null Beeld

Brexit of geen brexit: Little Simz wordt groot

Een tournee met Lauryn Hill, een wierookvat van Kendrick Lamar, een plaat van het jaar (‘Grey Area’) én een rol in een prestigieuze Netflix-misdaadserie (‘Top Boy’). Is Little Simz de nieuwe moordgriet van de hiphop? Stel het zelf vast op 29 september in de AB. ‘Muziek maken is mijn vorm van therapie, maar dan wel goedkoper.’

vvp

'Ik kom uit een shithole vol geweld, maar ik heb het wel ver geschopt'

Grey Area’ was niet zomaar een plaatje, het was een afrekening met een moeilijke periode uit Little Simz’ leven. Speelden de Londense parten: seksisme in de muziekindustrie (‘Venom’), slechte relaties (‘Sherbet Sunset’) en, vooral, een depressie door het drukke, ongezonde leven op tournee.

LITTLE SIMZ «Het komt hierop neer: als je zwaar tourt, dan moet je leven als een atleet – en die les is mij destijds een beetje ontgaan, waardoor ik mezelf begon te verwaarlozen: slecht eten, te veel drinken... En ik was ook altijd maar weg van mijn familie en vrienden: ik was niet bij de eerste voetbalwedstrijd van mijn neefje! Dat gemis begon zijn tol te eisen.

»‘Grey Area’ was daarna een reinigende, hélende ervaring. Ik heb het geluk dat ik al mijn gevoelens en al mijn gedachten op tape kan vastleggen, en er iets mee kan doen op een creatieve manier. Als ik mijn kunst niet had gehad, greep ik misschien, zoals zoveel anderen, naar drank of drugs.»

HUMO Wat is de oudste opname van jezelf die je nog hebt liggen?

SIMZ «Dat moet er één zijn van toen ik 11 jaar was. (Denkt na) Misschien moet ik die eens opgraven, want ik luister graag naar oud materiaal. Bij het ouder worden kan het nooit kwaad om met je jongere ik geconfronteerd te worden. Het doet me beseffen van hoever ik kom: ‘Oh ja, dát was mijn droom!’ En het herinnert me aan de problemen van vroeger, en de valkuilen waarin ik niet meer wil trappen. Als ik niet zoveel had geschreven over slechte relaties, was ik nu misschien opnieuw in eentje verzeild geraakt. Muziek maken is eigenlijk mijn vorm van therapie – maar dan goedkoper (lachje).»

HUMO Je vertrekt weer op tournee: is het intussen iets waarvan je kunt genieten?

SIMZ «O, ja! Ik kijk ernaar uit! Zowel mentaal als fysiek ben ik er klaar voor. Het zal de eerste keer zijn dat ik de nieuwe songs bij jullie in een intieme clubsetting kan brengen. Vorig jaar tourde ik ook al eens door Europa: één van de beste ervaringen van mijn leven!»

HUMO Beter dan touren met je heldin Lauryn Hill?

SIMZ «Dát heb ik niet gezegd (lacht). Ik heb haar niet zo vaak gezien, maar ik ben wel naar al haar soundchecks gaan kijken, gewoon om bij te leren. En ik kon het niet laten om haar te bedanken – omdat ik deel mocht uitmaken van haar tournee, maar ook gewoon, omdat ze is wie ze is (lachje).»

HUMO Vroeger voelde je je vaak ongemakkelijk op het podium, en de nieuwe songs zijn veel persoonlijker dan je vroegere werk. Zit je daarmee in?

SIMZ «Nee, als ik dat echt vervelend zou vinden, dan had ik ze niet op de plaat gezet. Ik denk altijd: het maakt niet uit waarover ik zing, er zal altijd wel iemand in het publiek zijn die het óók heeft meegemaakt. Dat stelt me op mijn gemak. Het is mijn job om kwetsbaar te zijn én plezier te maken. Ik merk dat mijn publiek aandachtig luistert, dus dat geeft me alleen maar méér kracht.»

