null Beeld

Carl Dircksens, alias Lander Cobbaert: de woordvoerder van 'De ideale wereld'

Sinds enkele maanden duikt in ‘De ideale wereld’ sporadisch een zekere Lander Cobbaert op, een strak bebrilde, keurig op de letter sprekende woordvoerder die er meerdere broodheren op na lijkt te houden. Eén constante: wanneer hij in de veronderstelling verkeert dat de camera niet draait, treedt de ware Lander Cobbaert naar voren: een plat pratende, kwistig knipogende grapjurk die de heren journalisten weleens zal vertellen hoe de vork écht in de steel zit. ‘Die Bart De Pauw ook... Twee tot de zesde machtsmisbruik! Stalkse ruiters! Willy’s in Marjetten!’

Noud Jansen

'Heb compassie: woordvoerders zijn er om shit te ruimen'

De harde werkelijkheid: Lander Cobbaert is een fictief personage dat wordt gespeeld door Carl Dircksens, al jaren een gewaardeerd redactielid van ‘De ideale wereld’.

Carl Dircksens «Lander Cobbaert is net na Pukkelpop geboren, toen het huis van een vooraanstaand socialistisch politicus uit Brugge beklad was met leuzen als ‘Hier poept Landuyt’ en ‘Stop fuck my wife’. Het slachtoffer is toen zelf niet op tv gekomen om zijn verhaal te doen, wat ons op het idee bracht om een proefje te draaien met zijn zogezegde woordvoerder, Lander Cobbaert – die naam vonden we op één of andere manier passen. Toen kwam de vraag of ik gestalte wilde geven aan de woordvoerder. Nu, ik ben niet echt een acteur, maar omdat het máár een proefje was, wilde ik het wel proberen. Probleem: men vond dat ik dat niet slecht deed, dus hing ik eraan.»

HUMO Doe je het dan met tegenzin?

Dircksens «Dat nu ook weer niet. Ik weet dat ik kan rekenen op het talent van Arne Martin, de man die ook de ‘Arteveldehogeschool’-filmpjes maakt voor ‘De ideale wereld’: hij verzint het leeuwendeel van de grappen voor de sketches met Lander Cobbaert, en hij doet dat goed.»

undefined

HUMO Waarom vroegen ze aan jou om Lander Cobbaert te spelen?

Dircksens «Misschien omdat ik een fascinatie heb voor woordvoerders. Ik heb altijd met Sven de Leijer samengewerkt, die zoals je weet de politieke interviews van ‘De ideale wereld’ voor zijn rekening neemt. In de loop der jaren heb ik héél veel politici ontmoet in de Wetstraat, en heb ik veel woordvoerders in actie gezien. Boeiend, hoor: aan de ene kant moeten ze een officieel standpunt verkondigen en vooral niet te veel buiten de lijntjes kleuren; aan de andere kant moeten ze de aanwezige journalisten ook iets geven. Da’s een dunne koord om op te dansen. Sowieso hebben woordvoerders vaak een nogal aparte band met journalisten. Ze staan weleens samen te wachten tot het moment waarop ze op antenne gaan: dan wordt er al eens iets tussen neus en lippen gezegd dat zéker niet gezegd zal worden in het eigenlijke interview.

»Ik ken ze inmiddels ook bijna allemaal van gezicht: Bart Crols van de NMBS, Piet Demeyere van JetAir en TUI Travel, Baptiste van Outryve van Carrefour… Die laatste is mijn favoriet, niet alleen wegens zijn prachtige naam, maar vooral ook omdat hij een beetje lijkt op Don Diego de la Vega, alias Zorro (lacht).»

HUMO Stel: Don Diego de la Vega stopt als woordvoerder van Carrefour. Zou jij zijn plaats willen innemen?

Dircksens «Nee. Ik heb altijd compassie gehad met woordvoerders, vooral dan met woordvoerders van politici. Op welke pensenkermis zo’n politicus ook uithangt, die woordvoerder moet mee. En ’t is hij die de shit moet opkuisen als er iets fout gaat, hè? Dus nee, laat mij het maar bij Lander Cobbaert houden.»

HUMO Krijg je er veel reacties op?

