null Beeld

Boer zkt begrip: 'De onmacht op zijn gezicht zei zoveel meer dan het zoveelste stuk in de krant'

Droge zomers, klimaatjongeren, veganisten... Als het die kwelgeesten niet zijn die onze boeren slapeloze nachten bezorgen, dan wel de lage supermarktprijzen, de Russische embargo’s of die ellendige Afrikaanse varkenspest. VIER volgt de komende zes weken verschillende Vlaamse boerenfamilies in ‘Boerenjaar’, een docureeks van Hotel Hungaria in samenwerking met de Boerenbond.

Katia Vlerick

HUMO Was het makkelijk om boeren te vinden die camera’s toelieten op hun erf?

Jasper Christiaens (regisseur) «Velen waren aanvankelijk wantrouwig, zeker de vleesboeren, die de laatste jaren vaak negatief in het nieuws kwamen. ‘Het is toch niet wéér om onze stiel in een slecht daglicht te stellen?’ Maar we zijn er wonderwel in geslaagd om mensen te vinden die hun bedrijf én zichzelf wilden openstellen, want dat laatste is het belangrijkste.»

HUMO ‘Boerenjaar’ is dus iets anders geworden dan de infoprogramma’s op PlattelandsTV?

Christiaens «O ja, wij gaan veel verder. Je ziet natuurlijk koeien gemolken worden en kalfjes geboren worden, en we volgen de appelboer tot op de veiling. Maar we tonen ook het leven naast de boerderij – de boer op reis, bijvoorbeeld.»

HUMO Sinds wanneer gaan boeren op reis?

Christiaens «Dat is alvast één cliché dat we de wereld uit helpen: als ze hulp vinden om op de boerderij te passen, gaan boeren vandaag de dag wel degelijk op reis. Al had ik tijdens de opnames een boerin aan de lijn die zei dat ze ‘op reis’ was, maar die gewoon een dagje aan zee bleek te zijn met haar kinderen (lacht).»

HUMO Focussen jullie ook op de dalende inkomsten van boeren?

Christiaens «Minder, maar we gaan die problematiek niet uit de weg. Probeer het je maar eens voor te stellen: je producten gaan de deur uit zonder dat je weet wat je ervoor zult krijgen. Want zo vergaat het een zuivelboer telkens als er een koeltank melk van zijn erf rijdt: pas een maand later weet hij wat het heeft opgebracht. Ik denk dat de kijker meer begrip zal krijgen voor klagende boeren in het nieuws. Zo hebben we een appelboer kunnen filmen op de heetste dag van de zomer, toen bleek dat 10 procent van zijn appelen verbrand waren. De machteloosheid op zijn gezicht zegt zoveel meer dan de zoveelste quote in de krant.»

HUMO Wist je zelf eigenlijk iets van de boerenstiel?

Christiaens «Als West-Vlaming dacht ik van wel, maar ik heb moeten vaststellen dat ik er eigenlijk niks van kende. Stom voorbeeld: dat een appelboer de hele winter lang ieder takje van al zijn appelstruiken snoeit, en dat over een oppervlakte van tientallen hectaren, sloeg me met verstomming. Dan begrijp je pas echt waarom onze boeren er zo op hameren: koop lokaal.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234