Céline met chowchow Trixie Beeld YouTube
Céline met chowchow TrixieBeeld YouTube

Ann Lemmens

‘Broodfokkers behandelen hun dieren als kweekmachines’

Het populaire Vlaamse YouTubekoppel Céline Dept & Michiel Callebaut kreeg de afgelopen dagen veel kritiek, van onder meer dierenrechtenorganisatie GAIA, over de aankoop van een puppy bij een broodfokker. De praktijk van broodfokken wordt vaak beschouwd als een vorm van dierenmishandeling, omdat veel fokkers het niet zo nauw nemen met de gezondheid en het welzijn van hun dieren. Céline reageerde ondertussen dat ze geen weet had van deze praktijken en de aankoop geen bewuste keuze was. Eerder sprak Humo met presentatrice An Lemmens over waarom broodfok zo kwalijk is: ‘Hondenkwekers willen dat ik mijn mond hou’.

An Lemmens «Bij broodfok is de liefde voor het vak of voor het dier ver weg. Het enige wat telt, zijn de centen die aan puppy’s, kittens of konijntjes verdiend kunnen worden. Broodfokkers importeren bovendien vaak honden uit Oost-Europa en daar verloopt alles nog veel minder koosjer dan hier.

»Veel hondenkwekers stellen zich graag voor als grote dierenvrienden. Ze hebben meestal een aantrekkelijke website met schattige foto’s van snoezige pups. ‘Wie adopteert mij?’ staat er dan boven. Pure misleiding, want een hond adopteren is heel wat anders dan een pup kopen bij een kweker. De oudere dieren krijg je ook nooit te zien, die zitten weggestopt in een vuil krot. De reuen moeten aan de lopende band dekken en de teven zijn voortdurend zwanger. Broodfokkers behandelen hun dieren als kweekmachines. Ze hebben geen aandacht voor het geestelijke en lichamelijke welzijn van hun honden. Zo kweken ze fysiek en mentaal ongezonde pups. Als je als ouder zo’n pup voor je kinderen koopt, riskeer je hen op te zadelen met een ernstig ziek of karaktergestoord dier. Na zes maanden blijkt dat beest dan ‘onhandelbaar’ of doodziek en krijgt het bij de dierenarts een spuitje. Of het belandt in een asiel.

»Dat wil niet zeggen dat broodfokkers nooit tevreden klanten hebben. Natuurlijk groeien sommige pups uit tot gezonde volwassen honden, maar dat is meer uitzondering dan regel.»

HUMO Gelden er bij ons dan geen strenge regels voor hondenkwekers?

Lemmens «Er zitten te veel achterpoortjes in de wet en de inspectiedienst voor dierenwelzijn is onderbemand. Onze wetten zijn trouwens niet zo diervriendelijk. Als er een brandblusapparaat staat en de afmetingen van de hokken kloppen, is een hondenkwekerij in orde. Of een hond voor de zoveelste keer zwanger is of twee gebroken poten heeft, is bijzaak.»

HUMO Ik kan me voorstellen dat broodfokkers ondertussen uw bloed kunnen drinken.

Lemmens «Zeker. Ik kan de klachten voor laster en eerroof amper nog tellen. Broodfokkers willen dat ik mijn mond hou en slepen me voortdurend voor de rechter. Ik heb alle zaken gewonnen, maar moest mijn bankrekening plunderen om de advocaten te betalen. Ook nu weer moet ik op sociale media lezen dat mijn Instagram-bericht enkel diende om zelf extra aandacht te krijgen. Mensen die zo’n onzin schrijven, weten niet hoeveel centen ik investeer in mijn strijd tegen de broodfok. De fokkers stellen me voor als een onverantwoorde gekkin die uit haar nek lult. Maar ik weet goed waarmee ik bezig ben. Ik kom op voor de zwakkeren, zowel voor de dieren als voor alle gezinnen die door broodfokkers bedrogen worden. Je zult je kind maar moeten troosten omdat je nieuwe pup na een week ziek wordt en sterft.»

null Beeld

HUMO Hoe kunnen we weten of een kweker bonafide is?

Lemmens «Ik raad sowieso aan om een hond of kat uit een asiel te adopteren. De asielmedewerkers kennen meestal de geschiedenis van hun dieren. Bij een kweker heb je daar vaak het raden naar, zelfs een stamboom biedt geen waterdichte garantie. Het is jammer dat er zoveel vooroordelen bestaan over asielhonden: ‘Met die beesten is vast iets grondig fout. Hun baasjes hebben hen daar niet zomaar gedumpt.’ Terwijl er met die honden meestal niets mis is, maar wel met de mensen die ze ooit impulsief gekocht hebben. ‘Verdorie, ik wist niet dat ik alle dagen met dat beest moest gaan wandelen.’ Of de hond wordt groter dan gedacht, en dan brengen ze hem maar naar het asiel.»

Dit artikel is een licht aangepaste versie van het stuk dat we 18 juni 2018 publiceerden

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234