null Beeld

Californication

Als u het eerste seizoen van 'Californication' al geweldig vindt, dan hebt u iets om naar uit te kijken: over een paar weken start op 2BE seizoen twee, en dat zou volgens ingewijden nóg beter zijn. Het is nu wel duidelijk: David Duchovny heeft na 'The X Files' eindelijk zijn tweede adem gevonden als Hank Moody, de van New York naar L.A. verkaste succesauteur die maar niet kan beslissen waar hij harder van afziet: zijn writer's block, of zijn onvermogen om op een normale manier lief te hebben.

Frederick Vandromme

Een goede reden om hem eens op te bellen? Dachten wij ook!

HUMO Meneer Duchovny, lijntjes snuiven op de bips van een luxeprostituee, orale aanranding, spectaculair foutgelopen triootjes: het gaat er soms behoorlijk wild aan toe in 'Californication'. Sommige mensen menen daar, wegens uw eigen levenswandel en uw nevenjob als executive producer, uw hand in te herkennen.

David Duchovny «Behalve dat we hetzelfde gezicht delen, vind ik nochtans weinig van mezelf terug in Hank Moody. Ik ben me ervan bewust dat het wellicht nogal ongeloofwaardig zal klinken, maar doorgaans ben ik op de set van 'Californication' degene die de verhaallijnen net wat minder extreem wil maken. Ik ben een preutse non in vergelijking met sommige andere medewerkers.

»Voorbeeld: in het scenario stond op een gegeven moment een scène waarin een pornoster gefist zou worden. Nu is fisten op zichzelf natuurlijk een heel grappig woord, maar een vrouw die een vuist in haar kont krijgt, vind ik op een of andere manier dan weer niet zo geinig. Een man met een vuist in zijn kont daarentegen! Dus zei ik tegen de scenaristen: 'Als je de verhaallijn zo kan ombuigen dat ik het lijdende voorwerp word, ik doe het meteen!' Just bending over and doing my bit for the country, zeg ik altijd (lacht).»

HUMO Heeft u iets over uzelf geleerd tijdens de opnames van de reeks?

Duchovny «Ja. Dat het, aan de reacties te merken, de kijkers blijkbaar voor eeuwig zal verbazen dat ik ook grappig uit de hoek kan komen. De impact van 'The X-Files' moet dermate groot geweest zijn dat de overgrote meerderheid tot aan mijn dood zal blijven denken dat ik een paranoïde, sombere droogstoppel ben.

»Maar ik ga er niet om janken. Mijn favoriete citaat is er een van Nietzsche: amor fati - hou van het lot. Wat er je ook overkomt, probeer er het beste van te maken. Er is ook geen alternatief, natuurlijk. Je kan altijd besluiten om je te verzetten tegen je lot en jezelf als slachtoffer zien en 'Ocharme ik!' uitschreeuwen, maar het zal je geen zier vooruithelpen.»

HUMO Ergert u zich er nooit aan dat 'Californication' in sommige recensies volledig samenvalt met zijn 'neuken, beffen, pijpen'-imago? Voor iedereen die meer dan een halve aflevering heeft gezien, is duidelijk dat het zoveel méér inhoudt.

Duchovny «De serie gaat veel dieper dan alleen maar tits & ass, dat klopt, maar ik ga de straat niet op trekken om de mensen daarop te wijzen. Ieder zijn mening. Men gaat er gewoon al te gemakkelijk aan voorbij dat er wel degelijk zoiets als functionele seks bestaat. Wij willen helemaal niet choqueren om te choqueren: dat is iets voor kinderen. En al ben ik relatief lang een kind gebleven: ondertussen ben ik wel een volwassen mens.

»Anderzijds weet ik ook wel dat 'Californication' zeer bewust gepromoot wordt als de serie met al dat gerampetamp. Dat heeft met de basisprincipes van marketing te maken. Er waren uiteindelijk maar twee mogelijkheden om de boel te verkopen. Ofwel zeg je a) 'het is een serie over een man die terug wil naar zijn eerste grote liefde', of je houdt het op b) 'het gaat over een vent die bedolven wordt onder de tieten en konten.' Je moet wel heel naïef zijn om te hopen dat de marketinglui voor het eerste zullen kiezen.»

HUMO U heeft de serie ooit vergeleken met het menselijk lichaam.

Duchovny «Ik vind: een aflevering is pas geslaagd als er een goed evenwicht gevonden wordt tussen longen, hart en lul. De verhouding van Moody met zijn dochter Becca vormt de longen van de serie: ze pompen zuurstof in een verhaal dat anders veel te donker en cynisch zou zijn. De knipperlichtrelatie met Karen is natuurlijk het equivalent van een kloppend hart. En de lul heeft de andere twee nodig om overeind te blijven (lacht).»

HUMO Als kijker ben je geneigd te sympathiseren met Hank, maar het is soms moeilijk om uit te maken waarom precies.

Duchovny (Enthousiast) «Ja! Net dàt trok me aanvankelijk zo aan in het script. Ik heb er lang over nagedacht, en ik denk dat ik het nu weet: ondanks zijn gebreken is hij een rolmodel. Hij doet iets wat we allemaal willen, maar niet durven: in alle omstandigheden zeggen wat we denken, ongezouten en ongecensureerd. Je droomt ervan, maar je weet dat het niet kan omdat het je je job, je relatie en je vriendschappen zou kosten. Dat is precies wat Hank overkomt, maar hij kan het gewoon niet laten. Hij is gebonden aan de waarheid in een wereld van leugens. Hoe amoreel hij op het eerste gezicht ook mag lijken, uiteindelijk is hij de meest rechtschapen mens in zijn omgeving.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234