Dircksens «Vooral van vrienden en familie – mijn tante Leen heeft me vanochtend nog ge-sms’t dat ze fan is. Maar ook op de sociale media zijn er veel commentaren. Zeker nadat ik vorige maand de woordvoerder had gespeeld van de koepel voor commerciële woonzorgcentra, na die schrijnende ‘Pano’-reportage. Dat filmpje was ook terechtgekomen bij mensen die niet per se naar ‘De ideale wereld’ kijken: die waren oprecht kwaad omdat ze dachten dat ik daadwerkelijk de spot stond te drijven met bejaarden – en dat ze in bejaardentehuizen écht karton serveren in plaats van vis. Ergens vond ik dat wel leutig, maar tegelijk was het behoorlijk grellig

undefined

HUMO Je zei daarnet dat je geen echte acteur bent. Volgens mijn informatie heb je nochtans een acteeropleiding achter de rug.

Dircksens «Ik heb dat een jaar gedaan, ja, maar ik ben ermee gestopt omdat ik er niet voor in de wieg gelegd bleek.

»Eigenlijk heb ik politieke wetenschappen gestudeerd, maar omdat ik na mijn studie nog geen zin had om te gaan werken, heb ik me ingeschreven voor het ingangsexamen van het RITCS. Ik dacht: ‘Laat ik eens een oude droom najagen.’ Tot mijn verbazing was ik geslaagd, dus een paar maanden later stond ik ‘Hamlet’ te spelen. Koude rillingen als ik eraan terugdenk! Ik herinner me dat ik een keer van kop tot teen ingesmeerd met bloem op een podium stond. Toen het licht aanging, zag ik de drie vrienden die ik had uitgenodigd met grote ogen naar me staren: ‘Wat is die in godsnaam aan het dóén?!’ Die vraag begon ik mezelf zo langzamerhand ook te stellen, dus was ik heel blij toen mijn broer Jan, die er destijds al werkte, me aan het einde van dat jaar wees op een vacature bij Woestijnvis – ze zochten iemand voor het archief. Zo ben ik via ‘De jaren stillekes’, ‘De laatste show’ en ‘De slimste gemeente’ bij ‘De ideale wereld’ beland.»

HUMO De kijkcijfers van ‘De ideale wereld’ zijn er de laatste tijd niet bepaald op vooruitgegaan. Wordt daar intern vaak over gesproken?

Dircksens «Minder en minder. En ikzelf lig er ook niet meer van wakker. Had je me deze vraag twee jaar geleden gesteld, ik had hier een potje zitten huilen: vréselijk vond ik het dat er zo weinig volk keek naar iets waar ik hard aan had gewerkt. Maar onder invloed van de jongeren die voor ‘De ideale wereld’ werken, ben ik er gelatener in geworden. Die gasten zijn praktisch niet meer bezig met kijkcijfers; wat voor hen telt, zijn de sociale media en online kijkers. En ‘De ideale wereld’ is een programma dat zich uitstekend voor de sociale media leent, zeker de korte filmpjes. Mark Uytterhoeven was hier vorige week, en hij zei dat er veel wordt gesproken over het programma. Dus ja, daar moeten we het maar mee doen, zeker?»

HUMO Tot slot nog dit. Ben jij de Carl Dircksens die meermaals het Antwerpse tafeltennistoernooi de Apollo Open heeft gewonnen?

Dircksens (verrast) «Wow, dat een journalist mij daarover interpelleert! Dat had ik nu eens nóóit gedacht.»

HUMO Ik heb je naam gegoogeld.

Dircksens «De Apollo Open, dat was weinig meer dan een paar pingpongtafels, en een twintigtal vrienden die al eens een paletje hadden vastgehouden. Bij de vijfde editie hebben we het voor de grap eens op Wikipedia proberen te zetten, wat ons in eerste instantie nog gelukt is ook. Totdat we een mail kregen met de vraag naar de relevantie van de Apollo Open. ‘Maar enfin!’ hebben we nog teruggemaild. ‘Kent u de Apollo Open dan niet? Hét sportevenement van Antwerpen en de wijde omgeving!’ Niet veel later is de pagina verwijderd, maar het is wel blijven staan op Wikisage, een alternatief Wikipedia.

» Enfin, om op je vraag te antwoorden: ik heb dat toernooi inderdaad een paar keer gewonnen. Een dódelijke forehand, meneer.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234