null Beeld

Car Seat Headrest: lieveling van het muziekjournaille

De Amerikaanse songsmid Will Toledo (23) was jarenlang het enige groepslid van Car Seat Headrest, het pseudoniem waaronder hij via het onlineplatform Bandcamp sinds 2010 maar liefst dertien platen beschikbaar stelde. Voor zijn officiële debuut, ‘Teens of Denial’ – opgenomen in een echte studio mét groep – kreeg hij van Humo onlangs de volle vier sterren toegestrooid.

Jürgen Beckers


Lees de bespreking van 'Teens of Denial' »

Beluister en koop 'Teens of Denial' hier

'We zullen wel zien als de hype is overgewaaid'

‘Teens of Denial’ is voorlopig echter enkel digitaal verkrijgbaar, omdat Ric Ocasek van The Cars de tastbare versie liet terughalen. Reden: Toledo citeert in de song ‘Just What I Needed/Not Just What I Needed’ uitgebreid uit Ocaseks ‘Just What I Needed’.

HUMO Heb je persoonlijk contact gehad met Ric Ocasek?

Will Toledo «Nee, en ik twijfel er zelfs aan of íémand contact met ’m heeft gehad. Van mijn platenfirma bedoel ik dan, ik vermoed dat het allemaal via zijn manager is gegaan. Ik ben er vrij zeker van dat Ocasek zelf de plaat of de song waarover het gaat nooit gehoord heeft. ’t Is een legale kwestie, en blijkbaar valt er niet over te discussiëren. Je mag gerust een volledige song van iemand coveren, zonder toestemming, maar als je die song gebruikt als onderdeel van één van je eigen songs, wordt het beschouwd als een sample. En dan moet je dokken. En daar hadden we het geld niet voor.»

HUMO Het woord Cars zit integraal in jouw groepsnaam, een ode?

Toledo «Nee, puur toeval.»

HUMO Wie waren je muzikale voorbeelden toen je opgroeide?

Toledo «Op mijn 11de, 12de, luisterde ik vooral naar oudere muziek. The Beatles, The Monkees, The Who… Daar heb ik veel van geleerd. Later, in de middelbare school, ben ik zwaar verslingerd geraakt aan Pink Floyd, Nirvana en Green Day. Als kind speelde ik trombone in de schoolband en mijn vader heeft me wat dingen op de piano uitgelegd, maar dat waren de groepen waarmee ik mezelf gitaar heb leren spelen.»

HUMO In bijna elke review van je plaat vallen de namen Yo La Tengo, Guided By Voices en Pavement. Zijn dat groepen waarin je geïnvesteerd hebt?

Toledo «Van die drie is Guided By Voices de enige waarvan ik zou zeggen dat ik erdoor beïnvloed ben. Ik hou van Pavement, maar dat is een vrij recente ontdekking, en in Yo La Tengo heb ik nooit echt tijd gestoken.»

HUMO Sinds je 17de heb je, als ik goed heb geteld, dertien platen beschikbaar gemaakt via bandcamp, terwijl je als songschijver pas de laatste jaren op je poten bent terechtgekomen. Waarom wilde je dat groeiproces zonodig met iedereen delen?

Toledo «Slechts heel weinig mensen hebben die platen gehoord, en vandaag zijn ze niet allemaal meer beschikbaar. Ik heb er een aantal laten staan waar ik wel mee kan leven, omdat ik mij ervan bewust ben dat die platen voor andere mensen misschien meer betekenen dan voor mij. Toen ik ze maakte, voelde het niet aan als een leerproces hoor, het was gewoon waar ik op dat moment mee bezig was.»

HUMO Ben je een gedisciplineerd schrijver?

Toledo «Nee, er zit niet veel structuur in mijn werkmethode. Ik ben er altijd mee bezig, dat wel. Met het proces, bedoel ik dan. Ik schrijf een paar regels tekst, neem een gitaarpartij op, een melodie, een idee. Ik heb een groot Google-document waar ik te gepasten tijde dingen uit pluk om songs mee te bouwen. Je zou me dus eerder een songbouwer dan een songschrijver kunnen noemen. Ik denk dat arrangeren mijn sterkste punt is. Ik werk bijvoorbeeld graag aan de songs van andere mensen. Zij leveren het idee en ik ga ermee aan de slag. Maak het groter, beter, verrassender. Zo probeer ik ook mijn eigen ideeën te benaderen: ik maak de ruggengraat, laat het een tijdje liggen, en kom er later op terug voor de aankleding. Dat levert veel interessantere songs op.»

HUMO Je bent voor het eerst in je leven gaan opnemen in een echte studio. Hoe was dat?

Toledo «Als een nieuw instrument. Er zijn nu eenmaal dingen die je alleen in een studio kunt doen, en ik merk dat ik daar voor mijn nieuwe songs al rekening mee houd. Ik laat meer ruimte vrij. Hetzelfde geldt voor het spelen met een groep, ook dat is relatief nieuw voor mij en zal een invloed hebben op hoe ik schrijf.»

HUMO Het muziekjournaille lijkt eensgezind over het feit dat je een fantastische plaat hebt gemaakt. Het ziet ernaar uit dat je leven zoals je het kende voorbij is.

Toledo «Als dat zo is, dan zal ik er niet lang rouwig om zijn (lacht). We zullen wel zien hoe mijn leven er uitziet als de hype wat is overgewaaid, maar ik kan inderdaad niet ontkennen dat het vreemde en opwindende weken zijn. Jarenlang heb ik dingen uitgebracht zonder dat er een haan naar kraaide, voor mijn volgende release zullen er ineens verwachtingen zijn. Maar ik voel geen druk.»

HUMO Waar zie je jezelf over tien jaar?

Toledo «Geen idee. Ik weet alleen dat ik niet mijn hele leven in de muziek wil doorbrengen. De meeste muzikanten bereiken hun creatieve piek als ze achteraan de twintig zijn, daarna gaan ze zichzelf herhalen. Dat zou ik graag vermijden.»

HUMO Laatste vraagje: niet veel mensen heten Will Toledo, waarom had je een artiestennaam nodig?

Toledo «Ik wilde wat mysterie, iets wat losgekoppeld was van een persoon of entiteit. Ik heb altijd meer van groepen gehouden dan van individuele artiesten. Alleen: ik had geen groep (lacht). Nu wel. Toen ze me tekenden, heeft Matador nog voorgesteld om mijn platen als Will Toledo uit te brengen, maar ik heb geweigerd. Bob Dylan is ook niet terug Robert Zimmerman geworden toen hij bekend werd.»

HUMO Een punt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234