null Beeld

Bruce Dern in de instantfilmklassieker 'Nebraska': 'Eindelijk een rol waarvoor ik echt iemand kon zíjn, in plaats van hem te acteren'

De titel van de wondermooie prent ‘Nebraska’ verwijst naar de 37ste staat van Amerika, de reisbestemming van oude knakker Woody, die op een dag zijn junkmail voor waar aanneemt en gelooft dat daar in Nebraska 1 miljoen dollar op hem ligt te wachten. Net als in de allerbeste roadmovies is de tocht naar die vermeende pot geld nog veel belangrijker, betekenisvoller en aangrijpender dan de uiteindelijke aankomst.

Regisseur Alexander Payne (‘Sideways’, ‘About Schmidt’) heeft al veel langer een patent op de Betere Hollywoodfilm en zijn ‘Nebraska’ werd door Onze Man zelfs op de volle vier sterren getrakteerd. Naast de prachtige zwart-witbeelden en het oprecht ontroerende verhaal mag ‘Nebraska’ daar de geweldige Bruce Dern voor bedanken. Zijn Woody, een koppige oude kerel die tekenen van dementie vertoont en nog één keer al het ambrozijn uit dit leven wil persen, zal nadien nog lang in uw hartkamers rondwaren.

- In Cannes won u voor uw vertolking de prijs voor Beste Acteur – en dat op uw leeftijd.

Bruce Dern «Niet slecht, hè, voor iemand die vaak te horen krijgt dat hij ‘altijd van die rare snuiters speelt’. Al ben ik het daar doorgaans niet mee eens. Ook Woody vind ik allerminst een weirdo, hij is gewoon iemand die buiten de geijkte paden wandelt en zijn tent graag op onbekend terrein opzet. Ook mijn dochter (de actrice Laura Dern, red.) heb ik altijd aangeraden om op dat soort rollen te azen: personages die je tot de grens van je kunnen dwingen en waarvoor anderen in het filmvak terugdeinzen.»

- Woody lijdt aan vroegdementie. Hoe moeilijk was het om dat vliedende geheugen geloofwaardig te portretteren?

Dern «Dat was behoorlijk lastig. Ik ben zelf iemand die voortdurend al zijn zintuigen openzet en de wereld rondom zich helemaal opslorpt. Voor deze rol moest ik al die instincten afzetten en mezelf net afsluiten van conversaties. Woody is een heel selectieve luisteraar: als-ie iets wil horen, hoort-ie het – en anders niet (lacht).»

- Ook zonder zijn dementie lijkt Woody ons geen gemakkelijke noot om te kraken.

Dern «Nee, Woody is de nachtmerrie van elke psycholoog: hij zit helemaal opgesloten in zichzelf, het zou minstens twee jaar duren eer je er een zinnig woord van zelfreflectie uit kreeg. Daarnaast begint zijn geheugen hem in de steek te laten en wordt hij ook nog eens hardhorig. Maar hij bezit ook tonnen levenswijsheid en wil die graag op zijn naasten overdragen.

»Ach, Woody was een droom om te spelen. Nu ja, spelen: Alexander nam me de eerste draaidag apart, samen met Phedon Papamichael (de cinematograaf, red.). Hij zei me: ‘Bruce, ik wil dat je voor deze film iets doet wat je in je hele carrière waarschijnlijk nog nooit gedaan hebt. Ik wil dat je ons deze acht weken helemaal níéts toont. Phedon en ik vinden het zo wel, want jij bént Woody, je hoeft ’m niet te spelen.’ Heel mijn filmcarrière zat ik daarop te wachten: een rol waarvoor ik echt iemand kon zíjn, in plaats van hem te acteren. Ik was diep ontroerd dat Alexander daar precies hetzelfde over dacht.»

- De legendarische Alfred Hitchcock zei ooit over u: ‘Tussen de veestapel van Hollywood is Bruce Dern het gouden kalf.’ Komt die later op uw grafsteen?

Dern (grijnst) «Wie weet. Hitchcock moet zowat de aangenaamste regisseur zijn met wie ik ooit heb gewerkt, naast Alexander dan. Tijdens één van onze laatste samenwerkingen heb ik mijn stoel gewoon tien weken naast die van hem geparkeerd, want ik wou niets missen van zijn geniale aanwijzingen. Alfred was toen al zo dik dat hij zich nauwelijks in zijn stoel kon draaien, met als gevolg dat ik twee maanden lang alleen maar zijn profiel heb kunnen bewonderen (lacht). Maar dan nog voelde ik me diep vereerd.»


Bekijk de trailer

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234