null Beeld

Cabaret: De verbouwing

Zelf vieren wij onze verjaardag altijd op de traditionele manier – comazuipen en naar ‘Die Hard’ kijken – maar Freek de Jonge pakt het net iets anders aan: de cabaretier werd zeventig in augustus van dit jaar, en pakt nu met een halfjaar vertraging – die leeftijd! – twee zondagavonden op rij NPO 2 in.

Hij laat er twee bepaald zeldzame shows uit zijn oeuvre zien, die allebei verband houden met een befaamd Amsterdams theater – Carré in ‘Freek laat de revue passeren’ en DeLaMar in ‘Freek doet de deur dicht’ – en die nog nooit eerder het scherm haalden, hoewel ze toch alweer van 2003 en 2005 dateren.

HUMO Zeventig worden, heeft dat iets met u gedaan?

Freek de Jonge «Zeventig, goh… Eénenzeventig: daar ben ik bang van. Nee, hoor, het gaat prima met me: alles loopt prachtig en ik voel me sterk.»

HUMO De twee shows die u koos, zijn wel een vreemde selectie naar aanleiding van een verjaardag, of mis ik daar een thematisch verband?

De Jonge «De overkoepelende titel ‘De verbouwing’ is alleszins wel lichtjes ironisch bedoeld (lachje).

»Maar nee, verder zijn het gewoon twee shows die nog nooit op televisie zijn gekomen. Ik schets daarin de geschiedenis van de twee theatergebouwen, met alle showbizzlegendes die er ooit het mooie weer maakten, zoals Toon Hermans en Marlene Dietrich in Carré en Paul van Vliet en Wim Sonneveld in DeLaMar. Dat zijn dus vaak anekdotes waar ik zelf helemaal niet in voorkom. Verder heb ik ook liedjes ingelezen, en willekeurige stukjes over wat me toen bezighield. Het is een beetje van alles wat.»

HUMO Om even advocaat van de duivel te spelen: op papier klinkt het als een concept dat vooral toen werkte, voor mensen die bij de opening aanwezig waren.

De Jonge «Daar was ik ook bang voor, maar... (Twijfelt) Kijk, ik zeg het niet graag over mijn eigen werk – dat klinkt zo onbescheiden – maar ik vind eerlijk waar dat de tand des tijds op deze stukken geen effect heeft gehad.»

HUMO Als ik uw schema van 2015 bekijk, dan denk ik: behoorlijk kras voor een zeventigjarige.

De Jonge «Lekker druk, hè? Ik sta nog de hele maand december in Amsterdam te spelen met mijn nieuwe show ‘Als je me nu nog niet kent’ – in DeLaMar, toevallig – en alles is tot de nok toe uitverkocht. Laat maar komen.»

HUMO Van die nieuwe show, die in 2015 ook in België passeert, wordt gefluisterd dat hij bij uw allerbeste werk zou horen.

De Jonge «Nou… Dat zeg ik niet graag over mijn eigen voorstellingen, maar het is wel leuk als ze je laatste show de beste vinden (lacht). De recensies zijn in elk geval erg enthousiast, dus je mag zeker komen kijken. Het gaat over de afstand tussen mezelf als persoon en het imago dat mensen van mij hebben… Maar eigenlijk sta ik er nu nog te dicht op: ik kan er weinig helders over zeggen.»

HUMO Misschien iets om over tien jaar, voor uw tachtigste verjaardag, eens te herbekijken?

De Jonge «Dat lijkt me ideaal. Dan bel je me maar weer op, hè.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234