HUMO Je doet mee in de reboot van ‘Top Boy’, de Britse versie van ‘The Wire’, over drugsdealers in de appartementsblokken van Hackney in Oost-Londen. Naar verluidt ben jij opgegroeid met het origineel?

SIMZ «Die reeks was superbelangrijk voor mij: eindelijk iets op televisie wat over ónze gemeenschap en ónze cultuur ging! Ik had nog nooit zoveel zwarten op tv gezien (lacht). Het speelde zich af in de wijk waar ik woonde, en ik kan je verzekeren: het was écht authentiek. Ik heb het altijd erg jammer gevonden dat de reeks na twee seizoenen al werd opgedoekt. Toen ik hoorde dat Drake de reeks wilde herlanceren, lang vóór ik er zelf bij betrokken was, sprong ik een gat in de lucht.»

HUMO Is de nieuwe serie ook opgenomen in de wijk waar jij bent opgegroeid?

SIMZ «Nee, maar wel vlakbij: in die straten heb ik een groot deel van mijn tienerjaren gesleten.»

HUMO ‘We used to have dreams of getting out the flats’, zing je in ‘101 FM’.

SIMZ «Mja, het was een mistroostige plek, er was geen toekomst voor ons. Het was gewoon een shithole. Het liep er vol straatbendes, er was overal geweld... Maar mijn vrienden en ik hebben het wel vérder geschopt dan de dichtstbijzijnde metrohalte. Om nu terug te komen met een Netflix-serie, dat was... surrealistisch.

»We kregen trouwens enorm veel liefde van de gemeenschap. Als er mensen voorbijliepen, riepen ze ons toe: ‘Yes, ‘Top Boy’ is terug!’ (lacht) Ik hoop dat er kinderen zijn die ons gezien hebben en dachten: ik moet geen bendelid worden, ik raak hier ook op een andere manier weg.»

HUMO In ‘101 FM’ heb je het ook over een vriend die naar de gevangenis moest. Zie je hem nog?

SIMZ «Ja, hij is weer vrij, en hij straalt nog altijd dezelfde positieve energie uit als vroeger.

»Het was wat het was: mensen werden vroeger voortdurend naar de gevangenis gestuurd. Maar als het Ken overkwam, een fantastische kerel, was het erg moeilijk om dat te aanvaarden. Ik zag van alles veranderen. Ik kende hem al mijn hele leven, zijn familie was altijd aardig, we gingen samen barbecueën... Toen hij weg was, leek het alsof er een stilte over de wijk viel. Ik zag minder mensen. Het was minder leuk. Niet dat het de flikken iets kon schelen: die hadden gewoon een jongen van de straat geplukt.»

HUMO Heb jij zelf vroeger veel geweld gezien?

SIMZ «Ik heb wel dingen gezien, maar ik was toch vooral met mijn muziek bezig. Van sommige vrienden wist ik dat ze met schimmige zaakjes bezig waren. Iedereen die er toen woonde, kende gangsters. Maar ik heb me nooit door dat leventje laten afleiden: ik wist al van kindsbeen af wat ik wilde, ik leefde alleen right in the middle of a whole madness.»

HUMO Heb je Drake, de producer van de reeks, gezien?

SIMZ «Heel even maar. Ik vind het alleszins fantastisch dat hij z’n schouders eronder heeft gezet: zonder hem geen ‘Top Boy’.»

HUMO Als je door deze rol nu opeens een fantastische aanbieding krijgt uit Hollywood, zou je je muziekcarrière dan op pauze zetten?

SIMZ «Nee joh, dan doe ik gewoon allebei.»

HUMO Zou het niet cool zijn als je goede vriendin Letitia Wright, Shuri uit de Marvel-films, je een coole rol zou kunnen bezorgen in ‘Black Panther 2’?

SIMZ «Sure would (lacht). Maar we zien wel wat er gebeurt.»

Little Simz treedt op 29 september op in de Ancienne Belgique.

Tickets en info: abconcerts.be.

‘Top Boy’ is nu te zien op Netflix.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234