Reizigers met mondkapjes op lopen door een terminal van het Londense vliegveld Heathrow. Beeld AFP
Reizigers met mondkapjes op lopen door een terminal van het Londense vliegveld Heathrow.Beeld AFP

coronacrisismutatie

Britse mutatie coranavirus zit nu ook in Nederland. België en Nederland stellen een tijdelijk vliegverbod in

De mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen is een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat is zondag om 06.00 uur ingegaan en geldt tot 1 januari. Bij wijze van voorzorgsmaatregel voert België ook een inreisverbod in voor vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het verbod gaat zondag om middernacht in en loopt minstens 24 uur. Ook Eurostar-verbindingen vanuit het VK worden tijdelijk stilgelegd.

Premier Alexander De Croo maakte dat bekend tijdens ‘De zevende dag’. De maatregel is in eerste instantie 24 uur van kracht omdat het wetenschappelijk overleg ter zake nog in volle gang is.

Ons land pleegt over de zaak ook overleg met Frankrijk. Want ook daar komen Eurostar-treinen uit het VK op het Europese vasteland aan. Reizigers kunnen vandaar dan doorreizen naar België. Daarom gaan er ook preventieve controles op de weg plaatsvinden, aldus de premier. Voor reizigers die uit het VK komen - sowieso al een rode zone - zal nauwer toegezien worden om de naleving van de quarantainemaatregelen.

Het vliegverbod in Nederlandgeldt niet voor vrachtvervoer. De regering onderzoekt de mogelijkheden voor aanvullende maatregelen tegen reizigers die op een andere manier naar Nederland willen, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wordt er met andere EU-lidstaten gekeken naar maatregelen tegen verdere verspreiding van de nieuwe variant vanuit het Verenigd Koninkrijk. ‘Het kabinet is zich bewust van het feit dat het instellen van een vliegverbod een zeer zware maatregel is, maar acht deze maatregel gerechtvaardigd gelet op de situatie.’

Uit een bemonstering van een casus in Nederland, begin december, is een virus met de variant zoals beschreven in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld, meldt het kabinet. Deze bemonstering wordt verder onderzocht. Met de GGD wordt gekeken om wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn. De mutatie kwam naar voren uit een steekproef van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat wekelijks de hele samenstelling van de ontdekte virussen bekijkt.

De Britse mutatie van het coronavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant die al rondging en is moeilijker detecteerbaar, schrijft de regering. Het RIVM heeft het kabinet geadviseerd ‘eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken’.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het reizen per auto, boot en trein vanuit het Verenigd Koninkrijk nog wel mogelijk is. Maar wordt afgeraden, ‘tenzij strikt noodzakelijk of om terug te keren naar Nederland’. Het ministerie benadrukt dat mensen die in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine moeten.

Extra besmettelijk

Volgens de Britse premier Boris Johnson is de nieuwe variant tot 70 procent meer besmettelijk. Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de nieuwe variant van het virus dodelijker is of minder goed te voorkomen met de nieuwe vaccins. Johnson kondigde zaterdagavond strenge lockdown-maatregelen aan in Londen en het zuidoosten van Engeland. Daar verspreidt de nieuwe variant van het virus zich erg snel.

De nieuwe stam, die de wetenschappelijke naam SARS-COV-2 VUI 202012/01, is voor het eerst in september ontdekt. De mutatie is vooral gevonden in het zuidoosten van Engeland, maar is ook in Wales vastgesteld. Verder zijn gevallen bekend in België, Denemarken en in Australië.

Gevolgen voor vliegverkeer

Het is nog onduidelijk wat het verbod van het kabinet op het vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk precies betekent voor de vluchten van KLM, meldt de luchtvaartmaatschappij op Twitter. Het is volgens KLM onbekend ‘wat het precieze effect is op de operatie’. Ze raadt reizigers aan de status van zijn of haar vlucht in de gaten te houden via de website.

(VK/DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234