null Beeld

Camera Obscura - My Maudlin Career

Het valt te betwijfelen of iemand die over tien jaar toevallig 'My Maudlin Career' te horen krijgt, zal kunnen inschatten wanneer deze plaat werd opgenomen. In de stem van Tracyanne Campbell klinken zowel fiftiessentiment, sixtiessoul en de glamour van de Gouden Hollywoodjaren door, als de onverbloemde scherpe randjes van indiepoppers Stars en de tweeness van de prille Belle & Sebastian.

Herbert Struyf

Meer nog dan op de drie vorige platen van de Glaswegians schuilt onder de aanstekelijke meezingrefreinen een tristesse die van alle tijden is.

Tracyanne is het soort meisje dat steeds opnieuw de juiste mannen op de verkeerde momenten en de foute mannen op de juiste momenten haar leven ziet in- en uitwandelen. In haar teksten toont ze zich kwetsbaar, teleurgesteld, verward en naïef. Ze zoekt soelaas in sarcasme ('So you want to be a writer? Fantastic idea!' in 'Swans') of spreekt tegen beter weten in af met een hopeloos ex-vriendje om het af te leren ('The Sweetest Thing'). Maar het is sterker dan haarzelf: 'I wish my heart was a cold as the morning dew / But it's as warm as saxophones and honey in the sun for you' zingt ze, terwijl de vette Motown-blazers van 'Honey in the Sun' schetteren.

Al dat leed verpakt het vijftal in kamerbrede popsongs, met echoënde drums en tamboerijnen uit het studioarsenaal van Phil Spector, vol lyrische strijkers en blazers. Het waas van subtiele melancholie en tijdloze klasse dat over 'My Maudlin Career' hangt ontglipt aan de Nederlandse woordenschat, maar Engelstaligen hebben er treffende omschrijvingen voor als swooning en wistful. 'Forest and Sands' kreeg net voldoende twang mee om in recensies voor countryesk te kunnen doorgaan, 'The Sweetest Thing' opent met doo-wop en supersingle 'French Navy' flirt met de puurste sixties girl group magic.

Fans zullen aanvoeren dat Camera Obscura met 'My Maudlin Career' niet dezelfde hink-stap-sprong voorwaarts maakt als met voorganger'Let's Get Out of This Country'. En ja, er mochten gerust wat meer uptempopareltjes à la 'French Navy' op gestaan hebben. Maar 'My Maudlin Career' is wél de ideale gezel voor jongens en meisjes die stiekem hopen dat hun liefdesleven vandaag nog in een plots opstekende wervelwind van strijkers (check de laatste minuten van 'Careless Love'!) en clevere verzen verandert. En wie wil dat eigenlijk níét?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234