null Beeld

Carl Decaluwé, de mediaspecialist van CD&V

Carl Decaluwé (50), de mediaspecialist van CD&V, is 'met voorsprong de grootste schoft van het Vlaams Parlement', toch volgens Tony Mary, die als gedelegeerd bestuurder van de VRT menige botsing met hem had.

Mark Schaevers


Enkele uitspraken van Carl Decaluwé

«Ik ga wel eens in overdrive. Dat doe ik bewust, als ik een dossier wil forceren. Als je braaf bent en iets genuanceerd naar voren brengt, lukt dat nooit. Je móét overdrijven, en vervolgens een paar lappen rond je oren krijgen: dan krijg je iets in beweging, dan verleg je al eens een steen in de rivier.»

«Persoonlijk had ik niks tegen Tony Mary. Die man moest weg omdat zijn aanblijven slecht was voor de openbare omroep. Net zoals Koekelberg weg moest voor het imago van de federale politie. Mary heeft ons jarenlang een rad voor ogen gedraaid inzake de financiën, we hadden geen inzage. En hij zocht de escalatie. Hij begon de politiek frontaal aan te vallen, riep de perceptie in het leven dat de politici zich weer met de VRT wilden moeien. En hij wou de commerciële omroepen kapot - dat heeft hij onlangs zelf nog ergens verklaard.»

«Sandra De Preter lijkt me een combinatie van Tony Mary en Dirk Wauters: ze kan mensen motiveren én ze kent de cijfers.»

«Ik ben een verdediger van een sterke openbare omroep, maar dan wel een openbare omroep die zich beperkt tot de kerntaken en die de tering naar de nering zet. De tijd dat de bomen tot in de hemel groeien is ook voor de VRT voorbij. Voorbij!»

«Ik heb geen probleem met MNM als de VRT me kan aantonen dat ze die zender nodig heeft om haar publieke opdracht te kunnen vervullen, maar dat kan ze niet. Daarom zeg ik: verkoop MNM, nu die radiofrequenties nog geld waard zijn. Het duurt geen tien jaar meer of mensen kunnen in de auto naar de radio luisteren zonder die frequenties, en dan is het voorbij, dan is MNM een oudijzerwinkel.»

«Pas op: als Vandenhaute er nu in slaagt VT4 binnen te halen, dan zal het marktaandeel van de VRT héél veel zakken, daar ben ik van overtuigd. Hij heeft zijn eigen formats als 'Man bijt hond', hij heeft zijn wielerwedstrijden, misschien kan hij het voetbalcontract binnenhalen, als hij dan nog eens een nieuws maakt... Dán zullen ze aan de Reyerslaan verschieten, dat zeg ik u! Ze moeten er dan maar bij denken: 'Het is allemaal door onze eigen stommiteiten.'»

undefined

Het volledige interview kunt u lezen in Humo 3680 van dinsdag 15 maart 2011.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234