriend zei: ‘Je bent goed, maar je bent nog veel te jong. Je moet eerst gaan leven, dingen meemaken. Pas daarná kan je rappen.’ Ik vond dat hij een punt had.»

HUMO Wat was er onvolwassen aan je teksten?

Boef «Weet ik niet meer precies. Maar wat weet een 16-jarige over het leven? (Blaast) De meeste jongens mogen pas alleen naar buiten vanaf hun 14de. Nou, en toen bén ik dus mijn eigen pad gaan zoeken. Voor ik het wist, was ik 21 en had ik drie keer in de gevangenis gezeten. Al die tijd ben ik teksten blijven schrijven.»

HUMO Eerst crimineel zijn om een goede rapper te worden: ben je er ondertussen zelf achter dat dat onzin is?

Boef (haalt de schouders op) «Maakt niet uit. Zonder die fase zat ik níét waar ik nu zit, dat weet ik zeker. Het is mijn lot. Het moest zo zijn.

»Ik had het ook al vanaf mijn 16de kunnen proberen in de rap, maar dan was de weg naar het succes niet zo vlot gegaan. Omdat ik er al die jaren aan heb geslepen en er pas mee naar buiten ben gekomen toen het helemaal goed zat, kon ik nu gelijk bij de top aansluiten. (Tevreden) Ja, het is mooi gelopen.»

HUMO Hoe wist je dat het goed zat?

Boef «Op mijn 18de was ik al eens een keer de studio binnengestapt van de heetste rapper van Alkmaar. Nooit bekend geworden, maar in die tijd betekende hij plaatselijk iets. Hij hoorde meteen: ‘Jij gaat heel groot worden, je hébt het...’ Daarna ben ik weer vast komen te zitten. Maar ik bleef mijn teksten perfectioneren. Op een gegeven moment – ik was 21 – zat ik in mijn cel naar mijn teksten te kijken, en ik dacht: ‘Als dit niet hard genoeg is, weet ik het ook niet meer.’

»Twee van mijn beste vrienden waren, toen ik terug vrij was, op mij aan het inpraten. De ene zei: ‘Als je niet verdergaat met dat rappen, ben je een domme sukkel en ga ik je slaan.’ De andere zei: ‘Echte mannen rappen niet. En ga ons nu vooral niet bekend maken in die teksten van je.’»

HUMO Een engeltje en een duiveltje op je schouders?

Boef «Precies zo. Samen met die twee vrienden ging ik op een dag aankloppen bij Zonamo, dat mijn eerste platenlabel zou worden. Ondertussen ben ik daar, zoals iedereen weet, alweer weg. Ik heb nu mijn eigen label. Ik heb geen platenbaas meer. Ik ben zélf de platenbaas. Fuck de platenbaas.

»Maar die dag bij Zonamo blééf mijn vriend – die ene die zo enthousiast was – maar tegen iedereen zeggen: ‘Geloof mij, deze jongen is het grootste talent. Jullie zullen het zien!’ Ik zag aan de blik in de ogen van de mensen van Zonamo dat ze dachten: ‘Wat een irritante gast’ (lacht). Ze hadden diezelfde dag nog dertig andere rappers over de vloer en die vonden natuurlijk óók allemaal dat ze hard waren. Maar nadat ik een sessie had opgenomen, sprongen ze recht en applaudisseerden ze. Ik was blij, maar ik besefte nog steeds niet helemaal wat het precies betekende.

»Nadien ging ik terug naar Alkmaar. Ik deed verder met de dingen waar ik in die tijd mee bezig was. Ik zat op een gegeven moment samen met mijn handlangers, in mijn andere milieu, toen ik een appje binnenkreeg: ‘Je sessie staat online.’ Daarna is het gaan groeien. De reacties waren te gek. Ik kreeg meer volgers op Instagram. Mensen begonnen me te herkennen. Toen besloot ik om al mijn vorige bezigheden aan de kant te schuiven. Om me 100 procent op de muziek te focussen.

»In die tijd had ik zelfs nog een Wajong-uitkering, stel je voor...»

HUMO Een Wajong-uitkering?

Boef «Een uitkering voor afgekeurde mensen. Voor wie psychisch of lichamelijk niet in staat is om te werken. (Snel) Niet dat ik gek ben, maar ik ging toen door een moeilijke periode in mijn leven – een persoonlijke kwestie – waardoor ik me tijdelijk niet kon concentreren op arbeid.

»Mijn manager vond dat ik die uitkering moest stopzetten. Ik dacht dat hij gek geworden was: 800 euro per maand, dat geef je toch niet op?! Ik begon echt ruzie met hem te maken, ik kon me niet voorstellen dat ik rond zou komen zónder dat geld (lacht). En nu...»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik herinner me nog goed hoe ik op 9/11 in de klas zat en ineens al mijn klasgenootjes door hun ouders opgehaald werden'


Lieve gevangenissen

HUMO Je praat niet graag over je tijd in de gevangenis, maar tussendoor heb je het zelf over je ‘handlangers’ en ‘het milieu’. Wat heb je precies uitgevreten?

