null Beeld

Bram Verbruggen over zijn hemel en hel: 'Een geweldige kick, maar voor hetzelfde geld was ik er nu niet meer'

Een weerman die goed weer mag voorspellen, is een tevreden weerman. Zeker wanneer hij, zoals rijzende meteo-ster Bram Verbruggen, een speedpedelec heeft besteld om zich van en naar de Reyers-laan te begeven.

Noud Jansen

Bram Verbruggen «Ik woon in Langdorp bij Aarschot, 45 kilometer van de VRT. Op dit moment rijd ik nog met de -auto heen en terug, want ik neem altijd vers gestreken kleren mee om het weer te presenteren. Maar zodra ik mijn nummerplaat heb – ik wacht verdorie al twee weken – wil ik enkel nog met de elektrische fiets gaan. Ook naar mijn job bij Defensie, waar ik vier vijfde van mijn tijd werk, en waar ik nu nog met de koersfiets naartoe rijd.»

HUMO Sportieveling?

Verbruggen «Zeker weten. Ik heb in april nog een marathon gelopen, maar au fond ben ik een fietser. En inmiddels is het alweer een tijdje geleden, maar ik doe ook aan zweefvliegen. Dat heb ik geleerd tussen m’n zestiende en m’n achttiende, tijdens mijn opleiding bij de luchtkadetten. Toen was het mijn droom om gevechtspiloot te -worden, maar aangezien dat nooit méér is geworden dan een droom, ben ik blijven zweefvliegen. Als ik rondjes draai met mijn vliegtuig om op de thermiek te klimmen, gebeurt het weleens dat een roofvogel mee komt cirkelen. Hier beneden let ik nooit zo op vogels, maar in de lucht zijn dat telkens wonderlijke momenten.»

HUMO De hemel op aarde, Bram?

Verbruggen «Ja! Al kan ik, hemel-op-aardegewijs, ook intens genieten van liggen in mijn hangmat, met een pintje erbij en wat goeie muziek op de achtergrond, onder een mooie blauwe lucht met schapenwolkjes – -cumulus -humilis. Schapenwolkjes geven me een goed gevoel omdat ze doorgaans betekenen dat er thermiek is. Dan weet ik: ‘In theorie zou ik vandaag kunnen gaan zweefvliegen.’ (lacht)»

HUMO Van al dat zweefvliegen krijgt een mens honger. Wat schaft de pot?

Verbruggen «Daar ben ik niet moeilijk in, ik vind bijna alles lekker. Eten is voor mij minder belangrijk dan voor de doorsnee-Vlaming, vermoed ik. Maar goed, als je aandringt: mijn vrouw maakt in de winter weleens knolselderpuree, waarbij ik altijd een kwak mayonaise doe. Veel lekkerder hoeft het voor mij niet te worden.»

HUMO Hoe stel je je de hel op aarde voor?

Verbruggen «Ik vind het vreselijk als ik iets op mijn lever heb en het tegen niemand kwijt kan. Dat heb ik meegemaakt tijdens mijn campagne in Afghanistan, een jaar of vijf geleden, en ook tijdens een eenzame reis door Azië vlak erna. Alle mensen bij wie ik mijn hart kon luchten, zaten aan de andere kant van de wereld: dat was soms erg lastig. En via Skype werkt dat toch niet echt.

»Tijdens die vijf maanden in Afghanistan had ik ook het gevoel dat ik leefde om te werken. Twaalf uur per dag, zeven dagen op zeven: geen énkele vrije dag heb ik in al die tijd gehad. Mijn shiften waren van middernacht tot ’s middags. Daarbuiten at ik en ging ik even gedag zeggen bij de Belgen – want als meteoman zat ik apart – en dat was dan dat.»

HUMO Was het soms ook gevaarlijk?

Verbruggen «Ja. Maar ik ben nooit echt in paniek geraakt. Zelfs niet wanneer het raketalarm afging: ik deed gewoon mijn vest aan, zette mijn helm op, kroop ergens weg en wachtte. Meer kon ik toch niet doen. Twee keer is het close geweest, waarvan één keer heel close. De taliban vuurden toen een mortier af naar ons kamp, en ik was net op tijd binnen – ik voelde de schokgolf door het gebouwtje gaan en hoorde de scherven tegen de wand kletteren. Op het moment zelf was het een geweldige kick, pas later ben ik beginnen te denken: ‘Verdorie, voor hetzelfde geld was ik er nu niet meer.’»

HUMO Wat biedt je geestelijk soelaas?

Verbruggen «Een goeie intro vinden voor mijn weerbericht. Meestal begin ik er de avond voordien over na te denken, onder de douche: ‘Wat zou ik morgen voor relevants kunnen zeggen?’ Als ik dan op iets goeds kom – bijvoorbeeld over de Tour, of iets anders dat bij de mensen blijft hangen – dan schrijf ik het meteen op. En daarna voel ik me volkomen rustig en in mijn sas, omdat ik weet: ik ben klaar voor morgen.»

HUMO Lees je graag?

