null Beeld

Brokeback Mountain

Noem ons gerust mietjes, maar ' Brokeback Mountain' liet ons achter met de tranen in de ogen. De film is erg aangrijpend, maar dat wil zeker niet zeggen dat we hier hebben te maken met een schaamteloos op de traanklieren mikkend Amerikaans melodrama.

Erik Stockman

Regisseur Ang Lee , die de wonderlijke gave bezit om zichzelf volledig in tune te brengen met elk onderwerp dat hij aanpakt, heeft de tragedie van Jack Twist en Ennis Del Mar, die in het begin van de jaren zestig op mekaar verliefd worden terwijl ze schapen staan te hoeden op Brokeback Mountain en twintig jaar lang naar die plek blijven terugkeren omdat ze in het dagelijkse leven zichzelf niet kunnen zijn, op een uitermate sobere, ingetogen en spaarzame manier verfilmd - even spaarzaam als het proza van Annie Proulx . Op de geluidsband hoor je hier en daar wel plukjes muziek van Gustavo Santaolalla en af en toe een song van Willie Nelson en Emmylou Harris , maar je hoort vooral de ijskoude dalwinden blazen: u kunt de kraag van uw jas niet hoog genoeg zetten. En intussen laat director of photography Rodrigo Prieto zijn camera op een rustig-poëtische manier langs de ruwe berglandschappen en de onmetelijke wolkenkolommen glijden, die als stille getuigen boven de twee gedoemde hoofdfiguren hangen.

Maar de tragiek van 'Brokeback Mountain' wordt het meest voelbaar gemaakt door Heath Ledger , die als de stugge Ennis voortdurend met strak opeengeklemde kaken rondloopt en zijn kin meestal op zijn borst laat rusten - alsof hij de hem omringende wrede wereld niet tot zich wil laten doordringen. Een hartverscheurend mooie vertolking. De prachtige acteurs, de fraaie beelden, en het aangrijpende verhaal tillen 'Brokeback Mountain' majestueus boven elke seksuele geaardheid uit, maar dat neemt niet weg dat de film wel degelijk een soort mijlpaal vormt. 'Brokeback Mountain' is niet alleen de eerste voor een breed publiek bedoelde Hollywoodfilm waarin de hoofdpersonages queer zijn, het is ook de eerste grote Hollywoodfilm die je doet vergeten dat ze queer zijn. Of u het nu doet met mannen, vrouwen, dwergen, she-males of nachtkastjes: iedereen die ooit met opeengeklemde kaken en dichtgeknepen vuisten en met een bodemloze pijn in de borstholte over moedeloze straten heeft gedwaald zal zichzelf in Ennis Del Mar en Jack Twist herkennen. En geef toe: wie had verdorie ooit nog eens kunnen denken dat u uw brandende liefdeskoortsen gereflecteerd zou zien in twee homoseksuele cowboys? Maar hey , dát is nou eenmaal de magie van de cinema. 'Brokeback Mountain' is de film van het jaar.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234