Boef «Het zou niet slim van me zijn om daar specifiek op in te gaan. Kijk: ik deed dingen die tegen de regels waren. Mijn vrienden en ik, we waren niet altijd even eerlijk. Maar het is nu ook weer niet dat ik mensen vermoordde of roofovervallen pleegde. Is dat vaag genoeg voor je artikel?»

HUMO Heb je iets geleerd van je verblijf in de cel?

Boef «Denk jij dat gevangenissen jongens iets kunnen bij- of afleren? Ik niet. Daar zijn de Nederlandse gevangenissen te lief voor. Het zijn net hotels. Je hebt je eigen bed, je eigen tv, een koelkast, je kan koffie zetten: je overleeft het wel. Niet dat het daarbinnen zo heerlijk vertoeven is: je bent je vrijheid kwijt, en je vrijheid is onbetaalbaar.

»Máár: in de gevangenis heb je natuurlijk veel vrije tijd. Niets te doen, en dus: tijd genoeg om je leven en je keuzes te overschouwen. Wat doe ik fout? Hoe kan het beter? Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen domme keuzes.»

HUMO Welke domme keuze zou je – als je het allemaal over kon doen – tóch opnieuw maken?

Boef ««Mijn vlogs, man.

»Ik weet wel: het was niet allemaal netjes. Soms was het echt fout. Nu ja, ‘fout’: ik heb niemand vermoord. Misschien zou ik het niet allemaal bewust opnieuw doen, maar ik sta wel achter de route die ik heb afgelegd: het heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Iedereen heeft foute keuzes nodig om te groeien. Bovendien: zo is mijn naam ook in de media gekomen. Het gaf me een boost. Een negatieve boost, maar dat maakt niets uit.»

HUMO In de Nederlandse talkshow ‘RTL Late Night’ werd je voor je vlogs onder vuur genomen door misdaadverslaggever John van den Heuvel en journalist Rick Nieman, die je vlogs ‘beschamend en ontzettend ordinair’ noemde. En Nederlands minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vroeg zich af wanneer je je excuses zou aanbieden aan de agenten in kwestie.

Boef «Heb ik ondertussen gedaan.»

HUMO In hoogsteigen persoon, op het plaatselijke politiekantoor?

Boef «Dat wilde de politie niet. We hebben aangeboden om tot daar te komen, maar ze wilden mijn kop niet zien. Het lag blijkbaar nog te gevoelig.

»Ik heb mijn leven gebeterd. Ik houd me nu alleen bezig met positiviteit.»

HUMO ‘Achter alles wat ik doe, zit een marketingstrategie,’ zeg je vaak. Dat maakt de plotse wending in je leven minder geloofwaardig. De indruk bestaat dat je doet alsof, omdat je weet dat het je carrière ten goede komt.

Boef «Wat maakt mij dat uit? Of de media mij geloven: daar houd ik me niet mee bezig. Een heel grote groep mensen gelooft mij overduidelijk wél. Mijn succes spreekt toch voor zich? Als men mij niet integer vond, zou ik toch niet zoveel fans hebben?»

HUMO Is de muziekwereld hard?

Boef «Ja. Er lopen veel oneerlijke mensen in rond. Slangen. Iedereen aast op je geld en je succes. Bij iedereen die je tegenkomt, moet je je de vraag stellen: zou deze mens ook aan mijn zijde staan als ik níét succesvol was?»

HUMO Ali B, al jaren één van de bekendste Nederlandse rappers, een populaire televisiefiguur en oprichter van artiestenmanagementbureau SPEC Entertainment, is je mentor. Helpt hij jou om de juiste weg te vinden?

Boef «Ja. Al wil ik erbij zeggen dat ik pas bij Ali ben terechtgekomen toen mijn plaat al zo goed als af was. Zijn aanpak en visie passen goed bij die van mij, maar het is niet zo dat het voor mij pas begon te lopen nadat hij mij onder zijn vleugels had genomen.»

HUMO Tijdens een televisie-interview zei Ali B dat hij je de raad had gegeven om vooral níét jezelf te zijn.

Boef «Dat was een grap. Toen ik hem voor het eerst ontmoette, stelde hij vooral vragen. Hij wilde zekerheid dat ik een eind zou maken aan alle negativiteit rond mijn persoon. Hij heeft me ook geleerd wat het betekent om bekend te zijn, en de verantwoordelijkheden die dat met zich meebrengt. Ik ben in één klap beroemd geworden; ik had niet door hoe ik daarmee moest omgaan.»