Verbruggen «Niet echt. Ik heb al een aantal keer de vraag gekregen om mijn favoriete lectuur op te lijsten, maar de boeken die ik in mijn leven gelezen heb, kun je op één hand tellen. Dat waren vooral avontuurlijke verhalen zoals ‘Into the Wild’, of boeken over berg-expedities, want dat heeft me altijd -geïnteresseerd.»

HUMO Waar bevindt zich je artistieke top?

Verbruggen «Van alle kunsten hou ik verreweg het meest van muziek. Er staat bij mij praktisch altijd iets op.»

HUMO De nieuwe ambient-plaat van Frank Deboosere, misschien?

Verbruggen (lacht) «Hmm, ik ben eerder voor het hardere genre. Geef mij maar hardcoremetal of punk à la Agnostic Front, Turnstile of Fight or Die. Ik ga soms ook naar Graspop en Groezrock.»

HUMO Ik had nooit een hardrocker in jou vermoed.

Verbruggen «De meeste mensen niet. Maar ’t zit er al van jongs af in: als tiener ging ik met mijn kameraden vaak naar optredens van punkrockgroepjes als Sum 41 en Blink 182, en ook The Kids.

»Ik werk trouwens al jaren op Pukkelpop. Ik ben begonnen als stagehand en heb er na de storm van 2011 een paar jaar als weersvoorspeller gewerkt. Maar inmiddels ben ik opnieuw stagehand, op de mainstage. Enorm leuk werk, omdat de teamgeest er zo goed is.»

HUMO Kom je weleens in contact met de artiesten?

Verbruggen «Ooit moest ik in de loge van Snoop Dogg een kussen gaan halen waarop de micro lag. Man, de wietdampen kwamen me al van ver tegemoet gewaaid (lacht). Had ik gewild, dan had ik ongetwijfeld mee een jointje kunnen smoren met die mannen. En met Dave Grohl van Foo Fighters heb ik ook ooit drie of vier woorden gewisseld, over zijn gitaar. Sympathieke gast, in tegenstelling tot veel andere artiesten. Man, wat een preténtie ze soms hebben.»

HUMO Namen en toenamen, graag.

Verbruggen «Voor Rihanna moesten we drie jaar geleden de helft van het podium ontruimen, zodat mevrouw dáár naar het toilet kon gaan. En dan begon ze ook nog eens meer dan drie kwartier te laat aan haar optreden, omdat ze ‘geen zin had’. The Stone Roses kwamen niet op voordat alle medewerkers, zelfs de mannen die het licht en het geluid deden, hardhandig van het podium waren verwijderd door een stel potige bodybuilders. Totáál geen respect. En je weet, artiesten mogen vaak vragen wat ze willen qua eten en drinken. Iemand, ik ben vergeten wie, wilde een bokaal met enkel rode M&M’s hebben. Dan zijn er dus jobstudenten die honderd zakjes M&M’s moeten opentrekken om daar alle rode uit te vissen. Nee, ik krijg echt de wubbe van mensen die denken dat ze meer zijn dan een ander. Iedereen moet toch z’n broek afdoen om naar het toilet te gaan?»

HUMO Van welke ellendelingen kun jij nog meer het zuur krijgen?

Verbruggen «Ken je het programma ‘De noodcentrale’? Ik erger me aan mensen die voor de meest dwaze pietluttigheden naar die centrale bellen, of soms zelfs niet eens wéten waarom. En ik stoor me ook aan mensen die op televisie met grote stelligheid iets komen verkondigen waar ze eigen-lijk niet helemaal zeker van zijn: ze nemen een gerucht voor waar aan, of ze trekken te snel een conclusie.

»Misschien is het raar dat uitgerekend ik dat zeg, een weerman, omdat veel mensen vinden dat wij de grootste leugenaars van het land zijn (lacht). Stel dat ik vanavond lokale buien voorspel voor morgen – met andere woorden: hier en daar een bui, en zeker niet overal – dan kun je er gif op innemen dat de volgende dag één of andere zuurpruim op Facebook gaat klagen dat hij die dag geen druppel heeft gezien. Zoiets vind ik frustrerend. Wij baseren ons op wetenschap, hè? En we doen ons best om het weer dat op ons afkomt zo goed mogelijk te verwoorden.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

Verbruggen «Hier op de VRT laat ik me ’s avonds altijd afschminken: ze verwijderen de schmink van je gezicht, smeren er olie op en geven je een gezichtsmassage. Voor mij is dat een heerlijk moment van ontspanning na een lange werkdag. ‘Oef,’ denk ik dan. ‘Nu enkel nog een kort weerberichtje voor Radio 1, en mijn dag zit erop.’»

HUMO Nog niet helemaal: je bent me nog een favoriete onenightstand verschuldigd.

Verbruggen «Ik heb het er met mijn vrouw over gehad: ‘Wie moet ik kiezen?’ – ‘Kies de eerste die in je opkomt.’ Wel, dat was Cath Luyten. Ze heeft iets speels wat haar aantrekkelijk maakt, en ze blijft er ook altijd even geweldig uitzien. En ik ben ook wel nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om met een vrouw samen te zijn die iets ouder is dan ik. Ik denk dat veel mannen dat hebben. Nee?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234