null Beeld

Buffalo-fever: Lieven Scheire, Frederik Sioen en Kadir Balci

De Ghelamco Arena is al weken hopeloos uitverkocht, de toegangsbandjes voor de gratis plaatsen in 't Kuipke waren ook in een mum van tijd de deur uit, en er werden zelfs speciaal blauwe cuberdons in het leven geroepen - mocht u het nog niet weten: AA Gent maakt vanavond voor het eerst in zijn clubgeschiedenis kans om landskampioen te worden, als de Buffalo's weten te winnen van Standard. Wij vroegen drie bekende Gentenaars en AA Gent-fans hoe hun avond eruit zal zien. Uw dikke ma zit aan de Zuid!

Katrien Depecker


Lieven Scheire

HUMO Lieven, kan een man van de wetenschap zich verliezen in voetbalgekte?

Lieven Scheire «Eigenlijk wel. Ik vind het een mooie sport en kijk al mijn hele leven naar de samenvattingen op Sportweekend en Stadion. En ik woon in Gent, dus ik ben al enkele jaren een stille fan van AA Gent – in tegenstelling tot pakweg diehard fan Henk Rijckaert, die een abonnement heeft. Ik ben nog maar twee keer in het stadion gaan kijken: meestal kijk ik thuis, en dan hou ik het rustig. Ik zou me nogal onnozel voelen als ik vanuit mijn zetel ‘Uw dikke ma’ zit mee te brullen (lacht). Maar ik ken wél ‘'t Vliegerke’ volledig vanbuiten.

null Beeld

undefined

'Als ze winnen, wordt het vanavond nog zotter dan tijdens de Gentse Feesten'

»Maar ik kan er dus best van genieten: eerst was er heel de histoire met de nieuwe Ghelamco Arena, vorig jaar was er de revival van AA Gent en nu maken ze kans kampioen te worden. Ik ben deze week niet thuis geweest, maar ik verwacht straks aan te komen in een stad die er blauw-witter uitziet dan voordien.»

HUMO Waar ga je naar de match kijken?

Scheire «Ik heb een abonnement bij Telenet, en vanavond komen vrienden en familie – in truitjes van AA Gent, jawel - langs om in mijn tuinhuis naar de match op een projectiescherm te kijken. Hopelijk eindigt de avond in een climax, want àls ze winnen, trek ik sowieso nadien het centrum in: volgens mij wordt het dan nog zotter dan de Gentse Feesten.»

HUMO Zit die kans erin volgens jou?

Scheire «AA Gent zit momenteel in een luxepositie: Simon is de sterspeler, en met Dejaegere, Depoitre en Milicevic is er een brede sterke kern. En bij zo’n match komt natuurlijk kansberekening kijken - en heel veel geluk (lacht). Maar bon, het doel was de derde plaats, en die is al mathematisch zeker. Al moet 1-0 spelen er wel inzitten!»

undefined

Frederik Sioen

Frederik Sioen «Ik ben geboren en getogen in Gent: dan word je vanzelf al rap meegesleurd in de supportersgekte. En ik ben zelf ook altijd verzot geweest op sport: op m’n veertiende droomde ik er zelfs van sportjournalist te worden (lacht). Met een bende vrienden heb ik al een jaar of acht een AA Gent-abonnement, en we zijn ooit eens naar Lissabon afgezakt om er de wedstrijd AA Gent – Sporting Lissabon bij te wonen. Je hoort het al: ik ben dus een diehard Buffalo.»

null Beeld

HUMO Vind je ’t dan niet frustrerend dat ze nooit eerder kampioen werden?

Sioen «Eigenlijk niet: nu is het uiteraard heel fijn, maar een echte supporter houdt ook rekening met de zwakke punten van de spelers. Vanavond wordt sowieso fantastisch, en dan nog in het nieuwe Ghelamco stadion – toen het gebouwd werd, dacht ik: ‘Gent is een metropool aan het worden!’ Je komt tijdens zo’n voetbaluitje ook altijd heel veel jeugdvrienden tegen: altijd fijn om achteraf samen nog een pint te gaan pakken.

undefined

'We waren nooit eerder zo dicht bij de overwinning als nu'

»Onze plaatsten in het stadion zijn naast de spionkop: er worden dus duivels ontbonden (lacht). Al valt dat tegenwoordig beter mee dan vroeger: toen kon je in de zijstraatjes van Gentbrugge, waar het oude stadion was, weleens getuige zijn van vechtpartijen. Maar zoals onze burgemeester Termont zegt: ‘In elke familie heb je wel een zot.’ Gelukkig zijn niet alle supporters heethoofden.

»Ik verwacht dat we gaan winnen, ja: AA Gent levert tegenwoordig kwaliteitsvoetbal af. Ze weten de tegenstander te domineren. Het is niet toevallig dat ze nu in de positie zijn om kampioen te worden, hé. En nu Depoitre net terug is uit blessure, is de kans op scoren nog groter. Je voelt die spanning ook goed wanneer je door de stad loopt: ik ben net gaan ontbijten, en kwam onderweg fiere Gentenaars met vlaggen en sjaals tegen. De populariteit van de Buffalo’s is momenteel ongezien. 't Kuipke is al volzet en er worden overal feesten georganiseerd: ik hoop écht dat we winnen. In 1991 waren we er al eens dicht bij, maar nog nooit zo dicht als nu.»

HUMO Tot slot: heb jij als muzikant en AA Gent-fan nooit overwogen een nieuw clublied te schrijven?

Sioen «In 2009 heb ik ‘Come on (11 + 1)’ geschreven, een soort ‘You Never Walk Alone’-hymne over de twaalfde man (hieronder te beluisteren, red.). Ik zou me alleszins vereerd voelen. Als we kampioen worden, zal iedereen wellicht in zijn pen kruipen: dan krijgen we misschien ook supportersliederen met fijnzinnige teksten zoals ze dat bij Beerschot hebben. Maar aan de andere kant: ‘Uw dikke ma zit aan de Zuid’: dat is gewoon folklore.»

undefined


Kadir Balci

Kadir Balci «Ik voorspel dat de Buffalo’s met 2-1 zullen winnen: hun manier van spelen is de laatste tijd ongelofelijk, en de ploeg hangt goed samen. Je merkt ook in Gent hoezeer het leeft op straat: je ziet mensen vrolijk door de straten lopen met voetbaltruitjes en –sjaals. Zelf heb ik de Ghelamco Arena helaas nog niet kunnen bezoeken, maar het staat op m'n verlanglijstje. De laatste keer dat ik in een stadion naar AA Gent ging kijken, was ik negen. Ik weet nog dat ik geschrokken was van de racistische praat die de spelers vanop de tribune naar zich heen geslingerd kregen - termen als 'choco' en zo. En, positiever: dat het een familiegebeuren was.

null Beeld

'Match bekijken in m'n home cinema'

»Ik zou mezelf geen grote voetbalfan noemen: ik kijk doorgaans enkel naar het WK, en dan meestal nog enkel vanaf de halve finales. Maar nu de Buffalo’s eindelijk kans maken kampioen te worden, ga ik er wel in mee: ik heb m’n vrienden gebrieft, en die komen vanavond in m’n home cinema kijken – dat is het voordeel van regisseur te zijn (lacht)

HUMO Buffalooooo!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234