Marc Van Ranst. Beeld BELGA
Marc Van Ranst.Beeld BELGA

ViroloogMarc Van Ranst

‘Buurlanden moeten samen afspreken hoe ze omgaan met buitenlandse shoppers’

Nu Nederland een lockdown heeft afgekondigd, ziet viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) hoe de verschillen tussen Nederland en België langzaam vervagen.

MARC VAN RANST «Deze zomer riep ik al dat ook in Nederland een mondmaskerplicht ingevoerd zou worden. Dat is gebeurd. En ook de huidige maatregelen lijken heel erg op elkaar. In België is kerst wat strenger, bij ons mag je maar één gast ontvangen, in Nederland drie. Maar in Nederland gaan nu de niet-essentiële winkels dicht, dat is ook heel stevig. Dat is bij ons niet het geval.»

– Onze winkelstraten zullen misschien overspoeld worden door Nederlanders die op zoek zijn naar een verzetje.

VAN RANST «Niet alleen door Nederlanders, ook door Duitsers. De regeringen van de drie landen zullen daar echt afspraken over moeten maken. Want veel mensen zullen inderdaad proberen om creatief met de regels om te gaan. Daar moet je iets op verzinnen.»

– Snapt u de keuze van Nederland voor een harde lockdown?

VAN RANST «Ja, die begrijp ik wel. Als je naar de cijfers van Nederland kijkt, zitten ze op een veertiendagenincidentie (aantal besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken, red.) van meer dan 500. In België zitten we op de helft. Je moet dus vaststellen dat de situatie in Nederland ernstig is. Het is winter, en dat is echt een ander verhaal dan dit voorjaar, toen het steeds wat warmer werd. Deze koude temperaturen zijn heel verraderlijk, het virus verspreidt zich snel. Dus je zal alles uit de kast moeten halen om de cijfers omlaag te brengen. Wat dat betreft ontbreekt het de Nederlandse regering niet aan moed.»

– Verschillende Europese landen glijden af richting een volledige lockdown. Hebben al die landen iets fout gedaan? We wisten toch dat het koud zou worden?

VAN RANST «Om te beginnen is optimisme een morele plicht. Mensen hebben perspectief nodig, en niemand brengt graag slecht nieuws. Mensen moeten het ook vol kunnen houden, we hebben straks toch al een jaar met dit virus te maken. Maar ja, ik wist wel dat het een kwestie van pappen en nathouden zou worden, totdat het vaccin er is.»

– In Nederland gaan de niet-essentiële winkels weer dicht, terwijl ze bij ons nog maar net weer open zijn. Nochtans zouden in winkels zelf weinig besmettingen plaatsvinden. Waarom zou je ze dan sluiten?

VAN RANST «Het klopt dat de kans niet groot is om besmet te raken als je voor een zakje chips de supermarkt inloopt. Maar in de praktijk zie je dat het veel mensen niet lukt om zich aan het advies te houden om alleen te winkelen. Het feit dat ze naar winkels gaan betekent dat ze op pad gaan, andere mensen ontmoeten. Zo ontstaan er allerlei contacten die je op dit moment gewoon niet kunt gebruiken.»

– Ook de scholen gaan dicht bij onze noorderburen. Nochtans hebben we zo vaak gehoord dat kinderen een kleine rol spelen bij de verspreiding van corona.

VAN RANST «Dat blijft een heel moeilijk punt. Ik geloof dat kinderen meespelen in de verspreiding van het virus, maar hun rol is kleiner dan bijvoorbeeld bij influenza. Je moet een afweging maken. Je kunt ze moeilijk een heel schooljaar thuis houden, dat is echt ongewenst. Maar nu hebben ze toch al bijna vakantie. En het helpt echt mee als ze even thuisblijven. Dus als je het doet, kun je het het beste nu doen.»

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234