null Beeld

'Buurman, wat doet u nu?': de grote Meneer Kaktus-show

In de late jaren 80 én de vroege jaren 90 was Peter Jan Rens één van de grootste sterren van de Nederlandse televisie. Spelshows als ‘Doet-ie ‘t of doet-ie ‘t niet?’, ‘Geef nooit op’ en ‘Vijf tegen vijf’ trokken miljoenen kijkers. Met zijn enthousiaste, enigszins koddige voorkomen was de kleine man een welkome gast in de huiskamer van veel Nederlanders en Vlamingen. En dan bedoelen we het hele gezin – Rens was zo’n divers getalenteerde tv-presentator dat hij zowel volwassenen als kinderen aansprak. Voor die laatste groep was hij Meneer Kaktus – de rol waaraan hij nog altijd het grootste deel van zijn roem ontleent. Het was ook de aanleiding voor Cath Luyten om Rens uit te nodigen in haar serie ‘Buurman, wat doet u nu?’. Ook zij genoot als jong mens, opgroeiend in de grensstreek met Nederland, van de strapatsen van PJ.

Vincent Cardinaal

'Straks word ik nog over de hele wereld gehaat.'

Wat buiten nostalgie ongetwijfeld ook aan de orde zal komen is het zwarte gat waar Peter Jan Rens nu al zo’n twintig jaar in verkeert. Sinds hij halfweg de jaren 90 werd afgedankt door de VARA sukkelt hij van het ene schandaal in het andere. Om zo goed mogelijk de uitzending met Rens naar waarde te kunnen schatten, sommen we een paar van die zaken op, afgewisseld met andere interessante trivia over één van Nederlands’ vreemdste én veelzijdigste vogels.


Renaissancemens

Rens is niet alleen maar een presentator en clown. Zo speelde hij in 1983 de hoofdrol in de Jan Wolkers-verfilming ‘Brandende liefde’. Geen onverdeeld succes, overigens. De film flopte, en pijnlijker voor Rens zelf: zijn stem werd in de montage geheel opnieuw ingesproken door Kees Prins. Juist, hij van ‘Jiskefet’.


Licht uit, spot aan

Rens blijkt een taalvernieuwer te zijn als hij het begrip ‘licht uit, spot aan’ introduceert bij één van zijn spannende spelshows. Het is een variant op Mies Bouwmans catch phrase uit de jaren 70: licht uit, klok aan.


Onbegrijpelijk Haribo

Peter Jan Rens betaalde zijn hypotheek niet alleen met zijn VARA-salaris, hij was ook de ster van een uitermate vreemde reclamecampagne van snoepgigant Haribo. We zien hem in zwempak en met flippers in een zwembad vol snoep duiken, onderwijl roepend ‘onbegrijpelijk Haribo’. De Duitsers gaan er niet failliet van, dus het zal vruchten hebben afgeworpen. Na 2003 verdwijnt Rens uit de campagnes.


Schimmige zaken

In de tweede helft van de jaren 90 bleef Rens dus nog wat in de spotlights dankzij Haribo, maar na 2000 komt hij pas echt in een neerwaartse spiraal terecht. Het dieptepunt: in 2009 wordt hij door een rechter failliet verklaard, en later zal de belastingdienst hem zelfs van fraude verdenken. In die jaren slaat hij zijn kamp op in Thailand.


Sweet Virginia

Na zijn turbulente jaren (inclusief een mislukt huwelijk) in Thailand, vindt de dan 63-jarige Rens de liefde bij de 20-jarige Virginia van Eck. Ze krijgen zelfs een liefdesbaby, waar de Hollandse roddelpers uiteraard van smult. Rens weet echter beter: ‘Zij is de liefde van mijn leven.’ Ondertussen zijn de twee uit elkaar, al zouden ze sinds kort wel weer onder één dak wonen als vrienden.


Couppleger

Groot is de verbazing als Rens in augustus van dit jaar op een Turkse Facebookpagina zijn afbeelding terugvindt bij een pagina die de mislukte staatsgreep toejuicht. Consternatie alom. Gelukkig kruipt Peter Jan in de pen om de boel te sussen: ‘Ik word zo nog over heel de wereld gehaat omdat ik de coup steun! Ik ben dit niet!’ Dat u het even in de oren knoopt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234