null Beeld

Carl Devos logt: vrijdag 12-06-2009

Eindelijk wat masterproeven kunnen lezen. Werkvergadering met medewerkers. Lesevaluaties doorgenomen die studenten over het voorbije semester maakten. Administratie bijgewerkt, die lag al maanden te wachten. Berg post doorgenomen. Binnenkort nog slotoffensief van vergaderingen, zaken die voor de zomervakantie geregeld moeten worden. Enzovoort.

Redactie

Het leven lijkt stilaan weer zijn normale gang te gaan.

Nog niet in de Wetstraat. Daar is de paringsdans nog volop aan de gang. Volgende week wordt het echte spel gespeeld. Deze week werd het veld verkend, zijn posities ingenomen, is tijd gewonnen.

Nog steeds is niet duidelijk of het een grote coalitie wordt, dan wel een zonder N-VA of zonder Open VLD.

Die laatste lijkt echt niet te weten wat ze willen. Patricia Ceysens waarschuwt in de kranten voor het gevaar van de N-VA. Die partij zou volgens haar slecht zijn voor de Vlaamse economie. Open VLD en N-VA zouden samen in een coalitie moeten? Verhofstadt heeft Ceysens terug gefloten. Hij houdt zelf niet van het nationalisme, maar de achterban zal het niet begrijpen als Open VLD zichzelf nog voor de echte onderhandelingen van vorige week zo buiten de coalitie duwt. Ondertussen heeft ook Karel De Gucht gas terug genomen: Open VLD stapt nu ook volgens hem niet langer uit de federale regering als ze niet in de Vlaamse zit. Herman Van Rompuy stuurt zachtjes aan op een klassieke tripartite, zonder dat echt zo te zeggen. Dat is het minst bedreigend voor de federale stabiliteit, als die er ooit komt.

Vanavond is in dat verband iets belangrijks gebeurd.

In Terzake was de uitstekende Sven Gatz - een prima politicus die Open VLD wat meer zou mogen inzetten - te gast. Gatz communiceert duidelijk. Als Vlaamse onderhandelaar voor Open VLD is zijn mening relevant, in tegenstelling tot vele anderen binnen zijn partij. Hij zou een goed voorzitter zijn, maar is blijkbaar geen kandidaat. Hij zou wellicht een goed minister zijn.

Volgens Gatz wil Open VLD eerst een akkoord over het kader en de methode voor de staatshervorming, pas dan willen ze de rest van het regeerakkoord onderhandelen. En dus pas dan beslissen of ze ook tot die regering zullen toetreden. Dat is op zich al een belangrijke mededeling, die kan betekenen dat de Vlaamse regeringsvorming nog een hele tijd zal duren. Tenzij men Open VLD er volgende week af gooit. Maar Open VLD heeft daar een antwoord op: ze willen de staatshervorming via de oude methode organiseren, in dit land inderdaad nog steeds de meest effectieve. Niet via een communautaire dialoog, wel via onderhandelingen tussen partijvoorzitters, buiten de Vlaamse regering dus. Maar dat past niet in de copernicaanse omwenteling van Peeters, die een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap wil. Ook de federale regeringsbaas, de immer wijze Herman Van Rompuy, verkiest de gemeenschapsdialoog of een raad der wijzen. Die hebben na juni 2007 ooit een 'eerste pakket' staatshervorming goedgekeurd, maar dat ligt te bestoffen in het parlement, omdat niemand het wil goedkeuren vooraleer er een deal over alles is. Zo gaat dat bij moeilijke onderhandelingen: er is maar een akkoord over iets als er een akkoord over alles is. Ook BHV moet dus eerst geregeld worden.

Maar er is nog meer.

Volgens Gatz moet de staatshervorming niet enkel de regio's maar ook het federale niveau versterken. En dat is iets wat N-VA toch moeilijk kan aanvaarden. Gezien hun kritische achterban zal die partij dat niet verkocht krijgen. Of er moet wel een heel ferme versterking van de deelstaten tegenover staan, en dat zit er niet meteen in.

Open VLD is er volgens Gatz nog niet uit of ze nu echt in de regering wil of niet. Ze stelt duidelijke maar hoge eisen. Ze verrassen, want in de campagne zei Open VLD bijna niets over de staatshervorming. Het ging over de jobkorting en andere, vooral sociaal-economische voorstellen. Daar horen we de liberalen voorlopig niet meer over. Raar hoe de centrale discussies van de campagne voorlopig verdwenen zijn en het nu vooral over de staatshervorming gaat.

Dat probleem moet inderdaad dringend opgelost worden. Zonder oplossing voor de knoop van de staatshervorming werkt dit land gewoon niet meer fatsoenlijk.

Ik kijk al uit naar Panorama van zondag. Achter de schermen van de campagne. Kan interessant worden. Ik zat er vrij middenin, maar zelfs dan mis je veel. Jammer dat Panorama zo weinig eigen reportages maakt. Ze zouden bij VRT een paar prietprogramma's mogen schrappen om het budget van dat koninginneschip te verhogen.

Ben wel verrast door wie deze blog allemaal leest. Vandaag belde een Franstalige journalist me die dat blijkbaar volgt op de Humo-site, stel je voor, en me daarover wat vragen stelde, in de zin van wat ik precies met een en ander bedoelde.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234