null Beeld

'Café Corsari': Freek Braeckman en Tomas De Soete

Vanaf maandag ontvetten Freek Braeckman en Tomas De Soete dagelijks de actualiteit in 'Café Corsari', het nieuwe laatavondprogramma op Eén. Gesprekken en rubriekjes, beloven ze, maar géén 'De laatste show'.

Braeckman (33, gedegen nieuwsanker) en De Soete (36, StuBru-wildebras) kenden elkaar nauwelijks voor ze aan 'Café Corsari' begonnen, maar meteen wordt duidelijk dat er al veel muurtjes geslecht zijn.

Eigenlijk, zo moet het besluit luiden, gedragen ze zich als een verliefd koppel - ook als ze vrije baan krijgen om te roddelen over de ander.


Het talent

Freek Braeckman «Ten tijde van zijn ochtendshow op StuBru bewonderde ik dat snelle, talige van Tomas - dat eeuwig ad rem zijn. En dan denk je dat daar een ploeg van zeven tekstschrijvers achter zit, maar dat is dus niet waar: hij ís gewoon zo. Ik probeer niet om die spitsheid te evenaren. Ik ben een mens die geleerd heeft om zijn veldslagen te kiezen, en deze zou ik niet winnen. Ik ben de vrolijke toeschouwer: ik geniet.»


Het gênante moment

Braeckman «Tomas vertelde me dat als bij StuBru de deur uit haar hengsels vloog, iedereen wist dat hij een boer had gelaten. En 'trek eens aan mijn vinger'-onderbroekenlol is helemaal zijn ding. Maar toen hij hier pas zat, was hij opvallend beleefd: scheten noch boeren (lacht).

»Tot hij even niet oplette en een schandáál van een boer liet. Eerst volgden twee seconden van totale verstomming bij de redactie, daarna een gigantische 'Wow!', en tóén is 'Café Corsari' officieel begonnen. Daar zit een wijze les in: veel conflicten in de wereld zouden opgelost raken door gewoon eens een goeie boer te laten.»


De vakman

Braeckman «Tomas is het prototype van de oprechte interviewer. Hij ziet een gast en stelt die gewoon de vragen waar hij zélf het antwoord op wil weten - niet de vragen waarvan hij weet dat ze op Twitter interessant bevonden zullen worden. Daardoor geeft hij zo'n gast de kans om te schitteren. Oprechte interesse in het verhaal van iemand, nieuwsgierigheid: dat is de kern van zijn stijl, én van het programma.»


De eerste indruk

Tomas De Soete «Mijn eerste indruk - die van een nuchtere, pientere, joviale tiep - bleek te kloppen. Freek is vooral een ongecompliceerde gast. Je moet niet eerst door een handleiding van driehonderd pagina's wroeten om te weten op welk knopje je wél en op welk je vooral níét mag drukken. Dat wijst zichzelf allemaal uit. Eigenlijk is Freek een iPad: zo handig in gebruik dat zelfs een tweejarige ermee aan de slag kan (lacht)


De verrassing

De Soete «Freek is bij uitstek een man van de wereld, en ook nog eens een papa met een prachtig gezin. Maar tegelijk - en dat vond ik ontzettend cool om te ontdekken - is hij ook nog altijd een studentikoos zwijn.

»Af en toe installeert Freek zijn studententijd opnieuw, zorgt hij ervoor dat er vrolijk gegeten, gedronken en plezier gemaakt wordt - en krijg ik achteraf verhalen te horen over streekbieren die om schimmige redenen binnen een bepaalde tijd binnengegoten moeten worden (lacht). Het heeft me doen beseffen dat ik misschien te weinig de beest uithang.»


De piemel

De Soete «Ik stond eigenlijk nog het meest te kijken van het vanzelfsprekende gemak waarmee meneer-de-gewezen-nieuwslezer zijn kleren uitspeelt. We namen een spotje op aan de kust, en het was de bedoeling dat we naakt de branding in zouden lopen. Enfin: dat we dat zouden suggereren. Maar na een paar takes riep Freek plots dat het tijd werd om écht poedelnaakt te gaan.

»Tijd om te vragen waarom in godsnaam was er niet, want hij zette al een sprintje in terwijl hij al zijn kleren uitgooide. Waarop ik dus alleen maar kon volgen, en mezelf een paar seconden later naast een gewezen nieuwslezer in zijn blote fluit aantrof, terwijl even verderop jonge gezinnen nog een avondwandeling aan het maken waren en een garnaalvisser even niet wist wat hem overkwam.

»'t Was dan ook nog laagwater, waardoor we genoodzaakt waren om pseudo-elegant als een zeemeermin in de branding te gaan liggen, de fluiten net onder water. Dat was toch een moment waarop ik dacht: 'O boy, wat zijn we hier allemaal aan het doen?'»

undefined

undefined

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234