null Beeld

Brabançonne

Hartveroverende Belgische musical.

Erik Stockman

Er is de laatste maanden enorm veel aandacht naar de heren Schoenaerts, Roskam en Karakatsanis gegaan, en volledig terecht, maar mogen we hier toch even aanstippen dat ook Vincent Bal, een regisseur met een sprankelende eigen touch (‘Man van staal’, ‘Minoes’ ‘Nono, het zigzagkind’), intussen een prachtige filmografie aan het uitbouwen is? Zijn ‘Brabançonne’ is een prachtige rêverie, een verrukkelijke crowdpleaser waarvoor wij zonder de minste schaamte nog eens de afgezaagde woorden ‘verkwikkend’ en ‘hartverwarmend’ bovenhalen.

Musicals zijn nochtans niet echt ons ding: wij krijgen bijvoorbeeld nog steeds nachtmerries van Russell Crowe die het in het begin van het ondraaglijke ‘Les misérables’ ineens op een soort galmend brullen zette: ‘En ik ben Javert! / Vergeet mijn naam niet!’ Maar de manier waarop Vincent Bal verhaal en muziek in elkaar laat glijden heeft iets wonderlijks.

De plot draait rond de wedijver tussen twee harmonieorkesten – de Vlaamse harmonie Sint-Cecilia uit Staaikerke en de Waalse harmonie En Avant uit Vierlemont – die allebei zijn geselecteerd voor de Europese finale voor harmonieën in Brussel, en rond de oplaaiende minnekoorts tussen de Waalse solist (Llewyn Davis-lookalike Arthur Dupont) en de dochter van de Vlaamse dirigent (Amaryllis Uitterlinden).

De acteurs wagen zich geregeld aan Vlaamse schlagers en Waalse chansons, maar het mooie is dat die songs – soms gaat het om niet meer dan flarden van songs – het verhaal niet onderbreken, zoals in de meeste musicals, maar erdoorheen vloeien; plot en muziek vormen één warme golfstroom.

Mooie look ook: op de decors lijkt soms een dromerige flonkering te liggen, en ook het camerawerk heeft iets vloeiends, iets glijdends; je zwééft door de film. En hoeveel keer gebeurt het dat u een film kunt zien waarin een Turkse taxichauffeur de Vlaamse Leeuw staat te zingen en een zwarte priester tijdens een begrafenis losbarst in ‘Geen wonder dat ik ween’ van Paul Severs?


Bekijk de trailer van 'Brabançonne':

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234