null Beeld

Camille Paglia, luis in de pels van het feminisme: 'Ik begrijp niet waarom men Hillary Clinton een feministisch icoon noemt'

Camille Paglia (68) brak in 1990 door met een vlammend boek over seksuele verwijzingen in kunst en literatuur. Academici in de genderstudies reageerden vernietigend en vergeleken ‘Sexual Personae’ – ‘Het seksuele masker’ – met ‘Mein Kampf’.

'Hillary Clinton heeft nooit iets bereikt. Dat de hele wereld haar kent, is alleen maar vanwege haar huwelijk met een man'

HUMO Volgens opiniepeilingen scoort Bernie Sanders beter bij vrouwen dan feministisch icoon Hillary Clinton.

Camille Paglia «Ik begrijp niet waarom mensen denken dat Hillary Clinton een feministisch icoon is. Dat beeld moet door haar strategen bedacht zijn. Tijdens een toespraak bij de Verenigde Naties in 1995 heeft ze ooit gezegd wat vrouwen en kinderen allemaal voor vreselijke dingen moeten meemaken en deed ze een oproep om ‘voorbij de retoriek’ te komen, maar zélf heeft ze daar nooit gevolg aan gegeven. Terwijl ze toch twee decennia een sleutelpositie heeft ingenomen.»


Alles over feminisme »

HUMO Ze wordt vast een icoon genoemd omdat ze haar zinnen op het hoogst haalbare ambt heeft gezet.

Paglia «Ja, allicht, maar wat is haar staat van dienst? Welke politieke successen heeft ze geboekt als senator van New York of minister van Buitenlandse Zaken? Ze reist de wereld rond, ze ontmoet vrouwen die naar haar lachen, ze lacht terug – maar ze heeft nooit iets bereikt. Dát is het probleem van haar kandidatuur: ze is op niets anders gebaseerd dan machtswellust. Dat de hele wereld haar kent, is alleen maar vanwege haar huwelijk met een man.»

HUMO Wordt het dan niet eens tijd voor een vrouwelijke president?

Paglia «Uiteraard hadden we allang een vrouwelijke president moeten hebben. Maar discriminatie en vooroordelen zijn níét de reden dat dit nog steeds niet is gebeurd.»

HUMO Waar ligt het wél aan?

Paglia «Aan twee dingen. Eén: in de Verenigde Staten hebben we geen minister-president, maar een opperbevelhebber die de militaire troepen aanvoert. Als we vrouwen werkelijk willen laten concurreren om het hoogste ambt, moeten ze onderwijs krijgen in militaire geschiedenis.

»Twee: de krankzinnige aard van onze campagnes, die vereisen dat je jarenlang zoveel geld bij rijkelui, bedrijven en banken bijeenschooit, dat je wel moreel corrupt móét worden. Dat bikkelharde proces moet veranderen, of vrouwen zullen zich niet verkiesbaar stellen.»

HUMO Sommige feministen beweren dat alle vrouwen op Hillary moeten stemmen.

Paglia «Absurd! Honderd jaar geleden is er keihard gestreden om het algemene kiesrecht. De voorstanders moesten tegen de heersende opinie in beargumenteren dat vrouwen zich bij politieke beslissingen níét zouden laten leiden door emoties. En kijk nu eens naar wat deze feministen zeggen. Het is om je dood te schamen.»

HUMO Madeleine Albright, oud-minister van Buitenlandse Zaken, zei onlangs op een campagnebijeenkomst dat er een speciale plek in de hel is voor vrouwen die andere vrouwen niet helpen.

Paglia «Ik kan me geen opmerking voorstellen die zó onverholen seksistisch is als het idee dat alle vrouwen als één front een andere vrouw zouden moeten steunen. Stel je voor dat een man dat over een mannelijke kandidaat zou zeggen.»


Geklaag en gekakel

HUMO Waarin verschilt uw feminisme eigenlijk van dat van anderen?

