null Beeld

Brandgevaar in Brussel: 'Een tragedie als in de Grenfell Tower is hier ook mogelijk'

De brand in de Londense sociale woontoren Grenfell Tower, die twee weken geleden tientallen doden maakte, was het gevolg van slecht onderhoud, gebruik van minderwaardige materialen en een mank brandveiligheidsbeleid. De toestand in de Brusselse sociale woningen is eigenlijk niet veel beter, zegt het Brussels parlementslid voor PVDA, Claire Geraets.

Tim Van Steendam


Bekijk een filmpje over de toestand van de sociale woningen in Schaarbeek:

Claire Geraets «In januari laatstleden brak er brand uit in een sociaal appartement in Schaarbeek. Door de afwezigheid van brandladders heeft een zwangere vrouw zich toen uit het raam gegooid, waarbij zowel zij als haar baby om het leven kwamen. Twee andere kinderen raakten zwaargewond. Daarop ben ik samen met Axel Bernard, gemeenteraadslid in Schaarbeek, de situatie in de sociale woningen van naderbij gaan bekijken. Die is ronduit schandalig: het regent binnen, er groeit overal schimmel, er lopen ratten en er is nergens centrale verwarming. In de winter verwarmen mensen zich met onveilige elektrische vuurtjes, zodat ze maandelijks soms energiefacturen van 300 euro moeten betalen. We hebben zelfs een moeder met haar 16-jarige dochter ontmoet die nog een steenkoolkachel gebruikte!»

HUMO Brussel telt ongeveer 40.000 sociale woningen. Is de situatie overal even erg?

Geraets «Neen. Van die 40.000 zijn er ongeveer 6.000 waar het brandalarm niet conform de regelgeving is. We weten ook dat er drieduizend woningen onbewoonbaar zijn verklaard. De bevoegde instantie, La Société du Logement de la Région de Bruxelles-Capitale, heeft anderhalf miljard euro in kas, maar ze weet niet wat ze ermee moet doen. Ze heeft geen programma en geen projecten. We weten nochtans zeker dat de SLRB op de hoogte is van de schrijnende situaties, want alle woonverenigingen die geld voor een renovatie willen aanvragen, moeten bij hen een dossier indienen. Woningbouwvereniging Foyer Schaerbeekois (FS) heeft in januari trouwens nog een rapport opgesteld over de brandveiligheid in de Schaarbeekse sociale woningen. Wij hebben dat rapport in het Brusselse parlement opgevraagd, maar FS weigert het vrij te geven.»

HUMO Worden die sociale woningen dan niet geïnspecteerd?

Geraets «Jawel, maar de Brusselse inspectiedienst heeft maar zeven inspecteurs voor alle sociale woningen in het hele Brusselse gewest! De inwoners durven zelf ook geen klacht in te dienen. Want wat gebeurt er als het pand onbewoonbaar wordt verklaard? Dan staan ze weer op straat, in de wetenschap dat er nog 44.000 andere families op de wachtlijst staan. »

null Beeld

HUMO Is een tragedie op de schaal van de Grenfell Tower ook mogelijk in Brussel?

Geraets «Ik denk het wel, aangezien er al verschillende gelijkaardige incidenten waren. In 2010 was er, ook al in Schaarbeek, een explosie in een gebouw waarbij drie dodelijke slachtoffers vielen. 55 inwoners moesten in de daaropvolgende winter verhuisd worden en kwamen soms terecht in woningen zonder warm water. Een week geleden is er in mijn wijk nog brand uitgebroken in een nieuwe publieke woning met drie verdiepingen, waar gelukkig nog niemand woonde. Net zoals in de Grenfell Tower had men niet-reglementaire, want uiterst brandbare gevelbekleding aangebracht. Het is toch niet normaal dat men in 2017 nog altijd zulke materialen gebruikt?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234