null Beeld

Bring Me The Horizon (Ancienne Belgique)

‘Now, bring me that horizon’, aldus een zekere captain Jack Sparrow aan het einde van ‘Curse of the Black Pearl’. Een stel tieners in Sheffield zat toevallig voor de beeldbuis en besloot hun gloednieuwe band naar de filmquote te vernoemen. De geboorte van Bring Me The Horizon was een feit. 13 jaar later schreeuwen ze uw trommelvliezen naar de gallemiezen op het podium van de Ancienne Belgique.

We zullen maar met de deur in huis vallen: het optreden was aan de flauwe kant. De anders energieke heren maakten een tamelijk vermoeide indruk. Het werd een obligate – doch oerdegelijke – performance, maar de echte joie de vivre ontbrak een beetje. Alle begrip daarvoor, en het publiek liet het zeker niet aan hun hart komen. Na het rustige ‘Doomed’ ontplofte de Ancienne Belgique – het bomalarm ging net niet af - een eerste keer bij ‘Happy Song’.

Bring Me The Horizon leek dringend toe aan een weekje vrijaf. Waar de band een vrijgevige twee sterren van ons krijgt, ontvangt het publiek er minstens drie. Matig geïnteresseerde oproepen tot circle pits en haast verplicht ogende bevelen tot handjeklap werden enthousiast uitgevoerd door de menigte. Hoogtepunten waren dan ook niet op maar naast het podium terug te vinden. Het volume waarmee pakweg ‘Throne’ of ‘Sleepwalking’ werd meegezongen, was niets minder dan indrukwekkend.

We hielden op voorhand ons hart vast voor de zangprestaties van frontman – en tevens wandelende kleurboek – Ollie Sykes. Zijn stem heeft een tijdlang geworsteld met de overgang van screams naar het iets melodischere zangwerk. Hier en daar konden we ‘m het voorbije jaarzelfs betrappen op stiekem playbacken, een complete no-go in de bij wijlen elitaire metalcorescene. Onze zorg was echter ongegrond: Ollie’s stem hield het wonderwel, en het publiek verzorgde massaal de backing vocals.

De band wisselde hun oudere – noteer: hardere – werk prima af met de quasi poppy deuntjes van hun laatste album ‘That’s the Spirit’. Op een jaar tijd de overgang maken van hardcore screamo-band naar ‘Hotshot van de week’ bij Studio Brussel: het is maar weinigen gegeven. Diezelfde mix was ook terug te vinden in het publiek. Stoer mansvolk met een voorliefde voor walls of death mengde zich met een verrassend hoog aantal tienermeisjes. Wat niet te verbazen valt met zeemzoetige lyrics als ‘True friends stab you in the front’. Staat genoteerd, Ollie! We onthouden het voor onze volgende Pinterest-post.

Hoewel er puur muzikaal weinig op te merken viel aan de passage van Bring Me The Horizon, bleven we ietwat op onze honger zitten. Willen de heren het opstapje maken van ‘goede band’ naar ‘geweldige band’, zullen ze moeten leren elk optreden te benaderen alsof het hun laatste is.


Het moment

Een jongeheer slaagde erin om languit op de schouders van zijn compagnon te kruipen. Na enkele momenten boven het publiek uit getorend te hebben, ging hij al even glorieus tegen de vlakte.


Quote

‘Cheers!’ Frontman Ollie Sykes was klaarblijkelijk niet in de stemming voor uitgebreide bindteksten.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234