Steeds meer jongeren kiezen voor botox- en fillerbehandelingen. Beeld Pexels
Steeds meer jongeren kiezen voor botox- en fillerbehandelingen.Beeld Pexels

Plastische chirurgie

Botox bij jongeren: ‘Ik heb elk dingetje waar ik niet blij mee was, laten corrigeren’

Steeds meer jongeren tussen de 18 en 25 jaar kiezen voor botox- en fillerbehandelingen, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. De Nederlandse onderzoekers zagen het percentage in tien jaar tijd stijgen van 3,1 procent naar maar liefst 8 procent. Hoe zit het met onze jongeren?

Mooie lange haren, een joviale glimlach en een perfect gebronzeerde huid. Lauren (24) kan het allemaal afvinken. ‘Maar ik ben lang onzeker geweest over mijn uiterlijk,’ vertelt ze openhartig. ‘Daar zit Instagram voor een groot deel tussen, maar ook één welbepaald moment in mijn leven. Twee jaar geleden deed ik een fotoshoot. Ik was altijd al onzeker over mijn diepe neuslippenplooi, maar toen ik die foto’s te zien kreeg, schrok ik. Ik begon meteen te huilen: ‘Zie ik er echt zo uit?’ Diezelfde dag nog heb ik een afspraak geboekt bij de cosmetische arts. Sindsdien ben ik het blijven doen. Ik heb fillers in mijn lippen, traangoot en neuslippenplooi, en botox in mijn voorhoofd en bij mijn wenkbrauwen. Telkens als ik iets had laten doen, verbaasde ik me over het resultaat. Het zag er zoveel beter uit dan eerst. Nu heb ik elk dingetje waar ik niet blij mee was, laten corrigeren.’

Dermatologe Ingrid Van Riet spitst zich in haar praktijk Carpe Clinic in Antwerpen toe op verschillende behandelingen die te maken hebben met huidverjonging. Ze ziet een toename van het aantal jongeren dat om zulke behandelingen vraagt.

INGRID VAN RIET «Het klopt dat ik vaker dan vroeger jongeren over de vloer krijg in mijn praktijk. Sociale media spelen daar natuurlijk een grote rol in, maar we hebben ons altijd al gespiegeld aan anderen, ook voor de komst van sociale media. Vroeger ging je bijvoorbeeld naar de plastisch chirurg omdat je vriendin of die ene filmster grotere borsten of lippen had dan jij. Ook het milieu waarin je opgroeit, speelt een belangrijke rol: in sommige groepen ligt de focus veel meer op uiterlijk dan in andere.»

HUMO Welke behandelingen zijn het populairst bij jongeren?

VAN RIET «Fillers in de lippen staan op nummer één, maar ook de traangootbehandeling is populair. Dan wordt er filler onder de ogen geïnjecteerd zodat de patiënt minder vermoeid oogt. Die vraag is ook heel populair bij jonge moeders met een drukke baan.

»Het gebeurt ook dat dat jongeren een preventieve injectie willen om huidveroudering tegen te gaan. Meestal zijn het de dochters van moeders die hier over de vloer komen. Zij weten uit ervaring welke injecties helpen. Ik dien daar wel een belangrijke kanttekening bij te maken: het beste middel tegen huidveroudering blijft nog steeds je zonnecrème. Die smeer je best elke dag, in de zomer én de winter.»

HUMO Is er een verschil tussen botox en fillers?

VAN RIET «Absoluut. Botox is een spierontspanner. We gebruiken dat voor bepaalde spieren die vaak worden aangespannen zoals bijvoorbeeld de frons in ons voorhoofd of spieren bij de kin. Botox wordt ook vaak gebruikt tegen de zogenaamde kraaienpootjes rondom de oogcontouren.

»Een filler is, zoals de naam doet vermoeden, een vulmiddel. Fillers bevatten hyaluronzuur en zorgen ervoor dat bepaalde plekken meer volume krijgen. Populaire plekken zijn de lippen, maar ook de jukbeenderen. Ze geven een liftend effect en zorgen ervoor dat bepaalde onflatterende schaduwen verdwijnen.»

Luana (23) koos op haar 22ste voor lipfillers. ‘Ik had weinig volume in mijn lippen. Ik heb toen gekozen voor een halve injectie, want dat ziet er veel natuurlijker uit. Als ik nu in de spiegel kijk, voel ik me zelfzekerder. Het is iets kleins, maar het kan veel doen. Binnenkort ga ik terug voor een traangootbehandeling.’

HUMO De onderzoeker van het Erasmus MC benadrukt dat jongeren een kwetsbare groep zijn. Zij kunnen sneller in de handen vallen van charlatans. Welke gevolgen kunnen injecties hebben?

VAN RIET «Als het goed wordt gedaan, zijn injecties niet schadelijk. Maar er zijn natuurlijk kwaliteitsverschillen. Tegenwoordig zie je weleens klanten die onze kliniek binnenstappen met fillers of botox uit één of ander gure praktijk. Zij weten vaak niet wat erin is gespoten. Meestal zijn dat siliconen, terwijl het beter is voor het weefsel om met hyaluronzuur te werken. Siliconen kun je niet weghalen, hyaluronzuur wel.

»De kwaliteitscontrole op zulke praktijken ontbreekt vaak. Fillers en botox inspuiten lijkt heel makkelijk, maar het dient steeds uitgevoerd te worden door iemand die gelicentieerd is. Er zitten veel zenuwen en bloedvaten in ons gelaat, dus je moet de anatomie goed kennen. Als je het laat doen bij iemand die er te laks mee omspringt, kun je weleens te maken krijgen met heftige bloedingen, knobbels en zelfs in het slechtste geval necrose (het afsterven van weefsel, red.). Doe dus te allen tijde een kwaliteitscheck op voorhand.»

HUMO Hebt u ooit een verzoek geweigerd?

VAN RIET «Absoluut. Natuurlijkheid staat voor ons centraal. Wie onnatuurlijk ogende filler in de lippen wil, zit bij ons niet aan het juiste adres. Bovendien probeer ik altijd een gesprek aan te gaan met mijn patiënten. Ik vraag naar hun wensen en noden en geef advies op maat. Een jong meisje met prachtige lippen die vraagt om fillers? Ik blijf dat frappant vinden, maar ik zal altijd luisteren naar haar verhaal. Desnoods dien ik een klein beetje filler toe om de lippen dat tikkeltje mooier te maken. Dat is vaak al meer dan genoeg om tegemoet te komen aan hun wensen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234