HUMO Ongeveer een jaar geleden vroeg je in een YouTube-vlog om hulp. ‘Mijn vader wil dat ik trouw, maar ik ben er nog niet klaar voor. Wat moet ik doen?’ Ook een grap?

Boef «Natuurlijk niet. Mijn vader vindt dat ik nu op leeftijd ben. Dat ik verder moet kijken en ernstig worden. Maar het is nu ook weer niet zo dat ik gedwóngen word om te trouwen. We leven in de eenentwintigste eeuw.

»Daarbij: tóén had ik geen zin om te trouwen, ondertussen is dat al veranderd. Ik zie het steeds meer zitten om me te settelen.»

HUMO Het bekendste zinnetje uit je grootste hit is: ‘Ik denk niet eens aan liefde / Ben gefocust op verdienen’, uit ‘Habiba’. Dat klopt niet meer?

Boef «Nee, kijk... Behalve een rapper ben ik ook een persoon. Wij personen veranderen toch van gevoelens en gedachten? Ik rap over wat ik voel en denk op het moment dat ik de teksten schrijf. En ik heb veel teksten waar ik ondertussen niet meer achter sta. Ben ik nu nep?

»En wat moet ik anders? Mijn teksten herschrijven? Zo diep heb ik daar nog niet over nagedacht.»

HUMO In die ‘noodkreet’ op YouTube zei je ook: ‘Welk meisje zou het trouwens met mij uithouden?’

Boef «Volgens mij ben ik zelf niet zo moeilijk, maar het leven dat ik leid is dat wél. Ik heb veel vrouwelijke fans, en die willen allemaal met mij op de foto. Veel verleiding, dat kun jij je niet voorstellen. Daar moet je als onbekend meisje toch mee kunnen omgaan. Als het andersom was, zou ik het wel kunnen – maar ik probeer me ook in andere mensen hun schoenen te plaatsen.

»Maar: op ieder potje past een deksel. Laten we het hopen, in ieder geval.»

HUMO Zijn je ouders trots op je succes?

Boef «Natuurlijk. Maar: zij wonen in Frankrijk en ik in Nederland. Ze zijn zich niet helemaal bewust van de omvang van mijn succes. Ze weten niet wat zich hier allemaal afspeelt. Ze zien af en toe filmpjes van me op YouTube. Het brengt hen aan het lachen.»

HUMO Je vertelt hen niet over de prijzen die je wint, de records die je breekt?

Boef «Ik ben niet zo’n opschepper. Ik ga hen niet overvallen met details. In het begin wisten ze niet eens dat ik rapte.»

undefined

undefined

'Er zijn miljarden mensen op de wereld. Waarom zou iemand je zien staan als je geen succes hebt?'


Valse wimpers

HUMO Je bent jong, populair en hip. Hoeveel grote merken en bedrijven willen hun karretje aan je succes hangen?

Boef «Tegen heel veel aanbiedingen zeg ik nee. Ik zou nooit make-updoosjes of valse wimpers of zo promoten. Het merk moet wel een beetje bij me passen. En financieel moet het ook passen (grijnst). Mijn nieuwste sponsor is Nike. Als jochie droeg ik dat heel veel. Ik weet niet of het een eer is dat ze nu met mij geassocieerd willen worden, maar ik vind het zeker niet erg.»

HUMO Wat is volgens jou je beste eigenschap?

Boef «Vastberadenheid.»

HUMO In een vorig interview antwoordde je ‘loyauteit’.

Boef «Nee. Als ik het goed heb, vroegen ze me toen naar mijn favoríéte eigenschap.

»Loyaal zijn is belangrijk. Ik ben loyaal aan iedereen die loyaal omgaat met mij. Mijn fans, bijvoorbeeld. Ik denk altijd heel goed na over hoe ik mijn doelgroep, mijn klanten, mijn fans het best kan bereiken: ik geef hen dus wat ze willen. En daarnaast heb ik ook nog altijd dezelfde vrienden als vroeger.»

HUMO Waarom ben je indertijd trouwens in Amerika gaan wonen?

Boef «Door het werk van mijn oom. Hij is elektricien, en heeft heel veel buitenlandse opdrachten gehad. Amerika was gek. Echt gek.»

HUMO Op dit moment zijn ze er niet zo dol op vreemdelingen. En jij woonde dan ook nog eens in het conservatieve Texas, waar het nog erger moet zijn.

Boef «Alles is veranderd na 11 september 2001. Daarvóór merkte ik niets raars, al was ik natuurlijk jong. Ik herinner me nog goed hoe ik op 9/11 in de klas zat en ineens al mijn klasgenootjes door hun ouders opgehaald werden. Eén voor één, behalve ik. Ik dacht: ‘Hè, wat is dit nou?’ Toen ik na schooltijd uiteindelijk thuiskwam, ging het er op elke televisiezender over. Zelfs op Nickelodeon.

