null Beeld

Carl Huybrechts over 'Het regime van Bart De Wever'

‘Hij zou toch beter wat meer gaan eten,’ zei de afgeslankte volkszanger Koen Crucke onlangs op Radio 1. ‘Hij’ is N-VA-voorzitter Bart De Wever, The Artist Formerly Known As ‘Den Dikke’.

eg

Crucke vroeg toen spontaan een liedje aan: ‘Waterzooi’, mét de opsomming van alle ingrediënten voor de bereiding van de Gentse caloriebom. We zouden kunnen aanvoeren dat het De Wever allemaal worst zal wezen, maar aan dat soort goedkope woordspelingen doen wij niet mee. Alsof er nog niet voldoende is gedebatteerd over ’s mans wonderbaarlijke transformatie, heeft De Wever er nu zelf een boek over geschreven, ‘Het regime van Bart De Wever’, met als ghostwriter Carl Huybrechts, loop- en boezemvriend en in een vorig leven jonge blonde oppergod van de Vlaamse televisie.

Hoeft het te verwonderen dat het boek leest als ‘Billie Turf in Wonderland’? De Wever roept zich uit tot erevoorzitter van Shoarma for Belgium, beschrijft sans gêne zijn studentikoze slemppartijen en voegt er voor de volledigheid een paar caloriearme recepten aan toe. Voorwaar, het woord ‘dieetboek’ krijgt plots een heel andere invulling. Huybrechts zelf noemt het dan ook, ironiserend en wel, ‘het geestigste dieetboek ter wereld’.

HUMO Een dieetboek kán niet geestig zijn.

Carl Huybrechts «Het is dan ook geen echt dieetboek. De letterlijke betekenis van ‘dieet’ is eigenlijk ‘leefregel’. Als je het zo interpreteert, gaat dit boek zowel over de manier om dik te worden als over de manier om af te vallen. Het is de botsing tussen die twee werelden die het geestig maakt, zeker in het geval van Bart De Wever. Hij wou eigenlijk een écht dieetboek schrijven, het hoefde niet per se grappig te zijn. Hij vertelt zijn verhaal, hoe hij van kindsbeen af voorbestemd was om dik te worden. Alleen is de manier waarop hij het vertelt zó cynisch en zó grappig, dat ik na één interview al wist dat dat de stijl van het boek zou worden.

»Het nut van dit boek is vooral dat het bewijst dat zelfs een ontzettend dikke mens in minder dan een half jaar tijd opnieuw gezond en fit kan worden. Iedereen die tien of twintig kilo wil afvallen, heeft na dit boek geen enkele reden om nog te zeggen: ‘Dat kan ik niet.' Dat was Bart zijn uitgangspunt: ‘Als ik het kan, moeten anderen het zeker kunnen.’»

HUMO De Wever heeft zijn humor jarenlang gebruikt om zijn probleem te ontkennen. Misschien is het boek net daarom een gemiste kans, omdat het mensen in dezelfde situatie een hoop nieuwe oneliners aanreikt om het probleem weg te lachen.

Huybrechts «Wie goed leest, weet dat het niet om te lachen is. Obesitas is een killer geworden: het begint epidemische vormen aan te nemen, zeker in België. Maar vreemd genoeg hebben mensen weinig compassie met dikzakken. ‘Eigen schuld, dikke bult,’ denkt iedereen. Dat is niet altijd waar, en het doet ook niets af aan de ernst van het probleem.

»Ook De Wever zijn zwaarlijvigheid was bittere ernst. De dokter die hem tijdens zijn dieet medisch heeft opgevolgd, zei na het eerste onderzoek: ‘Je hebt mensen met obesitas, mensen met zware obesitas en mensen met morbide obesitas. En daarna kom jij.’ Toen Bart vroeg wat hij daar precies mee bedoelde, antwoordde hij: ‘Je had allang dood moeten zijn.’ Voor alle duidelijkheid, die dokter zei dat niet om te lachen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234