Cathérine Moerkerke bij scientology: 'Na twee dagen riepen ze mij op het matje'

De typografische moeilijkheid genaamd ‘CATHéRINE’ is aan haar derde seizoen toe, en in de eerste aflevering pakt reportagemaakster Cathérine Moerkerke meteen met een primeur uit: zij en haar cameraploeg mochten als eersten gaan filmen bij de Belgische tak van scientology, in hun kerk in Brussel.

HUMO Was het moeilijk om binnen te raken?

Cathérine Moerkerke «Evident was het allerminst. We hadden vooraf gezegd dat we scientology met een onbevooroordeelde geest tegemoet wilden treden. Geen reportage dus zoals die van Louis Theroux, en ook geen interviews met ex-leden. Ik heb hun een paar van mijn vorige reportages laten zien, en blijkbaar was dat genoeg om ons te vertrouwen.»

HUMO Dan moet jij de eerste documentaire gemaakt hebben die goedgekeurd is door scientology.

Moerkerke (lacht) «Dat nu ook niet. Toen we eraan begonnen, bleek het minder makkelijk dan verwacht. De eerste dag heb ik me laten onderdompelen in een soort scientology-bad, een hoop filmpjes van hen bekeken en promoteksten gelezen. Ik had me voorgenomen om rustig te blijven, maar dat bleek al snel onmogelijk. Je kunt toch niet anders dan kritische vragen stellen, bijvoorbeeld over het feit dat hun religie is uitgevonden door een auteur van sciencefictionboeken. Of dat de leden zoveel geld moeten betalen, terwijl het zogezegd een godsdienst is. Ik had ook gedacht dat ze mij murw zouden slaan met argumenten, maar veel verder dan ‘Het is zo’ of ‘Dat is ons geloof’ kwamen ze vaak niet.

»Na twee dagen moest ik al op het matje komen. Ze wilden ‘de samenwerking herbekijken’ omdat mijn vragen ‘beledigend’ waren. Ik heb toen de plooien kunnen gladstrijken, maar daarna zijn er nog twee momenten geweest waarbij het fout dreigde te lopen. En we zijn vroeger dan gepland moeten stoppen met filmen, omdat ze zogezegd op alle vragen een antwoord hadden gegeven. Nu, we hadden materiaal genoeg, en het is ook wel een compliment dat ze ons aan de deur hebben gezet (lacht).»

HUMO Met welk gevoel ben je daar buitengegaan?

Moerkerke «Dat we even binnen hebben kunnen kijken, maar daar wordt zoveel mist gespuid dat je nooit kunt zien wat er gaande is. Het is ook een hechte gemeenschap: als ik met de leden praatte, kreeg ik vaak een schuldgevoel, alsof ik ze schoffeerde met al mijn vragen (lacht). Ik denk dat ze vooral onzekere mensen aantrekken, want die stappen makkelijker mee in hun verhaal.»

HUMO Een sekte dus?

Moerkerke «Zelf houden ze het op een religie. En als je vraagt naar de financiële bijdragen van hun leden, dan noemen ze dat een keuze: ‘Sommige mensen kopen een Ferrari, anderen doneren aan scientology.’ Maar de fabrikant van Ferrari verwacht niet dat zijn klanten heel hun leven door hem laten beheersen, hè?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234