null Beeld

Boekenweekspecial: Van Kooten & De Bie reisden de pan uit

Ter gelegenheid van de Nederlandse Boekenweek hebben Kees van Kooten en Wim de Bie naar goeie traditie een verkwikkende duik in hun rijke ‘Koot & Bie’-archief genomen, om weer boven te komen met een compilatie van scènes rond het Boekenweekthema – dit keer: ‘reizen’.

Noud Jansen

Jawel, u mag zich nog eens ouderwets verheugen op de Positivoos (‘Onze God is de beste’), de ­Oudere Jongeren (‘Mozes kriebel’) en – dát is lang geleden! – de Alleenstaande Vandaal (‘Hondelulleuh!’).

Kees van Kooten (72) «Als ik me niet vergis, is het nu de achtste keer dat Wim en ik dit gedaan hebben, en al zeg ik het zelf: we hebben er weer een mooi uur van gemaakt. We beginnen het programma met een scène uit ’92 over Carla en Frank van Putten, de moeder en haar inwonende, seksueel gefrustreerde zoon van veertig. ’t Gaat over de Boekenweek van dat jaar, waarvan het thema ook toen al ‘reizen’ was. Heel merkwaardig is dat: wanneer je ouder wordt, merk je dat alles om de zoveel jaar terugkomt, of je het nu over het euthanasiedebat hebt of over het thema van de Boekenweek. Het voordeel is wel dat heel veel stokoude ‘Koot & Bie’-sketches nu nog altijd relevant zijn. Zo hebben we een meesterlijk nummer van Wim uit 1972 in de uitzending opgenomen, dat afkomstig is uit ‘Het gat van Nederland’, toen een late night-programma van de VPRO. ’t Is een satire op de tv-reporter die naar een brandhaard trekt in het verre buitenland, maar wegens het gevaar zijn hotelkamer niet uit durft. Zodoende peilt hij de situatie in het land maar aan de hand van de vaststelling of er al dan niet warm water uit de kraan komt, of iets dergelijks. Zulke reporters bestaan nu nog altijd: je kunt ze dezer dagen iedere avond in diverse tv-journaals de perikelen in ­Oekraïne zien becommentariëren.»

HUMO Vergeef me de impertinentie, maar weet u aan welk van uw voormalige typetjes u me de laatste jaren wel eens doet denken?

Van Kooten «Aan Cor van der Laak, die oude betweter?»

HUMO Nee, aan doctorandus Kipping, de fijnzinnige neerlandicus.

Van Kooten «O ja, natuurlijk: dat zal zijn omdat ik de laatste tijd veel over mijn persoonlijke taalergernissen heb gesproken in talkshows. Dat had er vooral mee te maken dat ik vorig jaar het Boekenweekgeschenk heb geschreven (‘De verrekijker’, red.), en ook het Groot Dictee der Nederlandse Taal heb mogen opstellen. Een ronduit sadistische marteling, dat Dictee, zo heb ik inmiddels wel begrepen. ’t Is dan ook een ongelooflijke rel en een scheldpartij geworden, althans in Nederland: men vond het vooral niet kunnen dat ik er opzettelijk fouten in had gestoken. Toen mijn verbazing over al dat tumult een beetje was gezakt, maakte ik me de bedenking dat het eigenlijk nog niet zo slecht is dat mensen er zich kwaad over maakten: uiteindelijk toont het toch aan dat men zich druk maakt over taal, en dat lijkt me een buitengewoon goeie zaak. Mijn betoog in het Dictee, en dat meende ik oprecht, is dat als jij een phishingmail krijgt met een boodschap waar het logo van je bank in staat, je toch blij bent wanneer je een spel- of stijlfout ontwaart, à la ‘Wij mogen u aanbieden deze offerte’. Dan denk je: ‘Ah, gelukkig, nu weet ik zeker dat het een phishingmail is.’ Mensen die hun spelling niet beheersen, die stinken daar dus in, en zijn de lul.

»Trouwens, over doctorandus Kipping gesproken: wist je dat die zich al in een uitzending uit het jaar 1989 geërgerd heeft aan de tegenwoordig weer volop in zwang zijnde uitdrukking ‘zich beseffen’? Vijftentwintig jaar geleden besefte hij zich dat dus al, kèje nagaan!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234