null Beeld

'Borgen': Sidse Babett Knudsen

Een gouden regel: verwar een acteur nooit met zijn personage. In het echte leven had Sidse Babett Knudsen heel lang niets met tv en nog minder met politiek, maar in de Deense topreeks ‘Borgen’ speelt ze al drie jaar lang een politiek rastalent: de Deense premier Birgitte Nyborg. ‘Ik sluit niet uit dat ik ooit zélf de politiek inga.’

nc

In kranten worden analyses aan de serie gewijd. Journalisten kruiden er hun politieke interviews mee en twitteren zich een ongeluk in de strijd om de titel van grootste fan. Politici en hun personeel vragen zich af aan welk personage ze zich kunnen spiegelen.

En menig Vlaams huisgezin waagt zich sinds kort al eens aan Deense woordjes zoals ‘skat’, ‘min kone’, ‘tak’ of het o zo ontwapenende ‘undskyld’ – of gebeurt dat laatste alleen bij ons? ‘Reyers laat’ paste zelfs zijn naam aan en werd ‘Reyers Borgen’ toen de fictieve premier Birgitte Nyborg mee aan tafel schoof.

Om maar te zeggen: Borgen is hot en hoofdrolspeelster Sidse Babett Knudsen zo mogelijk nog hotter. En dat zal niet minder worden nu de dvd van seizoen drie uitkomt. De bekroonde filmactrice zet haar personage zo doorleefd neer dat je meeleeft met elk dilemma waar ze voor komt te staan. Land na land gaat het publiek voor de bijl, ook al is ‘Borgen’ in het Deens, speelt het zich volledig af in Denemarken en gaat het – godbetert – over de Deense politiek.

Newsweek vatte het perfect samen: ‘‘Borgen’ gaat over compromissen: niet alleen de compromissen die politici sluiten als ze macht najagen, maar de compromissen die we allemaal sluiten, elke dag. En hoe die compromissen, of ze nu publiek of privé zijn, ons sowieso veranderen.

In tegenstelling tot Walter White uit ‘Breaking Bad’ worden Juul, Fønsmark and Nyborg niet onherroepelijk slecht. Nee, ze slingeren heen en weer, op zoek naar een evenwicht; dat is het soort politiek dat de meeste mensen kennen.’

Die herkenbaarheid heeft veel te maken met de authenticiteit die Knudsen Nyborg weet te geven. Ze oogt oprecht in haar geworstel, haar slagen en falen. Ze durft gaan voor winst, zelfs al moet ze daarvoor vrienden opofferen, maar slikt ook haar verlies. Ze probeert integer te blijven, maar leert dat wie zijn stempel wil drukken in een gehaaide wereld soms het spel moet meespelen. En ondanks bijtijds bikkelharde beslissingen blijft ze sympathie opwekken.

Ook als ze niet acteert, is Knudsen innemend, met die uitnodigende Deense groet ‘Hej!’ – uit te spreken als haai – en schattige fronsneus als ze lacht. Dat merken we als we haar ontmoeten in een kamer van het Antwerpse Lindner Hotel, met een fraai uitzicht op de sinjorenstad.

Zo fel Nyborgs privéleven in de reeks weegt op haar politieke beslissingen, zo sterk schermt Knudsen het hare af in interviews: ze is hartelijk, maar gereserveerd. Ze wikt en weegt haar woorden en hoedt zich voor al te sterke uitspraken.

Eén keer, heel even maar, begint ze vurig uit te weiden over de seksistische commentaar die een vrouw even voordien heeft gegeven op de Deense radio, maar snel beseft ze dat ze intussen in Antwerpen en niet meer in Kopenhagen zit. ‘Undskyld, jullie waren natuurlijk niet in Denemarken. Ik kraam onzin uit.’

Knudsen is – in tv-termen tenminste – een laatbloeier, maar wat voor één. Al heeft ze zelf nog steeds het raden naar het geheim van dat plotse internationale succes, zelfs als journalisten het haar voor de tigste keer vragen. ‘We hebben alles te danken aan ‘The Killing’. Die reeks kwam eerst en plaveide een weg die niemand van ons vroeger voor mogelijk hield.’

HUMO Waarom hebt u eigenlijk ja gezegd tegen de rol van Birgitte Nyborg? U stond niet te springen om tv-werk én u was ook niet bijster geïnteresseerd in politiek.

Knudsen «Cinema is mijn grote liefde, ik kijk weinig tv. Maar toen ik een paar keer werd benaderd voor tv-werk, móést ik wel. Toen ben ik naar ‘The West Wing’ (de bejubelde HBO-reeks over het Witte Huis, red.) beginnen te kijken. Tegen alle verwachtingen in, raakte ik helemaal in de ban. Ik verslond de zeven seizoenen. En letterlijk op de dag dat ik ermee klaar was, belden ze me voor ‘Borgen’. Dat was fantastisch. Omdat ik me had voorgenomen: als ik ooit voor tv ga werken, moet het iets bijzonders zijn.»

HUMO Waarom wilde u eigenlijk actrice worden? Was het een kinderdroom?

Knudsen «Ik droomde ervan bibliothecaresse te worden. Ik heb jaren in een bibliotheek gewerkt, heerlijk! Bibliotheken en boeken zijn voor mij heilig. Ik hou van het idee dat er zoveel taal gebald zit op één plek. Ik zou niet zonder boeken kunnen leven.»

HUMO Wanneer besloot u dan: ik wil acteren?

Knudsen «Ik heb dat altijd wel willen doen, een echt kantelmoment was er niet. (Denkt na) Of misschien toch: toen ik in Parijs woonde, werkte ik samen met een regisseur van een Franse filmschool en zij vroeg me op de vrouw af of ik actrice was. Waarop ik zoals Denen doen rond de pot begon te draaien, zei dat ik ervan droomde en mijn uiterste best deed om actrice te worden.

»‘Ben je er één of niet?’ drong ze aan. Toen ik bleef aarzelen, zei ze: ‘Ik wil je in mijn film, maar ik heb wel een échte actrice nodig.’ Toen heb ik het voor het eerst met zoveel woorden gezegd.­ The word was out. Ik was toen achttien.»

undefined

Bekijk de trailer van seizoen 2:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234