null Beeld

Bruce Springsteen wordt 60

'Working on a Dream' is al zijn derde grote elpee van het decennium met de E Street Band. Het leeuwendeel namen ze op tussen hun optredens van 2007 en 2008 door. En 2009 is nog pril, maar The Boss (bijna 60) mag nu al niet klagen: de titelsong die hij schreef voor 'The Wrestler' won een Golden Globe, hij gaf een knap optreden op de viering van Barack Obama's inauguratie en er is een nieuwe E Street Band-tournee in de maak. Op 30 mei doen ze Pinkpop aan; de ticketverkoop start nu zaterdag.

rr

Wanneer we Bruce Springsteen treffen, staat hij enthousiast te dansen op sixtiesmuziek die uit een kleine stereo-installatie komt gegalmd. Met veel vuur bespeelt hij zijn luchtgitaar en zingt hij mee met het refrein: 'Baby I-I-I-I!' Hij kent het nummer noot voor noot. Logisch ook: hij schreef het zelf toen hij amper zestien was en nog in de garageband The Castiles speelde, in New Jersey. Helaas ging het The Castiles niet voor de wind: hun song raakte zelfs nooit op plaat.

''Ik ren om de dood voor te blijven''

Enkele fragmenten uit het interivew met Bruce Springsteen:


- In 'Kingdom of Days' rekenen een man en vrouw aan de hand van hun rimpels en grijze haren uit hoeveel tijd ze samen hebben doorgebracht en hoeveel dagen hun nog resten.

Springsteen «Dat is het soort song dat je schrijft als je al een heel lange weg met iemand hebt afgelegd. Wanneer je bedenkt hoeveel je samen hebt opgebouwd, ga je beseffen dat je tijd eindig is. In het gezicht van je partner zie je de verstreken jaren. Misschien is dat een beangstigende gedachte, maar met die schrik wil ik in 'Kingdom of Days' net afrekenen.

»Voor alle duidelijkheid: Patti en ik zijn al twintig jaar samen, maar die song gaat niet over ons, of toch niet de hele tijd. Onrechtstreeks smokkel ik wel eens dingen uit mijn eigen leven in mijn werk, maar meestal zijn dat het soort ervaringen die iederéén doormaakt. Ik wil het niet over mij hebben, ik wil het over jóú hebben.»

De officiële clip bij 'Kingdom of Days':

- Je hebt 'Working on a Dream' geschreven een paar maanden nadat je openlijk de zijde van Barack Obama had gekozen in de verkiezingsstrijd, en toch klinken de teksten behoorlijk apolitiek.

Bruce Springsteen «Ja. Op 'The Rising' en 'Magic' (respectievelijk over 9/11 en tegen Bush, red.) had ik het over de actualiteit, maar nu dus niet. Op de nieuwe plaat zing ik over een plek die al lang in mijn hoofd zit, een plek waar alles gelijk verdeeld is en de democratie niet uitgehold wordt, een plek waarvan ik hoopte dat hij ooit echt zou bestaan.

»Maar op de avond dat Obama verkozen werd, had ik een aha-erlebnis: ik keek in het publiek, ik zag mensen huilen van geluk, en plots zag ik de contouren van die plek, die plek waar ik al zo lang van droom. Ik wist onmiddellijk: die droom kán werkelijkheid worden.»

Optreden van Bruce Springsteen en Pete Seeger op de viering van Barack Obama's inauguratie

De titelsong die Springsteen schreef voor 'The Wrestler' won een Golden Globe

Lees het volledige interview met Bruce Springsteen vanaf dinsdag 3 maart in Humo 3574


Bruce Springsteen speelt op 30 mei op Pinkpop in Landgraaf (NL). De voorverkoop start op zaterdag 7 maart. Info: pinkpop.nl
Recensie van \'Working on a Dream\'BruceSpringsteen.netBackstreets.com

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234