null Beeld

Captain America: Civil War

Geef ons maar B v S.

Erik Stockman

Van de duistere DC Comics-wereld van Batman en Superman, springen we deze week naar het meer olijke Marvel-universum van Captain America, Iron Man, Black Widow en de andere Avengers. De gelijkenissen tussen beide films zijn frappant: ontstond er in ‘Batman v Superman’ een breuk tussen Superman en Batman, dan ontstaat er in ‘Captain America: Civil War’ een schisma tussen Captain America en Iron Man.

Die laatste, zich schuldig voelend over de honderden onschuldigen die op het eind van ‘Avengers: Age of Ultron’ zijn gestorven, gaat akkoord met Secretary of State Ross (William Hurt) om het team vanaf nu onder de supervisie van de Verenigde Naties te laten opereren. Tot groot ongenoegen van de Cap, die van oordeel is dat de Avengers zich niet door de politici mogen laten muilkorven – het begin van een bittere vete tussen de twee superhelden.

Yep, als het regent in de DC Comics-kosmos, dan druppelt het in het Marvel-firmament. De Marvel-bioscoopformule, bedacht en streng bewaakt door de almachtige producent Kevin Feige, is intussen welbekend: in elke aflevering van het Marvel Cinematic Universe worden enkele nieuwe superhelden voorgesteld, gebeurtenissen in de vorige films zijn van invloed op de nieuwe verhaallijnen, en de plot is vergeven van teasers die u warm moeten maken voor de volgende episodes.

‘Civil War’ mag dan wel officieel een ‘Captain America’-film heten, dat neemt niet weg dat het merendeel van de Avengers zijn helm mag laten zien, en dat zelfs de nieuwe Spider-Man zichzelf in afwachting van zijn in 2017 te verschijnen stand-alone film mag komen introduceren – waarbij wij meteen dienen op te merken dat we de zoveelste Spidey in enkele jaren tijd, deze keer vertolkt door de piepjonge Tom Holland, maar een irritant broekventje vinden.

Het resultaat is dat de superhelden in ‘Civil War’ bijna over elkaar struikelen – er zijn gewoonweg té veel gasten op dit feestje – en dat de hele film meer dan ooit aanvoelt als één lange reclamespot voor de volgende afleveringen. Voor de diehard comicfans zal het wel kicken worden (‘Daar! Black Panther! AWESOME!!!’), maar diezelfde fans (het staat jullie vrij ons te verdoemen) zullen traditiegetrouw stekeblind blijven voor de steeds terugkerende gebreken in het Marvel-universum: de risicoloze plot, de bloedeloze muziek, de middelmatige beeldregie, de lusteloze vertolkingen (alleen Daniel Brühl levert als booswicht Zemo een spannende prestatie af).

Zelfs de grootste tegenstanders van ‘Batman v Superman’ – toch zij met ogen in hun kop – zouden de moed moeten hebben om te erkennen dat die film tenminste een geprononceerde visuele stijl had. Het is nu vier dagen geleden dat we ‘Captain America: Civil War’ hebben gezien, en op één tableau na – de Captain die tijdens het ultieme gevecht tegen Iron Man iets doet met zijn schild – is ons geen enkele beeldcompositie bijgebleven.

Zelfs het conflict tussen Iron Man en de Captain, het conflict dat het hele Marvel-universum shakespeareaans op scherp had kunnen en móéten zetten, voelt uiteindelijk nooit écht dramatisch aan. Maar pas naar het einde toe begon ons te dagen waarom die Marvel-films steeds meer als plasma van een schild van ons af beginnen te ketsen: in die groep zit simpelweg geen enkele held die wij écht cool vinden. In de tijd van de allereerste ‘Iron Man’ konden we Tony Stark wel smaken, maar het personage is totaal uitgeperst.

De Cap kun je, met die perfecte witte tanden en dat blauwe mutske, nauwelijks groovy noemen. Falcon? War Machine? Hawkeye? Vision? Black Panther? Fletse figuren die zelfs op de 10-jarige uk in ons geen enkele indruk nalaten. Batman, zélfs met Ben Affleck in het Batkostuum, is tenminste een superheld die intrigeert; een figuur met duistere, geheimnisvolle diepten. ‘Captain America: Civil War’ bewijst wat we al wisten sinds ‘Age of Ultron’: het Marvel-filmuniversum mag aan de kassa dan nog steeds gigantisch zijn, in de kern is het op sterven na dood.

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234