Kim Jong-un en Donald Trump ontmoeten elkaar. Beeld REUTERS
Kim Jong-un en Donald Trump ontmoeten elkaar.Beeld REUTERS

Noord-Korea vs. de Verenigde Staten

Bush pakte Noord-Korea hard aan, Trump showde zijn auto: hoe reageert Biden op Kim Jong-un?

Noord-Korea test niet alleen raketten, maar wil ook weten hoe president Joe Biden gaat reageren op het bewapeningsprogramma van het land. Wordt het de wortel of de stok?

Bob van Huet

Als dictator kun je bellen, mailen of twitteren om te communiceren met andere regeringsleiders. Je kunt ook raketten testen. Dat laatste heeft de voorkeur van Noord-Koreaanse leiders. Met zijn recente raketdiplomatie lijkt Kim Jong-un (37) de Amerikaanse president Joe Biden eraan te willen herinneren dat hij een relevante factor is op het Koreaanse schiereiland.

Kim lijkt ongeduldig. Anders dan zijn voorganger Donald Trump - die drie ontmoetingen had met 'rocket man’ - heeft de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden nog niet echt tijd voor hem genomen. De Noord-Koreanen zijn onderhand wel benieuwd wat de strategie wordt van de nieuwe man in hun decennia oude conflict met de Verenigde Staten.

Meevliegen in Air Force One

Voorgangers van Biden hebben alles wel een keer geprobeerd om de bewapening van het land in het gareel te krijgen: van straffen tot belonen, van omarmen tot weren, van economische en humanitaire hulp tot sancties. President Bill Clinton beloofde ooit de sancties op te heffen na de dood van Kim Il-sung en zette miljarden dollars aan hulp opzij voor de ontwikkeling van een Noord-Koreaanse kernreactor die wel energie maar geen wapens kon aanmaken.

Opvolger George W. Bush koos voor de harde aanpak en deelde Noord-Korea in bij de ‘assen van het kwaad’, waartoe hij destijds ook Irak en Iran rekende. Veel deerde dat Pyongyang niet, want Noord-Korea bouwde verder aan het nucleaire arsenaal.

Barack Obama koos voor het zogeheten ‘strategische geduld’. Dat kwam erop neer niet te veel te reageren op de provocaties uit Noord-Korea, maar wel de sancties geleidelijk op te voeren. Obama’s opvolger Donald Trump zocht deals als uitvloeisel van een persoonlijke benadering. De nieuwsgierige Kim mocht in zijn auto kijken en zou misschien een keer mogen meevliegen met Air Force One . Behalve wat fotogenieke ontmoetingen met Kim Jong-un leverde ook dat niet veel op. Trump haakte af toen duidelijk werd dat ook hij behalve wat woorden niets zou loskrijgen van het Noord-Koreaanse regime op het gebied van ontmanteling van het kernarsenaal.

Zuid-Koreanen volgen het laatste nieuws uit Noord-Korea op een tv-scherm op een station in Seoel.  Beeld AP
Zuid-Koreanen volgen het laatste nieuws uit Noord-Korea op een tv-scherm op een station in Seoel.Beeld AP

Testen

En nu wordt Joe Biden dus getest door Pyongyang met het afschieten van weer twee ballistische raketten. Volgens Pyongyang-watchers is dergelijk spierballengerol gebruikelijk als er een nieuwe president aantreedt en valt deze demonstratie zeker nog niet in de hoogste categorie Noord-Koreaanse provocaties. Het veel schadelijker en actief door de staat georganiseerde hacken van Westerse bedrijven en digitale diefstal gingen en gaan gewoon door.

Kim Jong-un’s retoriek was ook voorspelbaar. Eerder dit jaar beloofde hij een ‘geleidelijke escalatie die zou pieken met nadrukkelijk machtsvertoon’. Volgens Kim werd daarom gewerkt aan nieuwe nucleaire raketten die lichter waren dan de vorige generatie en daarom preciezer. De laatste weken werd er gefoeterd op de militaire oefeningen die Zuid-Korea en de Verenigde Staten jaarlijks houden. Boosheid ook bij Kim over het uitzetten door Maleisië van een Noord-Koreaanse zakenman op beschuldiging van het witwassen van crimineel verkregen miljoenen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (midden). Beeld AP
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (midden).Beeld AP

Het afschieten van testraketten komt op een moment dat internationale hulporganisaties het ergste vrezen voor de Noord-Koreaanse bevolking. Die heeft zwaar te lijden onder de economische sancties, die nu nog harder aankomen door de coronapandemie en de schade die ze hebben opgelopen door een aantal tropische stormen. De rampzalige economische politiek van Kim maakt de toestand er voor de bevolking niet beter op.

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, noemde Noord-Korea een ‘moeilijk probleem’. Samen met Zuid-Korea en Japan wordt gewerkt aan een beleidsplan, dat de komende weken zal worden gepresenteerd. Volgens Blinken bevat dat zowel drukmiddelen als ruimte voor diplomatie.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234