Carambla! Een app voor slim parkeren in de stad

Ooit komt de dag dat we de auto zoals we hem nu kennen zullen beschouwen als een barbaars en middeleeuws vervoermiddel, dat niet veel meer kan dan benzine slurpen, roetpartikels uitbraken en onzacht tegen alles en iedereen aanbotsen.

Tot het zover is, zit er helaas niks anders op dan ermee te blijven rondkarren. Erger nog: probeer tegenwoordig maar eens een parkeerplaats te vinden!

Nu dat parkeerprobleem, en bij uitbreiding het algehele dichtslibben van de stadscentra, een big issue belooft te worden bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, hoeft het niemand te verbazen dat er zwaar over mogelijke oplossingen geprakkiseerd wordt: in Antwerpen bestaan er al overeenkomsten tussen hetGemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen en verschillende bedrijven, die bereid zijn hun lege parkeerplaatsen 's nachts aan buurtbewoners te verhuren; in Schaarbeek kwam lokale Open VLD-voorzitter Quentin van den Hove onlangs met een soortgelijke 'ruilbeurs voor parkeerplaatsen' aandraven. Maar het verst staan wellicht de jongens van het kersverse Gentse bedrijfje Carambla: zij hebben een smartphone-applicatie ontworpen waarmee je je privéparkeerplaats te huur kan zetten zolang je er zelf geen gebruik van maakt.

Nicolas Kint (medeoprichter) «Al wat je daarvoor hoeft te doen, is naar carambla.com surfen en daar een gratis account aanmaken. Vervolgens kan je jouw parkeerplaats aan ons bestand toevoegen. Je beantwoordt een paar korte vraagjes, zoals over welk type parkeerplaats het gaat - een oprit of een garage? - en waar hij ligt. Ten slotte geef je in welke prijs je ervoor wil en wanneer hij precies beschikbaar is.»

HUMO Jullie laten de verhuurder dus zelf bepalen hoeveel huur hij wil vragen?

Kint «Precies. We hebben wel een maximumtarief van 5 euro per uur ingesteld, om te vermijden dat mensen gaan profiteren.

»Tijdens onze research zijn we de parkeerprijzen in verschillende grote wereldsteden gaan bekijken: in Brussel kost het je bijvoorbeeld gemiddeld 281 euro per maand om een plaats te huren, Antwerpen zit daar net onder met 270 euro, en helemaal bovenaan de lijst prijkt Londen met 816 euro. Om maar te zeggen: logisch dat mensen liever een centje willen bijverdienen dan hun dure parkeerplaats leeg te laten staan. Het enige wat Carambla doet, is een commissie van 25 procent aanrekenen: als je voor 1 euro parkeert, krijgt de verhuurder 75 cent en gaat er 25 cent naar ons.»

HUMO Aan de andere kant van jullie systeem heb je de autobestuurder die op zoek is naar een parkeerplaats.

Kint «Die hoeft alleen maar onze app op zijn smartphone te downloaden - ook gratis - en krijgt dan dit scherm te zien: (toont een kaart van Brussel met blauwe en grijze pijltjes) de blauwe pijltjes zijn de beschikbare parkeerplaatsen hier in de buurt; de grijze zijn plaatsen die wel in ons bestand zitten, maar op dit ogenblik niet vrij zijn.

»Voorlopig kan ik nog niet inzoomen op de kaart om te zien waar de beschikbare parkeerplaatsen zich precies bevinden: daarvoor moet ik eerst een krediet van 5 euro op mijn Carambla-account storten - een beetje zoals bij een prepaidkaart voor je gsm. Zo beschermen we de verhuurder.»

HUMO Wellicht geen slecht idee, want als ik via Carambla mijn parkeerplaats ter beschikking stel morgen van 9 tot 17 uur, weet iedereen meteen ook: 'Tussen die tijdstippen is daar niemand thuis.' Welkom dieven!

Kint «Op dat punt hebben we inderdaad hard zitten broeden. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de details - waar bevindt de parkeerplaats zich precies en wanneer is hij vrij? - alleen toegankelijk te maken op de website voor de beheerder van de account. Op de app kan je de details pas zien nadat je eerst 5 euro op je account hebt gestort.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234