De Braziliaanse president Jair Bolsonaro blijkt besmet met het coronavirus Beeld AFP
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro blijkt besmet met het coronavirusBeeld AFP

braziliëpresident bolsonaro heeft corona

Bolsonaro: ‘Corona is als de regen. Je wordt een beetje nat, of niet’

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro blijkt besmet met het coronavirus. Maar het lijkt er niet op dat hij zijn coronabeleid gaat aanpassen.

Joost de Jong

Zelfs met het positieve testresultaat op zak, slaat Bolsonaro alle voorzorgsmaatregelen om verdere besmetting te voorkomen in de wind. Strak omringd door verslaggevers vertelt hij dinsdagochtend dat hij zich na de koorts, spierpijn en een gevoel van algeheel malheur sinds zondag nu best goed voelt. ‘Ik heb zelfs zin om een stukje te wandelen, maar dat doe ik niet op doktersadvies’, aldus Bolsonaro. Om vervolgens zijn mondmasker af te trekken, een paar stappen achteruit te doen en te zeggen: ‘Vooral ouderen met gezondheidskwalen moeten voorzichtig zijn. Jongeren kunnen gerust zijn. Voor jullie is de kans op iets ergs bijna nul.’

In welke categorie de 65-jarige Bolsonaro zichzelf plaatst, laat hij in het midden. Op zijn leeftijd en met een medisch gecompliceerd verleden als gevolg van de messteken die hij gedurende de verkiezingscampagne van 2018 opliep, zou voorzichtigheid geboden zijn. Maar Bolsonaro is niet onder de indruk van het positieve testresultaat. ‘Corona is als de regen. Je wordt een beetje nat, of niet’, zegt hij ook nog in zijn geïmproviseerde persconferentie.

‘Ik ben geen grafdelver’, zei Bolsonaro na de eerste 2500 sterfgevallen Beeld AFP
‘Ik ben geen grafdelver’, zei Bolsonaro na de eerste 2500 sterfgevallenBeeld AFP

Onoverwinnelijk

Dat past allemaal in het beeld van Bolsonaro’s minimalisering van de pandemie gedurende de afgelopen vier maanden, waarin het aantal besmettingen in Brazilië is opgelopen naar 1,6 miljoen en meer dan 66.000 mensen aan het longvirus zijn overleden. ‘Een griepje’, ‘hysterie’, ‘overdreven’, noemde hij het coronavirus. Zelf beschouwt hij zich ook als ‘onoverwinnelijk’: ‘Mocht ik het virus krijgen, zal ik er door mijn geschiedenis als atleet niet veel van merken’, stelde hij eerder. Ook de oplopende aantallen doden raken hem niet. ‘Ik ben geen grafdelver’, zei hij na de eerste 2500 sterfgevallen. Die houding is, ondanks veel kritiek op het gebrek aan empathie met de families van de slachtoffers en op zijn aanpak van de coronacrisis, nooit veranderd.

Social distancing, lockdowns, beschermende mondmaskers, Bolsonaro moet er niks van hebben. Hij mengt zich graag en veel onder zijn aanhang, brengt bezoeken aan winkelgebieden en eet hotdogs op straat. Waarbij hij zich laat omringen voor selfies en fans de hand schudt. Zonder mondkapje doorgaans, ondanks een rechterlijke uitspraak die hem daartoe verplichtte, maar waartegen hij met succes in beroep ging. Vorige week schrapte Bolsonaro de artikelen uit een wet die mondkapjes verplicht stelde in winkels, kerken en op scholen.

Brazilië zit inmiddels 53 dagen zonder minister van Gezondheid, nadat twee ministers het veld moesten ruimen. De eerste omdat hij volgens Bolsonaro ‘te veel aandacht had voor het redden van levens en te weinig voor het doordraaien van de economie’, de tweede omdat die weigerde de medicijnen chloroquine en hydroxichloroquine vrij te geven. Bolsonaro zegt ze nu ook zelf te gebruiken. Maar ze zijn omstreden omdat ze geen bewezen werking hebben voor Covid-19-patiënten en ernstige bijwerkingen kunnen hebben.

Jair Bolsonaro groet U.S. Ambassadeur Todd Chapman  Beeld REUTERS
Jair Bolsonaro groet U.S. Ambassadeur Todd ChapmanBeeld REUTERS


Malariamiddel

Bolsonaro is een diehardfan van de medicijnen. Al in het beginstadium van de pandemie propageerde hij chloroquine en gaf hij de militaire farmaceutische fabrieken opdracht de productie van het malariamiddel op te voeren. Daardoor ligt er nu achttien keer de jaarvoorraad in de militaire depots.

Hoewel Bolsonaro al sinds zondag symptomen van corona vertoont, heeft hij maandag en gisterochtend doorgewerkt. Hij hield een aantal vergaderingen met ministers, die nu allen worden getest op het virus. Dat geldt ook voor de Amerikaanse ambassadeur Todd Chapman. In diens residentie en in het gezelschap van zijn zoon Eduardo en minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo vierde de president zaterdag de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag.

Bolsonaro zegt zich terug te trekken in het presidentieel paleis Alvorada en door te werken via videoconferenties. Mochten de ziekteverschijnselen zo erg worden dat hij niet kan werken, dan zal vicepresident generaal Hamilton Mourão hem tijdelijk vervangen.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234