null Beeld

Buigen voor Blatter

Sepp Blatter, de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, over miljoenen voetballers en miljarden euro's.

Redactie

En als een staatshoofd moesten we hem onlangs ontvangen, omdat België en Nederland in 2018 samen het wereldkampioenschap voetbal willen organiseren.

undefined

De documentaire 'Buigen voor Blatter' van de Nederlandse reportagemaker Cees Overgaauw, vanavond in 'TerZake', schetst een onthutsend portret van de kleine Zwitser aan de hand van getuigenissen van mensen die hem al jaren op de hielen zitten: David Yallop, schrijver van 'De voetbalmaffia'; Andrew Jennings, Brits onderzoeksjournalist en auteur van het boek 'Vals spel', over de onfrisse praktijken van de FIFA; en Jens Weinrich, een Duitse onderzoeksjournalist die uitspitte dat de FIFA inmiddels meer dan 138 miljoen Zwitserse frank heeft besteed aan corruptie.

Alain Courtois, de sterke man achter het Holland-Belgium Bid, zit ook in de reportage; wij selecteerden enkele highlights.

- Hoe moeten we Sepp Blatter benaderen als we het WK Voetbal in 2018 naar België en Nederland willen halen?

Andrew Jennings «Op jullie knieën!»

David Yallop «Zorg ervoor dat Blatter de volgende Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Dat moeten jullie regeringen toch gedaan krijgen?»

Jennings «Het bestuur van de FIFA telt 24 leden. Als je die mensen ontvangt, geef je ze alles wat ze willen, zonder vragen te stellen. Alleen zo maak je een kans om het WK binnen te halen.»

Alain Courtois «Blatter is onlangs in België ontvangen door de koning, door de premier en door Europees president Herman Van Rompuy. Dat was een staatsbezoek, met rode tapijten en motorescortes en al!»

Jens Weinrich «Het gaat Blatter niet in de eerste plaats om geld. Nee, hij wil macht. Hij wil in de schijnwerpers staan naast de groten der aarde. Hij heeft me eens gezegd dat voetbal belangrijker is dan alle godsdiensten ter wereld. Impliciet bedoelde hij: 'Ik ben de paus van het voetbal.' Hij ziet zichzelf als wereldheerser.»

- Onder het zijn bewind is het aantal FIFA-lidstaten gegroeid tot 208 - meer dan het aantal landen op deze planeet - en die hebben allemaal één stem in de toekenning van Wereldbekers of bij voorzittersverkiezingen. Eén van die lidstaten is het nietige Anguilla, een eiland in de Caraïben dat niet eens onafhankelijk is.

Weinrich «Op Anguilla wonen 12.000 mensen, als ik me goed herinner. Ik ben er op vakantie geweest en ik heb er geen voetbalveld gezíén. Later leerde ik op een FIFA-congres de president van de voetbalbond van Anguilla kennen, Raymond Guichard. Toen ik zei dat ik op Anguilla was geweest, bood hij me metéén een deal aan: ik mocht gratis en voor niks in het beste hotel van het eiland vakantie komen vieren.

»We raakten aan de praat, en toen bleek dat Raymond de 250.000 dollar die de FIFA jaarlijks aan alle voetbalbonden geeft zélf verbraste - samen met zijn vrouw, die secretaris-generaal van de voetbalbond is. Anguilla dus, waar géén voetbal wordt gespeeld, heeft net dezelfde stem in de FIFA als Nederland, als Duitsland, Brazilië, Amerika en Engeland. Anguilla is belangrijk!»

- Dat bleek bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA in 1998: Blatter nam het op tegen de Zweed Lennart Johansson. Johansson was de grote favoriet. Blatter won.

Yallop «Ik zei het vooraf nog tegen Johansson: 'Blatter doet het niet zelf, het wordt voor hem gedaan: hij koopt stemmen. Uw stemmen.' In mijn boek noem ik een naam: Bin Hammam (de voorzitter van de Qatarese voetbalbond, red.).

»Die deelde voor elke twintig stemmen 50.000 dollar uit. Ik zou zo in mijn dossiers kunnen kijken en de landen opsommen die zich hebben laten omkopen - Kenia bijvoorbeeld, en nog een pak Oost-Afrikaanse landen. Of Tadzjikistan - bijna alle landen met 'stan' op het einde trouwens.»

Weinrich «Blatter zit gevangen in een systeem van corruptie, van geven en nemen. Dat mogen we rustig zeggen.»

- Nog iets opmerkelijks: in Zuid-Afrika heeft de FIFA een wet geëist én gekregen dat er in de onmiddellijke omgeving van de WK-stadions alleen FIFA-activiteiten zijn toegestaan. Met andere woorden: de omgeving van de stadions zijn FIFA-land geworden. Hoe moet dat, mijnheer Courtois, als de Wereldbeker in 2018 naar België en Nederland zou komen?

Courtois «Kijk, er zijn zoveel kandidaten dat de FIFA zich kan permitteren te zeggen: 'U moet alles toestaan, anders bent u geen goeie kandidaat.' En dat gaat ver, té ver.

»Dus hebben we in België van bij het begin het principe gehanteerd dat we de sleutels van het land nooit aan de FIFA zullen geven. Nooit. Dat heb ik aan het parlement beloofd.»

- In Zuid-Afrika hebben ze dat wel gedaan.

Courtois «In Zuid-Afrika zijn ze te ver gegaan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234