»Later, toen ik terug naar Nederland was gevlogen, werd ik in de luchthaven uit de wachtrij gehaald. Ze namen me mee en fouilleerden me van kop tot teen. Ik was een kind! Als jochie besef je het niet, maar het is me wel bijgebleven.»

HUMO Van je manager mag ik je geen vragen over politiek stellen. Waarom niet? Het beeld waarmee je debuutplaat ‘Slaaptekort’ werd aangekondigd was een parodie op een verkiezingsposter. Je zag eruit als een Noord-Afrikaanse Geert Wilders, en er stond bij: ‘Nederland is van ons allemaal’, een slogan waarmee de PvdA naar de verkiezingen trok.

Boef «Moest je niet lachen toen je het zag? Die poster heb ik niet zelf gemaakt. Maar ik vond het een tof idee. Het waren toen net verkiezingen; daar hebben we op ingespeeld, maar we hebben ons niet specifiek op PVV- of PvdA-kiezers gericht. Verder ken ik helemaal niets van politiek.»

undefined

null Beeld

'Ik ben een businessman. Ik wil mijn doelgroep zoveel mogelijk ­uitbreiden'


Blijven evolueren

HUMO Je bent in Frankrijk geboren, draagt nog steeds de Franse nationaliteit en je hebt Algerijnse roots. Hoe Nederlands voel je je?

Boef «Ik hou van Nederland. Lekker, man. Ik zeg je eerlijk: ik ben in heel veel landen geweest, ik zie hoe ze daar leven, en Nederland is gewoon één van de allerbeste landen. Ik woon hier ook al sinds m’n 4de. Dan is het toch logisch dat je je aan een plek gaat hechten?»

HUMO Waarom ben je een paar maanden geleden verhuisd van Alkmaar – waar je grotendeels bent opgegroeid – naar Tilburg?

Boef «In Alkmaar ken ik iedereen. De hele stad wil voortdurend een praatje met me maken. ‘Bro, kan ik met je mee naar die of die show?’ Of: ‘Heb je je auto vanavond nodig, of mag ik?’ Het werd te veel. Voor mezelf en voor mijn carrière was het beter om daar even te vertrekken. In Tilburg kennen ze me ook, maar veel minder persoonlijk. Het zijn fans. Als ik nu iemand tegenkom, is het gewoon: fotootje, klaar en weer verder. Beter.»

HUMO Nadat je plaat een succes geworden was, werd je nog eens uitgenodigd bij ‘RTL Late Night’. Zes maanden nadat ze met z’n allen op je hadden ingehakt, was de toon helemaal omgeslagen.

Boef «Dat is toch normaal? Waarom zou iemand je zien staan als je geen succes hebt? Er zijn miljarden mensen op de wereld. Miljarden. Zij die succes hebben, worden het vriendelijkst behandeld. Dat is logisch, dat is het leven.»

HUMO Je gaat ook met succes optreden in Spanje, Griekenland, Marokko... Hoe kennen ze jou daar?

Boef «Er wonen heel veel Marokkanen in Nederland, héél veel, en die spelen mijn muziek natuurlijk door naar hun familie in Marokko. En voor die andere landen is het omdat daar zoveel Nederlandse en Belgische toeristen naartoe vliegen. Voor hen treed ik daar op. Chersonissos, Lloret de Mar, Ibiza, Mallorca, Sunny Beach in Bulgarije: vol Nederlanders.»

HUMO Ben je soms nog zenuwachtig voor een concert?

Boef «Nooit. Dat klinkt alsof ik stoer wil doen, maar ik ben geboren voor het podium. Of misschien ben ik niet zenuwachtig omdat ik nog nooit een slechte ervaring heb gehad. Meer dan 200 optredens en niemand riep ooit ‘boe’. Logisch ook: mijn naam staat op de flyer, iedereen in de zaal heeft betaald om mij te zien. Je betaalt toch niet voor wat je niet goed vindt?»

HUMO Je hebt nog nooit een slecht optreden van iemand anders gezien?

Boef (grijnst) «Toch wel. Maar mijn shows zijn altijd goed, man. Ik krijg het wel los.»

HUMO Wat nu? Met je eerste plaat ben je verder geraakt dan je had durven denken. Blijven er nog dromen of plannen over?

Boef «Een artiest is succesvol als hij erin slaagt zijn fans altijd een stap voor te zijn. Als hij doet wat ze niet verwachten. Ik moet dus blijven evolueren. Maar het is niet zo dat je me straks ineens opera zult horen zingen (lacht).

»En natuurlijk zal ik je niet vertellen wat mijn volgende stap wordt. Dan is de lol eraf.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234