Paglia «Mijn feminisme erkent dat de seksen verschillend zijn en bewondert mannen om hoe ze zijn. Volgens feministen is dat ongepast. Zodra je over de cruciale rol van hormonen begint, gaan ze gillen en schreeuwen. Ze willen mannen veranderen: mannen moeten thuis helpen met de afwas, mannen moeten vaker koken, mannen moeten beter luisteren, enzovoort enzovoort.»


Alles over Hillary Clinton »

HUMO Er is toch niets mis met een eerlijker taakverdeling?

Paglia «Begin jij nu ook al? Dat is een typische klaagzang van zwakke vrouwen, want alleen zwakke vrouwen kunnen niet met mannen omgaan. Vrouwen die zoveel van hun man eisen, vragen simpelweg te veel. De volgende keer dat ze willen dat hij naar dat gekakel luistert als hij terugkomt van zijn werk, moeten ze maar bedenken dat ze daarvoor hun vriendinnen hebben. De vrouwen die vandaag doorgaan voor feministen hebben die mannenhaat tot het uiterste doorgevoerd.»

HUMO Uw feminisme is er één van een andere orde?

Paglia «Absoluut! Mijn feminisme is een bevrijdingsbeweging. Wij waren voor vrijheid van meningsuiting, hoe ongemakkelijk anderen zich daar ook bij zouden voelen. Wij waren voor vrije kunst en voor de waardering van mode als kunstvorm. Wij waren voor seksuele bevrijding. Mijn feminisme is altijd proseks geweest. Maar doordat mannen als beesten afgeschilderd moesten worden, werden de feministen puriteins. Ze zagen porno als een misdaad tegen vrouwen. Ze beweerden, zonder enig bewijs, dat plaatjes van naakte vrouwen tot verkrachtingen leidden. Ze eisten dat tijdschriften als Playboy en Penthouse werden verboden. Journalisten vonden het prachtig en er was geen ruimte voor een tegengeluid. Ik heb me vele, vele jaren verzet tegen die zedelijke normen, maar ik werd niet gehoord. En toen was daar opeens Madonna! Zij liet haar lichaam zien. Haar videoclips verwezen naar prostitutie, stripdansers en sadomasochisme. Madonna maakte het mogelijk dat de seksuele kant van mijn feminisme er eindelijk mocht zijn. Dankzij haar hebben wij gewonnen.»

undefined

null Beeld

'Hillary Clinton is niet in staat de regels en het systeem radicaal te veranderen'

HUMO Hoe verklaart u dan dat feministen zich vandaag beklagen over de seksualisering van onze cultuur?

Paglia (zucht) «Ik ben oud genoeg om te weten dat ideeën een cyclus doorlopen. Na de opleving in de gloriedagen van Madonna is het feminisme weer uit de aandacht geraakt. Pas sinds kort is er sprake van een heropleving. Maar my goodness, ik herken de feministen niet meer! Jonge meisjes beseffen niet dat we al gewonnen hebben. Ze willen geen grapjes over vrouwen. Ze willen geen seksueel getinte liedjes horen. Ze willen dat er regels komen over wat vrijwillige seks is en wat niet. Moet je dan allebei een contract ondertekenen voor je tot de daad overgaat?

»Het is alsof we terug in de jaren 60 beland zijn. Feministen hebben de strenge zedelijke normen van vroeger weer helemaal overgenomen. En intussen hebben ze de mannen zo ongeveer beroofd van hun mannelijkheid. Hoe ironisch is het dan dat feministen mannen nog steeds overal de schuld van geven? Er zullen vast nog mannen zijn die geen vrouwen op de werkvloer willen, maar de tijd dat dit de dominante gedachte was, is allang voorbij. In westerse samenlevingen staan veruit de meeste mannen positief tegenover vrouwen en hun toegang tot het bedrijfsleven en de politiek. Toch blijven feministen zeggen dat vrouwen worden tegengewerkt door de vooroordelen van mannen. Onzin. Ik geloof dat vrouwen meer worden tegengewerkt door vrouwen dan door mannen.»

HUMO Op welke manier?

Paglia «Vrouwen hebben toegang geëist tot dat fenomenale systeem waarin ze carrière kunnen maken. Daar worden ze nu ongelukkig van, want dat systeem is helemaal niet gemaakt voor vrouwen. Het is ijzig en koud – opgezet door mannen, en volledig gericht op technologie en winst.»

