null Beeld

Bonnie 'Prince' Billy voor president

In de loop van zijn carrière veranderde Will Oldham even vaak van gezichtbegroeiing als van pseudoniem. Op de dag van het interview is hij van kop tot teen in het wit gehuld en heeft hij een olijk staartje - in zijn baard. En jawel hoor, meneer is goedgemutst, en heeft daar redenen voor: 'Obama is sinds gisteren officieel president van mijn land - is het geen wondermooie wereld?' Als Oldham het zegt!

Als het goed gaat met Will Oldham brengt hij elk jaar een plaat uit. Gaat het beter met hem, dan brengt hij er twee of drie uit. Of zijn cd's al dan niet een groot publiek bereiken, lijkt hem daarbij weinig te kunnen schelen: om zijn minder toegewijde fans op het verkeerde been te zetten, veranderde hij in de loop van zijn carrière even vaak van gezichtbegroeiing als van pseudoniem (Palace, Palace Brothers, Palace Songs, Superwolf (met Matt Sweeney), Bonnie 'Prince' Billy...) en toen hij drie jaar geleden een coverplaat uitbracht ('The Brave and the Bold', met Tortoise) stak hij songs van uiteenlopend volk als Bruce Springsteen, Elton John en Devo in een nagenoeg onherkenbaar kleedje.

''Prijs de Heer voor acht jaar Bush!''

Zijn werk als Bonnie 'Prince' Billy is ons altijd het dierbaarst geweest, en daar komt met 'Beware', de opvolger van het nauwelijks een jaar geleden verschenen 'Lie Down in the Light', geen verandering in. Op 'Beware' serveert Oldham old school-country met een serieuze hoek af, en de Heer weet dat wij daar graag een fles van een goed jaar bij opentrekken.

'Ik heb echt een hartsgrondige hekel aan interviews en aan de pers in het algemeen,' verkondigde de achtendertigjarige Oldham onlangs aan een journalist van The New Yorker. Desondanks interviewen wij hem vandaag al voor de vierde keer. De eerste keer, na 'I See a Darkness' uit 1999, was een ramp, de tweede keer, na 'Ease Down the Road' twee jaar later, was verontrustend relaxt, met een vrolijke Oldham in een soort tirolerpak met hoedje. Interview nummer drie, na 'The Brave and the Bold', werd afgenomen via de telefoon en duurde hooguit tien minuten, waarvan ik er ruim acht zelf aan het woord was geweest. Vandaag in Londen laat Oldhams verschijning alvast het beste vermoeden. Hij is van kop tot teen in het wit gehuld en heeft een olijk staartje - in zijn baard. En jawel hoor, meneer is goedgemutst, en heeft daar redenen voor.

Will Oldham «Obama is sinds gisteren officieel president van mijn land - is het geen wondermooie wereld? En morgen ga ik terug naar huis, naar Kentucky, dus ben ik vandaag zo blij als een kind. Ik heb de inauguratie van Obama gevolgd op CNN: mijn god wat was ik ontroerd! Hij heeft weer iets gezegd waardoor mijn vertrouwen in hem nog is toegenomen: 'Wie president van de Verenigde Staten wil worden, moet een beetje megalomaan zijn en een zekere graad van waanzin in zichzelf kunnen herkennen en aanvaarden.' Dat is toch geweldig! Dat een president dat durft te zeggen, en ermee wegkomt!»

HUMO Zou jij een land willen leiden?

Oldham «Nee hoor, dank je wel.»

HUMO Zelfs geen kleintje?

Oldham «Neenee, zeker weten. Niks voor mij.»

HUMO Hunter S. Thompson, net als jij uit Kentucky, is ooit bijna sheriff geweest.

Oldham «Ja, maar niet van Kentucky, van Aspen. Mijn ouders hebben hem gekend, maar zelf heb ik hem nooit ontmoet. (denkt na) Ik heb iets raars met Hunter S. Thompson: in mijn hoofd zijn hij en Che Guevara één en dezelfde persoon (lachje). Ik zal je uitleggen hoe dat komt. In 'Fear and Loathing in Las Vegas', de film van Terry Gilliam, wordt Hunter gespeeld door Johnny Depp. Benicio Del Toro speelt er ook in mee, en Benicio heeft onlangs ook Che Guevara vertolkt. Zie je? Ik weet dat het gek klinkt, maar zo werkt mijn brein nu eenmaal. Of beter: ik sta mijn brein toe zo te werken, dat komt me namelijk van pas bij het songschrijven. Hunter S. Thompson equals Che Guevara is dan nog één van de wat simpeler bruggetjes die mijn brein maakt: wat Hunter, Johnny Depp, Benicio Del Toro en Che Guevara gemeen hebben, is dat ze een groot gedeelte van hun leven in een fantasiewereld hebben doorgebracht.»

HUMO Ook Che Guevara?

Oldham «Maar natuurlijk! Zijn wereldbeeld was gebaseerd op fantasie. Hij vergeleek de echte wereld met de perfecte wereld, en vroeg zich af hoeveel bruggen je daartussen kon bouwen.»

HUMO Ben je blij dat Obama is verkozen nu Castro nog leeft?

Oldham « Ik kijk in ieder geval naar uit naar het moment dat ik ze samen aan een tafel zal zien zitten.

»Het mooiste aan Obama vind ik dat hij nu bijna zeker acht jaar aan de macht zal zijn. Wellicht hebben we die acht hondsjaren onder Bush nodig gehad om mensen te laten kiezen voor de totale ommekeer. Stel dat vier jaar geleden John Kerry was verkozen: beter dan Bush, maar niet veel. De zaken zouden van 'zeer slecht' naar 'medium slecht zijn gegaan. Nu, met Obama, hebben we de totale wederopstanding. Dus: praise the lord voor acht jaar Bush. (lacht)»

Lees het volledige interview in Humo 3575

Herlees de cd-review van \'I See A Darkness\'Herlees de cd-review van \'Master and Everyone\'Bonnie Prince Billy op MySpace

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234