HUMO Zegt u nu dat vrouwen geen carrière zouden moeten maken?

Paglia «Nee, ik zeg dat het systeem onmenselijk is. Het is hoogst efficiënt, en ik steun het van harte omdat het de levensstandaard van iedereen overal heeft verbeterd en vrouwen in staat heeft gesteld om onafhankelijk te zijn. Maar het is tegelijk een ontzettend wreed systeem. Vrouwen én mannen lijden eronder, want het heeft ons afgesneden van iets wat duizenden jaren heeft gewerkt.»

HUMO Van het primitieve systeem waarbij vrouwen thuisbleven?

Paglia «In dat systeem was er een natuurlijke kameraadschap en solidariteit tussen vrouwen. Mannen jaagden, gingen naar hun akkers, toen naar de fabriek en het kantoor. En de vrouwen brachten de dagen met elkaar door. Mijn moeder, geboren in Italië, weet nog hoe het was. Ze kookten samen, ze deden samen de was op een wasbord in een tobbe en intussen praatten en kletsten ze de hele dag.»

HUMO Is dat een leven waar vrouwen naar zouden terugverlangen?

Paglia «Ze waren gelukkig. Moderne carrièrevrouwen denken dat het vroeger één en al zwoegen was. Maar dat was het niet. De wasmachine en de droger waren ooit prachtige, arbeidsbesparende uitvindingen, maar of je nu een man of een vrouw bent: tegenwoordig is de was een vervelend klusje dat je in je uppie moet opknappen. Want vandaag leven we geïsoleerd en onthecht, allemaal in ons eigen appartement, zonder te weten wie er zoal naast ons woont.

»Feministen hebben de vertaalslag naar de 21ste eeuw nog niet gemaakt. Ze beseffen niet dat dit systeem heel veel goeds heeft gebracht en dat er heel veel offers voor zijn gebracht. Bovenal beseffen ze niet dat we méér zijn dan onze baan. Ons werk behoort tot ons openbare leven, maar we hebben ook een privéleven dat minstens zo belangrijk is. Als feministe pleit ik al sinds mijn tienerjaren voor het afschaffen van alle barrières die de professionele en politieke ontwikkeling van vrouwen in de weg staan, maar ik begrijp dat er op dat privéterrein nog altijd problemen kunnen bestaan: we voelen ons instabiel, onzeker, ongelukkig.»

HUMO Bedoelt u dat vrouwen ongelukkig zijn als gevolg van het succes van het feminisme?

Paglia «Welnee. Waar héb je het over? Welk succes?»

HUMO Dankzij het feminisme kunnen vrouwen ervoor kiezen om te werken.

Paglia «Het feit dat vrouwen vandaag carrière mogen maken in een kil systeem een feministisch succes noemen, is absolute onzin. Weet u, toen ik in 1964 ging studeren, bruisten we van energie. We hadden het idee dat we de wereld aankonden. We wilden de regels radicaal veranderen. Destijds bestreden we niet de oppervlakkige symptomen; we analyséérden het systeem en wilden het indien nodig omvergooien.»

HUMO Dat zullen de feministen van vandaag ook over zichzelf zeggen.

Paglia «Hoe fanatiek ze ook zijn, het systeem omvergooien staat niet op de agenda.»

HUMO En evenmin op die van Hillary Clinton.

Paglia «Precies. Als we één ding weten over Hillary, dan is het dat zij de regels niet zal veranderen. Je kunt haar nog honderd keer een feministisch icoon noemen, zij staat symbool voor precies datgene wat de Democratische Partij gegijzeld houdt: de combinatie van macht en geld. Dat is de reden waarom zoveel mensen – mannen én vrouwen, onder wie ikzelf – voor Bernie Sanders kiezen. Hij krijgt de steun van kiezers die willen dat de corruptie in de politiek stopt, die willen dat de ongelijkheid in brede zin serieus aangepakt wordt. Hij, niet zij, is in staat de regels en het systeem radicaal te veranderen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234